Αδειάζουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί λόγω κατασχέσεων

Ωστόσο, ο εισπρακτικός μηχανισμός ετοιμάζεται να πατήσει κι άλλο γκάζι στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης .

Ο εισπρακτικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός και τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια που φεύγουν καθημερινά από τις τράπεζες ξεπερνούν τα 5.000. Παράλληλα, «τρέχουν» και οι φορολογικοί έλεγχοι, ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, μιας και τα έσοδα που εισπράττονται δεν αγγίζουν το 10% αυτών που βεβαιώνονται και το 40% των φόρων και προστίμων που βεβαιώνονται σε φορολογουμένους μεγάλου πλούτου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο εισπρακτικός μηχανισμός ετοιμάζεται να πατήσει κι άλλο γκάζι στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης προκειμένου να μη διαταραχθούν οι στόχοι εισπραξιμότητας σε μια χρονιά όπου κρίνονται πολύ περισσότερα από την κάλυψη των στόχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Από την άλλη, τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν αξία, αφού δείχνουν εντατικοποίηση των κατασχέσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους και νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο, την ώρα που λίγες μέρες νωρίτερα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είχαν αναδείξει τα πρώτα σύννεφα με σαφή συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των δημοσίων εσόδων.

Σημειώνεται ότι τέλος Μαρτίου, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 3,277 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,277 δισ. ευρώ αφορούν μόνο απλήρωτους φόρους, χρήματα τα οποία η ΑΑΔΕ επιχειρεί να εισπράξει με όποιον τρόπο μπορεί.

Στο ίδιο διάστημα, 889.455 φορολογούμενοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κυρίως κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων, δεδομένου ότι οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων για οφειλές άνω των 400.000 ευρώ άρχισαν να διενεργούνται και πάλι (έπειτα από μακρό διάστημα αποχής των συμβολαιογράφων) μόλις την περασμένη Τετάρτη.