Α. Παντελιάδης (ΜΕΤRO): Η πτώση των πωλήσεων που «τρόμαξε την αγορά» των σούπερ μάρκετ

Α. Παντελιάδης (ΜΕΤRO): Η πτώση των πωλήσεων που «τρόμαξε την αγορά» των σούπερ μάρκετ
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Χτύπησε «καμπανάκι» για την πορεία της κατανάλωσης με βάση τον μήνα Σεπτέμβριο.

Αντίστροφη πορεία σε σχέση με το καλοκαίρι καταγράφει η κατανάλωση τον Σεπτέμβριο όπως καταγράφεται στην οργανωμένη λιανική. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της αγοράς, η πτώση στις πωλήσεις φτάνει και το 8% στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Τον προβληματισμό του για την πορεία της κατανάλωσης στο λιανεμπόριο εξέφρασε χθες ο επικεφαλής του ομίλου METRΟ, Αριστοτέλης Παντελιάδης κατά την παρουσίαση έρευνας που πραγματοποίησε ο ΣΕΒ για την επιχειρηματικότητας στην χώρα μας.

Ο κ. Παντελιάδης ανέφερε πως ενώ μέχρι και τον Αύγουστο οι δείκτες κινούνταν ανοδικά, τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε ραγδαία πτώση των πωλήσεων, η οποία «τρόμαξε την αγορά».

Πάντως όπως τόνισε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης κατά τη παρουσίαση έρευνας του ΣΕΒ, ο κλάδος «προσεύχεται» να αποκατασταθεί η τάση που για ένα οκτάμηνο κυριάρχησε. Όπως τόνισε η άνοδος κυμάνθηκε στο 2-3%, ωστόσο ο Σεπτέμβρης είναι κακός.

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών περιορίστηκε λόγω φόρων και εισφορών κάτι όμως που ίσχυε και πέρυσι αλλά προφανώς λειτουργεί σωρευτικά.

Πάντως ο συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου εκτιμάται ότι θα κινηθεί και φέτος κάτω από το άλλοτε ψυχολογικό όριο των 10 δις. ευρώ. Θετικά στη φετινή μάχη πάντως φαίνεται να κινούνται τα καταστήματα των πρώην δικτύων Μαρινόπουλου και Βερόπουλου που έχουν ενταχθεί στις αλυσίδες Σκλαβενίτη και My Market.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, ο όμιλος METRO συνεχίζει να αναπτύσσεται και να διευρύνει το αποτύπωμά του στην ελληνική αγορά και εκτιμάται πως τη φετινή χρονιά θα κλείσει με αύξηση πωλήσεων 3%. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη η αλυσίδα σούπερ μάρκετ My Market που ανήκει στον όμιλο METRO είναι μαζί με τον Σκλαβενίτη, οι μόνες αλυσίδες στο λιανεμπόριο τροφίμων που αυξάνουν τις πωλήσεις τους.