85η ΔΕΘ: Εφαλτήριο θετικών αλλαγών για εκθέσεις, ΜμΕ, startups 

85η ΔΕΘ: Εφαλτήριο θετικών αλλαγών για εκθέσεις, ΜμΕ, startups 
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η καρδιά τη οικονομίας χτυπά στη Θεσσαλονίκη - Ο CEO της ΔΕΘ-HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης και ο Νίκος Τσαλίκης, Founder και CEO της Artecniko, μιλούν στο Fortune Greece για τα πολλαπλά μηνύματα της επανεκκίνησης - Το υβριδικό μοντέλο και οι καινοτομίες 200 χρόνια πριν και 200 χρόνια μετά.  

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ, 11-19 Σεπτεμβρίου, ένα γεγονός ορόσημο για την επανεκκίνηση της εκθεσιακής αγοράς μετά την «παύση» της πανδημίας – το 2020 ήταν η πρώτη φορά που αναβλήθηκε μετά τη διακοπή στον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο, τη δεκαετία 1940-1950.

Ως η πρώτη μεγάλη Έκθεση που θα διοργανωθεί στην Ευρώπη το 2021, θα θέσει τον οργανωτικό πήχη για όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Eίναι η πρώτη Covid Free Έκθεση και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας μετά τη «βουβή χρονιά» του 2020, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει μιλώντας στο Fortune Greece ο Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ – HELEXPO Α.Ε. υπογραμμίζοντας τη σημασία της επανεκκίνησης μιας έκθεσης που αποτελεί «φάρο» για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες στην εγχώρια αγορά, αλλά και ευρύτερα.

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί ένας συγκρατημένος ενθουσιασμός από τον εμπορικό κόσμο ενόψει της 85ης ΔΕΘ, η οποία γίνεται σε ασφαλές περιβάλλον (μόνο για εμβολιασμένους και με εμβολιαστικό κέντρο), με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά δίνοντας την προοπτική για τα επόμενα 200 χρόνια, εξού και ο θεματικός άξονας «Ελλάδα: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον». Εξάλλου, όπως τονίζει ο κ. Ποζρικίδης, ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της διοργάνωσης είναι η έμφαση στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα.

Οι startups και οι ΜμΕ

Ενδεικτική είναι η φιλοξενία στα περίπτερα της έκθεσης μιας πληθώρας startups. Σχεδόν 50 καινοτόμες επιχειρήσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, παράλληλα με τη συμμετοχή άνω των 350 μικρομεσαίων επιχειρήσεων – μελών των Επιμελητηρίων που διαθέτουν περίπτερα στην έκθεση μαζί με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στην έκθεση μέσω των Επιμελητηρίων το 35-40% είναι μικρομεσαίες ενώ συνολικά δίνουν το παρόν στην έκθεση περί τις 900 επιχειρήσεις.

Σαφώς η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι από κλάδους συναφείς με την τεχνολογική σύγκλιση και τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Εξάλλου, το 2020 πολλές επιχειρήσεις επλήγησαν από την κρίση, με ορισμένες να έχουν αναστείλει επενδύσεις νέων προϊόντων.

Ωστόσο η προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες αναδείχθηκε καταλύτης ανατροφοδοτώντας σχέδια έρευνας και ανάπτυξης για μια σημαντική μερίδα ελληνικών επιχειρήσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση η διοργάνωση της έκθεσης αποτελεί εφαλτήριο για νέες συνεργασίες, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές προσφέρει ισχυρές δόσεις αισιοδοξίας στο σύνολο της αγοράς.

Σημειώνεται ότι από την έκθεση δεν λείπουν οι διεθνείς συμμετοχές, αν και περιορισμένες συγκριτικά με άλλες διοργανώσεις. Είναι 15 συνολικά (από Βουλγαρία, Γερμανία και Μάλτα μέχρι Βιετνάμ), ενώ λόγω των ειδικών συνθηκών έχουν γίνει προσαρμογές στα καλλιτεχνικά δρώμενα, στις εκδηλώσεις για την ανάδειξη της ιστορίας των τελευταίων 200 ετών, στο forum και άλλους τομείς.

«Αποτύπωμα» 50 εκατ. ευρώ για την οικονομία της Θεσσαλονίκης

Αναφορικά με τα προσδοκώμενα έσοδα της διοργάνωσης, αν και αναμένεται κάποια απώλεια, πιθανόν από τις εισπράξεις των εισιτηρίων, συγκριτικά με το 2019, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει του απολογισμού. Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπεται το θετικό αποτύπωμα της έκθεσης στην τοπική οικονομία, το οποίο με όρους αξίας συνεπάγεται 40-50 εκατ. ευρώ δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικά σημειώνεται η δημιουργία χιλιάδων θέσεων part time απασχόλησης και η πληρότητα της τάξης του 90% των ξενοδοχείων, όταν πέρυσι τέτοια εποχή επαγγελματίες με πληρότητα 15-20% ήταν οι πιο επιτυχημένοι. Όμως δεν πρέπει να παραβλέπεται και το ποιοτικό μέρος των ωφελειών, καθώς η Θεσσαλονίκη από το 1928 που διοργανώνεται η έκθεση, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, αποτελεί το επίκεντρο των πολιτικών, οικονομικών και διπλωματικών εξελίξεων.

Απαριθμώντας τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης της 85ης ΔΕΘ ο κ. Ποζρικίδης κάνει επίσης ειδική αναφορά και στην ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την παρουσίαση των μελετών των 15 μεγάλων αρχιτεκτονικών γραφείων.

Επανεκκίνηση με νέα εργαλεία και πρότυπα

Συμπερασματικά, η επανεκκίνηση της ΔΕΘ είναι κομβικής σημασίας, όπως επαναλαμβάνει ο κ. Ποζρικίδης. Από την εμπειρία και τις επαφές του, ως μέλος της διοίκησης στην Παγκόσμια Ένωση Εκθέσεων (UFI), προκύπτει ότι κοινή πεποίθηση των επαγγελματιών είναι πως οι εκθέσεις ουσιαστικά προωθούν τη δικτύωση μέσω της αλληλεπίδρασης. Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αποκλειστικά μέσω του ψηφιακού καναλιού, εξηγεί και αναφέρει ως παράδειγμα ένα νέο προϊόν, π.χ. ένα τυρί, το οποίο σε μια χάρτινη-ψηφιακή αποτύπωση μπορεί να είναι ελκυστικό αλλά χωρίς τη γεύση και την οσμή του δεν μπορεί κανείς να το περιγράψει ή να το αξιολογήσει.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η 85η ΔΕΘ είναι αποτέλεσμα προετοιμασίας δύο ετών, δεδομένου ότι η απόφαση για αναβολή της περσινής διοργάνωσης ήρθε εφόσον είχε προηγηθεί σημαντικό έργο, με υιοθέτηση καινοτομιών στο πλαίσιο της ανάδειξης της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας. Η αλλαγή σχεδίων εξανέμισε τις προσδοκίες αλλά πλέον η φετινή διοργάνωση θέτει νέα ποιοτικά standards εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στη διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων και συνεδρίων, καθώς υιοθετεί σημαντικές καινοτομίες πέραν των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Όπως σημειώνει ο κ. Ποζρικίδης, μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες που αναδείχθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, πλέον θα λειτουργήσουν ως συμπληρωματικά εργαλεία στο παραδοσιακό μοντέλο διοργάνωσης, κάτι που αποτελεί κοινή γραμμή στη διεθνή αγορά.

Οι νέες τάσεις προκρίνουν το υβριδικό μοντέλο

Η εκθεσιακή αγορά έχει αλλάξει πιθανόν με τρόπο μόνιμο. Νέες, virtual υπηρεσίες, που κατέγραψαν υψηλή ζήτηση την περίοδο της πανδημίας, δεν θα βρεθούν στα αζήτητα μετά την επανεκκίνηση της αγοράς. Αλλά θα αποτελέσουν συμπληρωματικά εργαλεία σε παραδοσιακές λειτουργίες του τομέα παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, από video production, μέχρι σχεδιασμό και υλοποίηση παραγωγής, εξοπλισμό και casting. Έτσι, διευρύνονται οι δυνατότητες που είχαν μέχρι πρότινος οι επιχειρήσεις για να προσεγγίσουν εταιρικούς πελάτες και καταναλωτές.

Για παράδειγμα η Artecniko Productions, μια από τις εταιρείες που παρέχει υποστήριξη στην 85η ΔΕΘ και εξειδικεύεται στην παραγωγή virtual/hybrid events, με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, μέσα στην πρόσφατη κρίση της πανδημίας χρειάστηκε να αλλάξει το μοντέλο προσέγγισης των πελατών της.

Όπως αναφέρει στο Fortune Greece ο Νίκος Τσαλίκης, Founder και CEO της εταιρείας, το πλήγμα που δέχθηκε ο εκθεσιακός κλάδος αναγκαστικά έστρεψε τους επαγγελματίες του χώρου σε ένα περιβάλλον εικονικό, όπου η Artecniko πρωτοπόρησε. «Όταν είδαμε πως γινόταν ένας επαναπροσδιορισμός της κουλτούρας της βιομηχανίας των εκδηλώσεων και των εκθέσεων, η ομάδα της Artecniko διαθέτοντας την τεχνογνωσία, στράφηκε εγκαίρως στη διοργάνωση virtual και hybrid εκδηλώσεων. Εντόπισε νωρίς την τάση που όρισε η πανδημία προς τα εικονικά περιβάλλοντα και επένδυσε στην απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να τα υποστηρίξει», σημειώνει ο κ. Τσαλίκης. Εξηγεί ότι η εταιρεία αντιμετώπισε την περίοδο της πανδημίας ως ευκαιρία ανάπτυξης, προσθέτοντας εκτός από  την παραγωγή virtual και hybrid γεγονότων-εκδηλώσεων-εκθέσεων και μία νέα υπηρεσία, CDN (Content Delivery Networking), που εξασφαλίζει την αδιάλειπτη μετάδοση και την υψηλή ποιότητα στην εικόνα. «Πρόκειται για ένα μοντέλο που δεν γνωρίζω αν παρέχει άλλη εταιρεία παραγωγής στην Ελλάδα αλλά που σίγουρα χρησιμοποιούν μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί στη χώρα μας και στο εξωτερικό», αναφέρει σχετικά.

Artecniko: Πώς κάνει τη διαφορά στον χώρο των virtual productions

Ο κ. Τσαλίκης εμφανίζεται αισιόδοξος για την επανεκκίνηση της αγοράς και σημειώνει ότι αυτή η φάση βρίσκει το χαρτοφυλάκιο της Artecniko ενισχυμένο με νέες συνεργασίες, με ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες διοργάνωσης εκθέσεων και εκδηλώσεων. Με την τεχνική αρτιότητα και τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει δίνει το παρόν στον νέο κύκλο ανάπτυξης της εκθεσιακής αγοράς, με λύσεις και εφόδια επικοινωνίας, έτσι ώστε οι πελάτες της να προσαρμοστούν στη νέα υβριδική πραγματικότητα, όπως συμβαίνει ήδη με μεγάλες εταιρείες και εκθεσιακά κέντρα του εξωτερικού.

«Ως προς την τάση που θα επικρατήσει μετά το πέρας της πανδημίας η εκτίμηση μου είναι ότι τα εικονικά και τα υβριδικά γεγονότα ήρθαν για να μείνουν. Ειδικά τα υβριδικά γεγονότα που συνδυάζουν και τη διά ζώσης παρουσία θα αποτελέσουν το μέλλον και θα αναδιαμορφώσουν ολόκληρη τη βιομηχανία των εκδηλώσεων. Και αυτό γιατί προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στον πελάτη, καθώς με μικρότερο κόστος μπορεί να απευθυνθεί σε πολύ ευρύτερο κοινό», προσθέτει.