Αυστηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τουρκία: Σταματήστε τα υπονοούμενα για εμπλοκή μας στο πραξικόπημα

Αυστηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τουρκία: Σταματήστε τα υπονοούμενα για εμπλοκή μας στο πραξικόπημα
epa05026822 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and US President Barack Obama (R) take their seats for the working session of the G20 Summit in Antalya, Turkey 15 November 2015. In addition to discussions on the global economy, the G20 grouping of leading nations is set to focus on Syria during its summit this weekend, including the refugee crisis and the threat of terrorism. EPA/TOLGA BOZOGLU

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Τζον Κέρι κατέστησαν σαφές πως οι αναφορές για ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών βλάπτουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι ισχυρισμοί που έγιναν δημόσια περί εμπλοκής της Ουάσινγκτον στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ζημιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, συμμάχους στο NATO, ήταν το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου το Σάββατο το βράδυ.

Ο Κέρι πίεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να τηρήσει το κράτος του δικαίου στις έρευνες που διεξάγει για την απόπειρα πραξικοπήματος, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές οι οποίες διεξάγουν αυτή την έρευνα, αλλά και ότι οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ο Κίρμπι σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ερντογάν ζητάει από τις ΗΠΑ την παράδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για την Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε χθες οδηγία προς τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία, μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 265 άνθρωποι.

Με δεδομένη «την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και τις συνέπειές της, ενθαρρύνουμε τους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να ταξιδέψουν στην Τουρκία», αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.

Στην ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται επίσης στον «αυξημένο κίνδυνο» λόγω της δράσης «τρομοκρατικών οργανώσεων σε όλη την Τουρκία». «Οι ξένοι τουρίστες, περιλαμβανομένων των Αμερικανών, έχουν ήδη στοχοθετηθεί από διεθνείς και εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις» στην Τουρκία, αναφέρεται.

Ο τουριστικός τομέας της Τουρκίας ήδη δοκιμάζεται από τις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων μηνών στη χώρα, κυρίως αυτές στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Το Μάιο, στην Τουρκία καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση των αφίξεων ξένων τουριστών των τελευταίων 22 ετών, μια πτώση σχεδόν 35% του αριθμού τους στα 2,5 εκατ. επισκέπτες.