Αυξάνονται τα «μπλόκα» των πολυεθνικών στην Ερυθρά Θάλασσα – Ράλι στις τιμές πετρελαίου

Αυξάνονται τα «μπλόκα» των πολυεθνικών στην Ερυθρά Θάλασσα – Ράλι στις τιμές πετρελαίου
epa09106695 A view of a ship as it starts moving in the Suez Canal, in Ismalia, Egypt, 30 March 2021. The Suez Canal Authority on 29 March said that traffic is to resume after the large container ship 'Ever Given' was refloated and 43 vessels had resumed transit so far from the Great Bitter Lake, which separates two sections of the canal. The Ever Given ran aground in the Suez Canal on 23 March, causing a huge traffic backlog of ships. EPA/Mohamed Hossam Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα ταξίδια επιμηκύνονται κατά χιλιάδες μίλια, καθυστερούν οι παραδόσεις φορτίων και αυξάνεται το κόστος των καυσίμων.

Η BP ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως σταματά τις διελεύσεις των εμπορικών πλοίων μεταφοράς πετρελαίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας λόγω των κινδύνων για επιθέσεις από ενόπλους Χούτι, προκαλώντας σημαντική άνοδο των τιμών πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα ο κολοσσός των εμπορικών μεταφορών, Maersk, ανακοίνωσε την αναστολή των δρομολογίων του στην κρίσιμη -ενεργειακά- περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η BP κοίνωσε πως υπό το φως της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας για τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, η BP αποφάσισε να διακόψει προσωρινά όλες τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Θα διατηρήσουμε αυτή την προληπτική παύση υπό συνεχή επανεξέταση, με την επιφύλαξη των συνθηκών όπως αυτές εξελίσσονται στην περιοχή».

Η απόφαση ισχύει για όλα τα πλοία που ανήκουν στην εταιρεία και για όλα εκείνα που μισθώνει.

Η αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας σημαίνει ότι τα πλοία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, αναγκάζοντάς τα αντ’ αυτού να διανύσουν τον μακρύ δρόμο γύρω από την Αφρική.

Με τον τρόπο αυτό, τα ταξίδια επιμηκύνονται κατά χιλιάδες μίλια, καθυστερούν οι παραδόσεις φορτίων και αυξάνεται το κόστος των καυσίμων. Αυξάνει επίσης τη ζήτηση για πλοία.

Στον απόηχο των εξελίξεων, οι τιμές του brent και του αμερικανικού αργού έφτασαν να ενισχύονται 1% στις 14:00 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

Ακόμα, τα συμβόλαια του ευρωπαϊκοϋ φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας έφτασαν να κερδίζουν άνω του 7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: