Το αεροσκάφος που μπορεί να πετάει για πάντα

Το αεροσκάφος που μπορεί να πετάει για πάντα

To ηλιακό Impulse 2 ετοιμάζεται να κάνει το γύρο του κόσμου χωρίς να κάψει ούτε μια σταγόνα καυσίμου.

Ο Bertrand Piccard και Andre Borschberg δεν είναι απλά βετεράνοι του αέρα, είναι από τις μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης αεροπορίας. Έχουν κατασκευάσει υπερ-ελαφρά αεροσκάφη, έχουν κάνει το γύρο της γης με αερόστατο χωρίς στάση και έχουν πετάξει για 24 ώρες με αεροπλάνο που κινείται με ηλιακή ενέργεια.

Σήμερα είναι πολύ κοντά στο στόχο τους να κάνουν το γύρο του κόσμου με ένα ηλιακό αεροσκάφος. Θα πετάξει για 120 ώρες (πάνω από πέντε μέρες και νύχτες) πάνω από γη και θάλασσα παίρνοντας όλη του την ενέργεια από τον ήλιο. Το αεροσκάφος Impulse 2 είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και είναι «διάδοχος» του Impulse 1, το οποίο από το 2010 σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με εντυπωσιακότερο εκείνο της πτήσης 26 ωρών στο σκοτάδι, αφού πρώτα «φόρτισε» τις κυψέλες του στον ήλιο εν πτήσει.

Το Impulse 2 έχει άνοιγμα φτερών 72 μέτρα (μεγαλύτερο από το Boeing 747) και ζυγίζει 2,3 τόνους. Στις πτέρυγές του είναι τοποθετημένες 17.000 ηλιακές κυψέλες που δίνουν κίνηση στους τέσσερις κινητήρες και αποθηκεύουν ενέργεια στις μπαταρίες λιθίου.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του είναι το πρώτο αεροσκάφος στην ιστορία με απεριόριστη αυτονομία. Εφόσον τα συστήματά του λειτουργούν μπορεί να πετάει κυριολεκτικά για πάντα. Ο χειριστής κάθεται σε ένα κάθισμα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες των πολύωρων πτήσεων (ύπνος, τουαλέτα, ξεμούδιασμα κ.λπ.) ενώ έχει στη διάθεσή του ένα αλεξίπτωτο και μια φουσκωτή λέμβο για την περίπτωση που κάτι πάει πολύ στραβά.

Ο Bertrand Piccard έχει την περιπέτεια στο αίμα του, κυριολεκτικά. Ο παππούς του ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε με αερόστατο στη στρατόσφαιρα το 1931 ενώ ο πατέρας του κατέβηκε με βαθυσκάφος στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, 11.000 χλμ κάτω από την επιφάνεια. Ο ίδιος κατέχει μια σειρά ρεκόρ πτήσεων, έχει κερδίσει αγώνες αιωρόπτερων και έχει κάνει το γύρο του κόσμου με αερόστατο.

Το Impulse 2 θα ξεκινήσει τις δοκιμαστικές πτήσεις τον Μάιο, ενώ το μεγάλο εγχείρημα γύρω από τη Γη θα πραγματοποιηθεί από τον Μάρτιο του 2015. Ξεκινώντας από την περιοχή του Περσικού Κόλπου θα διασχίσουν την Ινδία, τη Μιανμάρ, την Κίνα, τον Ειρηνικό Ωκεανό, τις ΗΠΑ, τον Ατλαντικό, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προτού προσγειωθούν στο σημείο από όπου ξεκίνησαν.

Ωστόσο, το εγχείρημα δεν θα γίνει χωρίς στάση. Σκοπός τους είναι να προσγειώνονται σε επιλεγμένα σημεία σε κάθε ήπειρο όπου θα διαδίδουν το μήνυμα των εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη:

Ονειρικές διακοπές στο πρώτο ηλιακό νησί 

Μπαταρίες ηλιακής ενέργειας για το σπίτι

Ηλιακή λεωφόρος