Αχτσιόγλου: Δεσμευόμαστε να αναδιανέμουμε στους αδύναμους κάθε ευρώ που πλεονάζει

Αχτσιόγλου: Δεσμευόμαστε να αναδιανέμουμε στους αδύναμους κάθε ευρώ που πλεονάζει
Η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου φθάνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, δήλωσε η υπουργός.

«Η Ευρώπη αλλάζει και συγκλίνει προς τις θέσεις της Ελλάδος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και μένει αυτό να αποτυπωθεί και στους διαπραγματευτές των δανειστών» τονίζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην “Εφημερίδα των Συντακτών”. Θέτει ως προμετωπίδα των διαπραγματεύσεων την άρνηση υποχώρησης σε όσα προτείνονται για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, προαναγγέλλει εκ βάθρων αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Επιθεωρήσεων Εργασίας και θεωρεί το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους «μια έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και όχι επιστροφή των όσων εκείνοι έχουν χάσει στη διάρκεια της κρίσης».

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας. Γι’ αυτό δίνουμε τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, για να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι διαπραγματευτική ισχύ και να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας» σημειώνει η υπουργός Εργασίας και τονίζει: «Η θέση μας αυτή εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και υποστηρίζεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και από το γνωστό πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Για τον ίδιο λόγο αντιστεκόμαστε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, και ιδίως στην αύξηση του ορίου, που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το ΔΝΤ. Τυχόν ικανοποίηση των απαιτήσεών τους δεν θα πετύχει τίποτα περισσότερο παρά να απορρυθμίσει περαιτέρω την ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας».

Αναφερόμενη στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, μίλησε για “κύμα συμπαράστασης” από πολιτικές δυνάμεις στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην ελληνική αγορά εργασίας, για την ανάκτηση κύριων συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων. «Ελπίζουμε ότι αυτή η συμπαράσταση θα μεταφραστεί σύντομα και σε μια σύγκλιση στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, καθώς η θέση της ελληνικής κυβέρνησης δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο θα πρέπει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα, όπως εξάλλου προβλέπει και η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 με τους θεσμούς» υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας.