Αχιλλέας Κοτρόζος στο Network: Οι σωστοί ηγέτες χτίζουν ομάδες που κερδίζουν

Αχιλλέας Κοτρόζος στο Network: Οι σωστοί ηγέτες χτίζουν ομάδες που κερδίζουν
Ο Global Brand Manager της PETRONAS μίλησε στα μέλη του Fortune Greece Network για τη σπουδαιότητα της δημιουργίας ισχυρών επιχειρηματικών ομάδων.

Για τον ρόλο του ηγέτη και τη σημασία να φροντίζει μεθοδικά το χτίσιμο ισχυρών επιχειρηματικών ομάδων μίλησε την Τετάρτη, 18 Μαΐου, στα μέλη του Fortune Greece Network ο Αχιλλέας Κοτρόζος.

Ο Global Brand Manager της PETRONAS, με μεγάλη εμπειρία σε κορυφαίες θέσεις πολυεθνικών εταιρειών και πολύ έντονη σχέση με το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ανέλυσε στη συζήτηση με την brand manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου, τις βέλτιστες πρακτικές, τα εργαλεία, και τα χαρακτηριστικά που αναζητούμε σε έναν εταιρικό ηγέτη ούτως ώστε να πετύχει στην οργάνωση μιας ομάδας που κερδίζει.

Όπως σημείωσε, μια από τις ερωτήσεις τις οποίες κάνει όταν παρουσιάζει ένα workshop για εταιρικές ομάδες και στελέχη επιχειρήσεων, είναι το ποιος θεωρείται πραγματικά πετυχημένος. Παρουσιάζοντας δύο εικόνες αθλητών του NBA, στη μια εκ των οποίων βρίσκεται ένας άγνωστος στους περισσότερους μπασκετμπολίστας, και στην άλλη ο Μάικλ Τζόρνταν, όλοι αναγνωρίζουν τον δεύτερο παρότι ο πρώτος είχε μια καριέρα με καλύτερα στατιστικά σε πολλές επί μέρους κατηγορίες. «Όλοι θυμόμαστε τον Τζόρνταν και τους Σικάγο Μπουλς κυρίως γιατί πήραν έξι πρωταθλήματα. Ήταν η πρώτη ομάδα που μπόρεσε να πάρει έξι πρωταθλήματα με έναν leader και προπονητή σαν τον Φιλ Τζάκσον, με έναν leader μέσα στο γήπεδο σαν τον Μάικλ Τζόρνταν, και με μια ομάδα που είχε πολύ συγκεκριμένους και ξεκάθαρους ρόλους», είπε χαρακτηριστικά, διαχωρίζοντας έτσι τις καλές μονάδες που μπορεί να έχουν μόνον ατομικές επιτυχίες από τις μεγάλες ομάδες που κερδίζουν τίτλους και διακρίσεις.

*Για να δείτε όλη την παρουσίαση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!

Στο ερώτημα για το πώς χτίζεται μια καλή ομάδα, ο Αχιλλέας Κοτρόζος έκανε έναν ξεκάθαρο διαχωρισμό μεταξύ του χθες και του σήμερα. «Στη σύγχρονη εποχή οι ομάδες συνήθως στήνονται για να λύσουν ένα πρόβλημα ή να παράξουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Και είναι σημαντικό να στηθούν οριζόντια, δηλαδή να περιλαμβάνουν μέλη και από την τεχνολογία, και από την παραγωγή, και από την εφοδιαστική αλυσίδα, και προφανώς από το μάρκετινγκ».

Δείτε highlights από την παρουσίασή του Αχιλλέα Κοτρόζου στα μέλη του Fortune Greece Network:

Για τον ίδιο, όταν αναζητά άτομα για να χτίσει μια επιχειρηματική ομάδα, το πρώτο προσόν που αναζητά είναι η διάθεση για συνεργασία. Και μάλιστα, οριζόντια συνεργασία με όλα τα τμήματα τα οποία εμπλέκονται. Προειδοποίησε, όμως, ότι πολλές ικανές ομάδες «κολλάνε» σε συγκεκριμένες διαδικασίες. Ιδιαίτερα κατά τη φάση του λεγόμενου “storming”, δηλαδή της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών που αφορούν ένα συγκεκριμένο έργο. Εκεί, λοιπόν, «είναι πολύ σημαντικό ο ηγέτης της επιχείρησης ή της ομάδας να δώσει ενέργεια και προσοχή στο πώς θα διαχειριστεί αυτή τη φάση για να πάρει το καλύτερο από τον καθένα».

Έχοντας πάρει πολύ μεγάλη έμπνευση από τους καθηγητές του στο Βαρβάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο, από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο αλλά και από την επαγγελματική του καριέρα στο μπάσκετ με την ομάδα του Σπόρτινγκ, ο Αχιλλέας Κοτρόζος έμαθε σε όλη του τη ζωή να σκέφτεται τους άλλους και να αναλύει περίπλοκα προβλήματα, ούτως ώστε να συνθέσει τις κατάλληλες λύσεις. Για αυτό και αναγνωρίζει ότι πολλές φορές ένα ταλέντο δεν μπορεί να περιχαρακωθεί σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, φέρνοντας ως παράδειγμα έναν παλιό του συνεργάτη στην Castrol -τότε κομμάτι της BP- ο οποίος παράτησε τη νομική σχολή μετά από έναν χρόνο και στην πορεία εξελίχθηκε σε έναν μεγάλο ηγέτη στον χώρο του μάρκετινγκ στην Ευρώπη και την Αφρική.

Καταλήγοντας τη συζήτηση, ο Αχιλλέας Κοτρόζος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, οι οποίες κορυφώνονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, όπως τόνισε, κανένας ηγέτης δεν μπορεί πλέον να αναλάβει τα πάντα μόνος του. Δεν μπορεί να έχει όλες τις απαντήσεις. Για αυτό και πρέπει να τις αναζητά σε όποια πλευρά θεωρεί ο ίδιος ότι μπορεί να βοηθήσει. Ακόμη και αν τελικά δεν είναι απολύτως σωστές. Διότι μόνο έτσι θα καταφέρει να χαράξει μια ορθή πορεία προς τη λύση και το αποτέλεσμα που αναζητά.

*Δείτε τα ετήσια προνόμια και το κόστος συμμετοχής στη πλατφόρμα για το 2022 ΕΔΩ