Το 92% των Ισραηλινών Εβραίων συμφωνεί με τον πόλεμο στη Γάζα

Το 92% των Ισραηλινών Εβραίων συμφωνεί με τον πόλεμο στη Γάζα

Ζωντανός ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, μετά τις χθεσινές επιθέσεις που στέρησαν τη ζωή στο παιδί του και στη σύζυγό του. 

Μια έρευνα η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έδειξε ότι το 92% των Ισραηλινών Εβραίων συμφωνεί με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ μόλις το 7% απάντησε ότι δεν τον θεωρεί δικαιολογημένο.

Όσον αφορά την ισχύ που χρησιμοποιείται, το 48% δήλωσε πως θεωρεί ότι γίνεται χρήση της προσήκουσας δύναμης πυρός στη Γάζα, ενώ το 45% ότι γίνεται χρήση λιγότερης δύναμης πυρός από αυτή που θα χρειαζόταν, σύμφωνα με την έρευνα Δείκτης Ειρήνης του Αυγούστου του 2014 από Ινστιτούτο της Δημοκρατίας του Ισραήλ.

Μόλις το 6% των Ισραηλινών που ερωτήθηκαν έκρινε πως έχουν προκληθεί υπερβολικά μεγάλες ζημιές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι μισοί και πλέον εκ των ερωτηθέντων είπαν πως η κυβέρνηση έχει θέσει ξεκάθαρους στόχους στο πλαίσιο της επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή. Το 47% ωστόσο πιστεύει το αντίθετο. Μόλις το 32% εκ των ερωτηθέντων δήλωσε πως το ικανοποιούν τα αποτελέσματα της επιχείρησης μέχρι τώρα.

Παράλληλα το 58% εκ των Ισραηλινών Εβραίων απάντησε πως δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ οφείλει να ικανοποιήσει οποιαδήποτε αξίωση προβάλλει η Χαμάς ή άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις και ότι ο ισραηλινός στρατός πρέπει να συνεχίσει να δρα ωσότου οι Παλαιστίνιοι μαχητές παραδοθούν, σύμφωνα με τη μηνιαία αυτή έρευνα.

Από την άλλη, το 62% των μειονοτικών Ισραηλινών Αράβων αντιτίθεται στον πόλεμο ενώ το 24% θεωρεί πως ήταν δικαιολογημένος.

Περίπου το 60% των Ισραηλινών Εβραίων είπε πως εμπιστεύεται τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ως διαμεσολαβητή στις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους. Ένα σχεδόν ίσο ποσοστό των Ισραηλινών Αράβων απάντησε ότι δεν τον εμπιστεύεται.

 

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ είναι ζωντανός, σύμφωνα με πηγές της Χαμάς

Η χθεσινοβραδινή επανέναρξη των εχθροπραξιών που ακολούθησε την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της αντιπροσωπείας των Παλαιστινίων, μέτρησε στα θύματα της τη σύζυγο και το παιδί του επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ – ο ίδιος όμως είναι ζωντανός.

«Ο αρχηγός των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, ο Άμπου Χάλεντ, είναι εν ζωή και διευθύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», ανέφερε ένας αξιωματούχος, προσκείμενος στη Χαμάς, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η Χαμάς είχε κάνει γνωστό ότι θα συνεχίσει τη ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ και ότι οι Ισραηλινοί δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι να το αποφασίσει ο Μοχάμεντ Ντέιφ.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο εάν αυτό σημαίνει ότι ο Ντέιφ είναι ζωντανός, ένας αξιωματούχος απάντησε ότι «οι νεκροί δεν λαμβάνουν αποφάσεις».

Η 27χρονη Ουιντάντ, η σύζυγος του Ντέιφ, και ο μόλις 7 μηνών γιος της σκοτώθηκαν τη νύχτα σε αεροπορική επιδρομή. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, φωνάζοντας «εκδίκηση» και πυροβολώντας στον αέρα, τους συνόδευσαν σήμερα στην τελευταία τους κατοικία.

Στην κηδεία ωστόσο δεν παραβρέθηκε κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς και έγινε μόνο μια ανακοίνωση ότι οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμα:

Στις φλόγες και πάλι η Μέση Ανατολή

Ξεπέρασαν τους δύο χιλιάδες οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας