Αφγανιστάν: Ανακοίνωσαν κυβέρνηση οι Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Ανακοίνωσαν κυβέρνηση οι Ταλιμπάν
Taliban spokesperson Zabihullah Mujahid (L) gestures as he arrives to hold the first press conference in Kabul on August 17, 2021 following the Taliban stunning takeover of Afghanistan. (Photo by Hoshang HASHIMI / AFP) Photo: AFP

Ο Μουλά Χασάν Αχούντ, πρώην στενός συνεργάτης του ιδρυτή των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του Αφγανιστάν ενώ ο Σιρατζουντίν Χακάνι, η ομώνυμη οργάνωση του οποίου θεωρείται «τρομοκρατική» από τις ΗΠΑ θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών.

Ο Χακάνι είναι γιος του ιδρυτή του δικτύου Χακάνι και το όνομά του περιλαμβάνεται στη λίστα των «πλέον καταζητούμενων» του FBI λόγω της ανάμιξής του σε επιθέσεις αυτοκτονίας και των δεσμών του με την Αλ Κάιντα.

Ο Μουλά Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, διορίστηκε αναπληρωτής του πρωθυπουργού Αχούντ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ. Το γεγονός ότι ο Μπαραντάρ διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και όχι επικεφαλής της θεωρείται έκπληξη, αφού ήταν εκείνος που διαπραγματεύτηκε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και ήταν το «πρόσωπο» των Ταλιμπαν στον κόσμο το τελευταίο διάστημα.

Ο Μπαραντάρ, επίσης στενός φίλος του Μουλά Ομάρ, υπήρξε στο παρελθόν υψηλόβαθμος διοικητής των Ταλιμπάν, υπεύθυνος για τις επιθέσεις τους εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Πακιστάν το 2010 και μετά την αποφυλάκισή του, το 2018, ανέλαβε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στην Ντόχα του Κατάρ.

Ο Μουλά Μοχάμαντ Γιακούμπ, γιος του Μουλά Ομάρ, αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας. Ο Μουτζαχίντ διευκρίνισε επίσης ότι όλοι οι διορισμοί είναι «προσωρινοί».

Δεν είναι σαφές τι ρόλο θα αναλάβει στην κυβέρνηση ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο οποίος κάλεσε τη νέα κυβέρνηση «να τηρήσει τη σαρία», τον ισλαμικό νόμο, στο πρώτο μήνυμά του μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές, πριν από τρεις εβδομάδες.

«Διαβεβαιώνω όλους τους συμπολίτες μας ότι οι κυβερνώντες θα εργαστούν σκληρά για να επιβάλουν τους ισλαμικούς κανόνες της σαρία στη χώρα», ανέφερε ο Αχουντζάντα, σε μια ανακοίνωση στα αγγλικά.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, είπε στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη, ότι δεν αναμένεται να αναγνωρίσει «σύντομα» η Ουάσινγκτον την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να καθησυχάσουν τους Αφγανούς και τις άλλες χώρες ότι δεν θα επιστρέψουν στις βάναυσες πρακτικές που ακολουθούσαν πριν από 20 χρόνια, όταν απαγόρευσαν στις γυναίκες και τα κορίτσια και εργάζονται και να σπουδάζουν.

Ο Αχούντ, ο νέος προσωρινός πρωθυπουργός, είναι στενός συνεργάτης του Αχουντζάντα εδώ και μια εικοσαετία. Τα τελευταία χρόνια ήταν επικεφαλής του πανίσχυρου Ρεχμπάρι Σούρα, του «ηγετικού συμβουλίου» που λάμβανε όλες τις αποφάσεις. Το διάστημα 1996-2001, όταν οι Ταλιμπάν ήταν για τελευταία φορά στην εξουσία, είχε αναλάβει υπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια αντιπρόεδρος της κυβέρνησής τους.

Ο Μουτζαχίντ είπε ότι σχηματίστηκε αυτή η προσωρινή κυβέρνηση για να ασχοληθεί με τις βασικές ανάγκες του αφγανικού λαού. Πρόσθεσε ότι για ορισμένα υπουργεία αναζητούνται ακόμη οι κατάλληλοι υποψήφιοι.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι οι βασικές υπηρεσίες στο Αφγανιστάν είναι τα πρόθυρα της κατάρρευσης, ότι τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης εξαντλούνται. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι Αφγανοί υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι μόνο μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων και χωρίς αποκλεισμούς «θα φέρει βιώσιμη ειρήνη στο Αφγανιστάν».