Το αφεντικό μας κάνει… πλάκα!

Το αφεντικό μας κάνει… πλάκα!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Admiral θέλει πρώτα απ' όλα να περνά καλά το προσωπικό του.

Γέννημα-θρέμμα του Σικάγο, ο 56χρονος Χένρι Ένγκελχαρντ γράφει τη δική του ιστορία ως ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρίας Admiral, που έχει την έδρα της στο Κάρντιφ.

Αν και αυτή έχει αξία πάνω από 4 δισ. λίρες κι εντάσσεται στον δείκτη FTSE 100 των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο Ένγκελχαρντ παραδίδει καθημερινά μαθήματα… χαλαρού management στους ανταγωνιστές του.

Στην Admiral, για παράδειγμα, έχει συσταθεί ένα «Υπουργείο Διασκέδασης», στελεχωμένο ειδικά για την οργάνωση εβδομαδιαίων κοινωνικών δραστηριοτήτων για το υπαλληλικό προσωπικό: από «βραδιές κραιπάλης» και τουρνουά βιντεοπαιχνιδιών στα μεσημεριανά διαλείμματα, έως την καθιέρωση ημερών με περίεργα ντυσίματα στο γραφείο.

Όχι τυχαία, ο ίδιος ο Ένγκελχαρντ είναι ο πιο cool τύπος στην εταιρεία. Δεν χρησιμοποιεί εταιρικό όχημα για τις μετακινήσεις του. Δεν έχει καν ξεχωριστό γραφείο, παρά μοιράζεται τον ίδιο χώρο με τους υπαλλήλους του, λειτουργώντας ως ισότιμός τους, ενώ θέλει να γνωρίζει από κοντά και τον τελευταίο υπάλληλο που προσλαμβάνεται, είτε στα κεντρικά στη Βρετανία, είτε ακόμη και στα υποκαταστήματα στον Καναδά και στην Ινδία.

Αυτή η ασυνήθιστη για διευθύνοντα σύμβουλο συμπεριφορά αποτελεί για τον 56χρονο Χένρι στάση ζωής, βασισμένη στην προσωπική του εμπειρία από προηγούμενες δουλειές του που -όπως εξιστορεί στο BBC- του άφησαν μία πικρή «γεύση», μέχρι να φτιάξει τη δική του εταιρεία το 1993.

Εξ αρχής, λέει, αυτό που ήθελε ήταν η Admiral να αποτελεί ένα «διασκεδαστικό μέρος για εργασία», όπου όλοι οι υπάλληλοι θα αισθάνονται ισότιμοι και ότι η εργασία του εκτιμάται. «Έχουμε μία απλή φιλοσοφία», εξηγεί ο Ένγκελχαρντ. «Εάν στον κόσμο αρέσει αυτό που κάνει εδώ, θα το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ή για να το πω διαφορετικά: θέλω οι υπάλληλοι να περνούν καλά, να ικανοποιούν τους πελάτες και να φέρουν χρήμα».

Τουλάχιστον στην περίπτωση της Admiral, η τακτική αυτή πράγματι αποδίδει. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία φιγουράρει σταθερά εδώ και 14 χρόνια στη ετήσια λίστα των Sunday Times με τις 100 καλύτερες επιχειρήσεις στη Βρετανία. Και είναι μία από τις δύο στον FTSE 100 που σταθερά για μία δεκαετία παρουσιάζει τα μεγαλύτερα κέρδη και μερίσματα.

Σημειωτέον, δε, πως στις τάξεις των μετόχων ανήκουν αυτομάτως και οι συνολικά 7.000 υπάλληλοι της Admiral, εκ των οποίων οι εκτός διοίκησης μοιράστηκαν το 2004 το αστρονομικό ποσό των 56 εκατ. λιρών, κοντά δηλαδή στις 40.000 λίρες το «κεφάλι»!