Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και χάος στο Ιράκ

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και χάος στο Ιράκ

Την προέλαση των ανταρτών στη Βαγδάτη προσπαθεί να ανακόψει η ιρακινή κυβέρνηση, ενώ ζητά τη στήριξη του ΟΗΕ - Καμία εμπλοκή λέει το ΝΑΤΟ.

Κάθε δυνατό μέσο επιστρατεύει η κυβέρνηση του Ιράκ προκειμένου να αναχαιτίσει την προέλαση των ένοπλων ανταρτών που χθες, μετά την κατάκτηση της Μοσούλης, φαίνοταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν προς την Βαγδάτη.

Από το πρωί η ιρακινή πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει θέσεις των ανταρτών του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε ( ISIL)» και των συμμάχων τους, εντός και γύρω από την πρωτεύουσα του βορείου Ιράκ, Μοσούλη.

Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, οι σουνίτες αντάρτες περικύκλωσαν σήμερα το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Μπαϊτζί στο βόρειο Ιράκ. Αρχικά οι σουνίτες μαχητές είχαν φτάσει αργά την Τρίτη στην πόλη και προσέγγιζαν το διυλιστήριο, αλλά είχαν αργότερα αποσυρθεί στα γύρω χωριά μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας με επικεφαλής τοπικών φυλών.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής του Ιράκ στη Γαλλία απηύθυνε έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς τη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικής υποστήριξης και μη επανδρωμένων αεροπλάνων, κατά τη συνεδρίασή του αργότερα σήμερα στη Νέα Υόρκη.

«Χρειαζόμαστε εξοπλισμό, επιπλέον αεροπορική υποστήριξη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε ο Φαρίντ Γιασίν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter όταν ερωτήθηκε τι επιδιώκει το Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Θα πρέπει να υποστηρίξει το Ιράκ επειδή η κατάσταση δεν αποτελεί απειλή μόνο για το Ιράκ αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», είπε.

Ο Γιασίν δήλωσε ότι στον βαθμό στον οποίο μπορεί να γνωρίζει, η ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής ζητήσει από τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν αεροπορική επιδρομή κατά των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι φαίνεται πως κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη. «Οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν αεροπορικές επιδρομές μόνον εάν το ζητήσει η ιρακινή κυβέρνηση και εάν συμβεί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι έχει κριθεί αναγκαίο», δήλωσε.

Ο ίδιος είπε επίσης πως φαίνεται ότι η προέλαση των ισλαμιστών έχει σταματήσει και οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις σταθεροποιούν την κατάσταση στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας. «Από αυτά που έχω ακούσει, η προέλαση έχει σταματήσει. Ειδικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και ανταποκρίνονται στο ρόλο τους. Έχει αποκατασταθεί η ασφάλεια στη Σαμάρα και στο μεγάλο διυλιστήριο στο Μπαϊτζί. Έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα σε αυτές τις δύο περιοχές», είπε ο Ιρακινός πρέσβης.

Από τη Μαδρίτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάποιος «ρόλος» για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στο Ιράκ μετά την κατάληψη μεγάλου μέρους των βορειοδυτικών επαρχιών της χώρας από τους εξτρεμιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), οι οποίοι κρατούν ομήρους περίπου 80 Τούρκους πολίτες.

Ο Ράσμουσεν καταδίκασε τη βία στο Ιράκ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. «Καλούμε τους απαγωγείς να απελευθερώσουν αμέσως τους ομήρους. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτήν την εγκληματική πράξη. Μας ενημέρωσαν οι τουρκικές αρχές», είπε, αναφερόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 28 χωρών του ΝΑΤΟ που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.

«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος ρολος για το ΝΑΤΟ στο Ιράκ, όμως, ασφαλώς παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να βάλουν ένα τέλος στη βία», πρόσθεσε.

Οι αντάρτες του ΙΚΙΛ εισέβαλαν την Τετάρτη στο τουρκικό προξενείο της Μοσούλης και έπιασαν ομήρους τους Τούρκους πολίτες που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. Μεταξύ άλλων στα χέρια των ισλαμιστών βρίσκονται ο Τούρκος πρόξενος, τρία παιδιά και στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων. Αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απείλησε τους αντάρτες με αντίποινα στην περίπτωση που κινδυνεύσουν οι όμηροι.

Αγώνα κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ υπόσχεται το Ιράν
«Το Ιράν θα αγωνισθεί εναντίον της βίας και της τρομοκρατίας» των τζιχαντιστών σουνιτών ανταρτών που έχουν εξαπολύσει επίθεση στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, χωρίς ωστόσο να δηλώσει σε τί ενέργειες θα μπορούσε να προβεί η κυβέρνησή του.

«Οι αντάρτες θεωρούν τους εαυτούς τους μουσουλμάνους και αποκαλούν τη μάχη τους ιερό πόλεμ», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, καταγγέλλοντας τις «άγριες ενέργειες» εναντίον του πληθυσμού που διαπράττονται από «μια εξτρεμιστική και τρομοκρατική οργάνωση».

«Από την πλευρά μας, η κυβέρνηση θα αγωνισθεί εναντίον της βίας, του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην περιοχή και τον κόσμο», διαβεβαίωσε ο Χασάν Ροχανί, ο οποίος πρόκειται να προεδρεύσει εντός της ημέρας συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, οργάνου που καθορίζει την αμυντική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Ροχανί καταφέρθηκε επίσης, χωρίς να τους κατονομάσει, στους υποστηρικτές των ανταρτών που, σύμφωνα με τον ίδιο, «σπέρνουν τους σπόρους της βίας με κακές θεωρίες». Χθες, Τετάρτη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε καταδικάσει «τις δολοφονίες ιρακινών πολιτών» και είχε προσφέρει την υποστήριξη του Ιράν «στην κυβέρνηση και το λαό του Ιράκ που αγωνίζονται κατά της τρομοκρατίας».

Βολές κατά της Σαουδικής Αραβίας από τη Συρία
Παράλληλα, ο επίσημος συριακός Τύπος κατηγόρησε σήμερα τη Σαουδική Αραβία και τη Δύση ότι κρύβονται πίσω από την επέλαση στο Ιράκ των ριζοσπαστών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

«Η τρομοκρατία επεκτείνεται μπροστά στα μάτια του δυτικού κόσμου και από πίσω είναι η Σαουδική Αραβία που προμηθεύει τους αντάρτες με όπλα και χρήματα», γράφει η εφημερίδα As-Saoura. Το συριακό καθεστώς ανέκαθεν κατηγορούσε τη Σαουδική Αραβία, τις χώρες του Κόλπου και τη Δύση ότι χρηματοδοτούν τους «τρομοκράτες», λέξη με την οποία χαρακτηρίζει τους αντάρτες γενικά, χωρίς να κάνει διακρίσεις μεταξύ των τζιχαντιστών και των μετριοπαθών.

«Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Ιράκ και την κλιμάκωση της τρομοκρατικής επιχείρησης, καμία δυτική χώρα δεν αγνοεί το ρόλο που διαδραμάτισε η Σαουδική Αραβία, η οποία στηρίζει την τρομοκρατία, χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τα διάφορα μέτωπα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του Ιράκ και της Συρίας», προσθέτει η εφημερίδα. Στο κύριο άρθρο της η επίσημη εφημερίδα κατηγορεί επίσης το Κατάρ και την Τουρκία ότι παίζουν έναν παρόμοιο ρόλο καθώς στηρίζουν τους εξτρεμιστές «συμμορφούμενες με τις αμερικανικές απαιτήσεις και τις ισραηλινές επιθυμίες».

Διαβάστε ακόμη:

Πλησιάζουν την Βαγδάτη οι ισλαμιστές αντάρτες

«Έξοδος» από τη Μοσούλη – Φόβοι για την εξάπλωση των τζιχαντιστών

Στο απόλυτο χάος βυθίζεται το Ιράκ – Στα χέρια ανταρτών η Μοσούλη