Accenture: Η Ευρώπη μπορεί να «χτυπήσει» τις ΗΠΑ στην προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη

Accenture: Η Ευρώπη μπορεί να «χτυπήσει» τις ΗΠΑ στην προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη
Photo: pixabay.com
Η Accenture σχεδιάζει να επενδύσει 3 δισ. δολάρια για την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα τρία χρόνια.

Η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, η προηγμένη μορφμή της AI, θα μπορούσε να προσφέρει στην Ευρώπη την ευκαιρία να ανακτήσει τον προβάδισμα στον κλάδο της εν λόγω τεχνολογίας από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ματ Πρεμπλ, επικεφαλής δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη  για την Accenture.

Σε συνέντευξη του στο Fortune.com, ο Πρεμπλ είπε πως «αντιμετωπίζουμε πράγματα στα οποία πρέπει να προφτάσουμε. Αν κοιτάξετε σε όλη την Ευρώπη, έχουμε περισσότερο τεχνικό χρέος από την Αμερική και έχουμε λιγότερους ανθρώπους με τεχνολογικές δεξιότητες σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων, για παράδειγμα. Ως εκ τούτου, το generative AI αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να κινηθούμε γρήγορα και να προχωρήσουμε γρήγορα σε ορισμένους από αυτούς τους τομείς».

Ένας βασικός τομέας στον οποίο μπορεί να βοηθήσει η AI, τόνισε ο Πρεμπλ, είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παραγωγικότητα υποχώρησε κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της G7 εντός του 2022. Στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή, η παραγωγικότητα μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και παρά την ανάκαμψη που έχει σημειωθεί από τότε η Ευρώπη γενικά υπολείπεται των ΗΠΑ σε τεχνολογικές καινοτομίες, απειλώντας ενδεχομένως τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά της.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις. Συνολικά, αντιμετωπίζει μια πρόκληση σχετικά με την παραγωγικότητα, πώς θα προωθήσουμε την περαιτέρω ανάπτυξη» είπε ο Πρεμπλ, προσθέτοντας ότι δημογραφικοί παράγοντες και παράγοντες που βασίζονται στις δεξιότητες έχουν συμβάλει στην αναχαίτιση της ανάπτυξης της περιοχής.

«Με την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία ευρύτερα, υπάρχει μια καταπληκτική ευκαιρία να οδηγηθούμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο παραγωγικότητας και να είμαστε σε θέση να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» σημείωσε το στέλεχος της Accenture.

Οι Ευρωπαίοι CEOs δίνουν προτεραιότητα στις επενδύσεις AI

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καιρός φαίνεται ώριμος για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να χαράξουν την πορεία τους προς τα εμπρός χρησιμοποιώντας την ΑΙ και πολλές από αυτές την αξιοποιούν ήδη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα η Accenture, σε περίπου 2.300 ηγετικά στελέχη εταιρειών σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τα ευρήματα δείχνουν πως στην Ευρώπη, περίπου το 91% των εταιρειών διέθεσε ένα σημαντικό μέρος του τεχνολογικού τους προϋπολογισμού για τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, ενώ το ίδιο ποσοστό ήταν περίπου 87% στη Βόρεια Αμερική.

«Με το 40% του συνόλου των ωρών εργασίας να επηρεάζεται από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το Chat GPT, είναι ξεκάθαρη η αξία που έχει αυτή η τεχνολογία για τις επιχειρήσεις, τους ανθρώπους και τους πελάτες τους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Accenture Europe, Ζαν Μαρκ Ολανιέ

«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες επιταχύνουν το ρυθμό στον αγώνα της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης, με την “Gen AI” στην Ευρώπη να σημειώνει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει σημειώσει ποτέ» πρόσθεσε ο ίδιος

Για τον Πρεμπλ, το κύριο συμπέρασμα είναι ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στη generative AI περισσότερο ακόμη και από τη Βόρεια Αμερική.

«Υπάρχει το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο – σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει σημαντικό ταλέντο και εμπειρία και αυτό αποτελεί όντως μια ευκαιρία για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να προηγηθούν».

Σύμφωνα με την έρευνα, στην περιοχή εξακολουθεί να παρατηρείται έλλειψη ταλέντων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση σε ειδικές δεξιότητες AI για την προετοιμασία για το μέλλον. Από την πλευρά της, η Accenture σχεδιάζει να επενδύσει 3 δισ. δολάρια για την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα τρία χρόνια και επιδιώκει να διπλασιάσει το προσωπικό της στην AI σε 80.000 άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com