Αυστηρό μήνυμα Αθήνας και Λευκωσίας προς την Άγκυρα – Τα επόμενα βήματα και η δύσκολη θέση της Τουρκίας

Αυστηρό μήνυμα Αθήνας και Λευκωσίας προς την Άγκυρα – Τα επόμενα βήματα και η δύσκολη θέση της Τουρκίας
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, Αθήνα, Κυριακή 16 Ιουνίου 2019. Η συνεδρίαση έχει ως θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τί αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση - Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουνίου εάν αποδειχθεί ότι η τουρκική πλευρά προχώρησε σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, «να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες», έστειλε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφερόμενος μάλιστα στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες.

«Συμφωνήσαμε», είπε ο πρωθυπουργός, «να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

«Όλες οι Ελληνίδες και οι Ελληνες είναι – και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται – απόλυτα ασφαλείς. Η τουρκική προκλητικότητα και παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και έχει καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο, τόσο ισχυρά, όσο ποτέ άλλοτε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη αξιολογήθηκε η κατάσταση και συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι η βάση πάνω στην οποία υφίστανται οι διεθνείς σχέσεις.

Το αμέσως επόμενο διάστημα Αθήνα και Λευκωσία θα θέσουν το θέμα:

– Τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ, όπου θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Γ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

– Την Τρίτη θα συνέλθει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου Αθήνα και Λευκωσία θα θέσουν εκ νέου το θέμα, με την ελληνική κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τη Σία Αναγνωστοπούλου ή τον Τάκη Παυλόπουλο.

– Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα επιδιώξουν να ληφθεί μια απόφαση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός  της Κυπριακής ΑΟΖ. Ήδη Αθήνα και Άγκυρα συζητούν τις κυρώσεις με τις Βρυξέλλες, ενώ έχουν ήδη παραδώσει τις αρχικές τους προτάσεις στους αρμοδίους της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση, βεβαίως, επιδιώκει να κρατάει ταυτόχρονα ανοιχτούς διαύλους με την Άγκυρα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από σήμερα επαναλαμβάνονται στην Αγκυρα οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών.

Εν τω μεταξύ στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα ελληνική αντιπροσωπεία προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με την αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία έως τις 22 Ιουνίου. 

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία:

– Θα υπάρξει προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

– Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών.

– Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος  θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Η αμφισβητούμενη γεώτρηση στην Κύπρο και η θέση της Τουρκίας

Πρόκειται για γεώτρηση ή για μια ακόμη «ψυχολογική επιχείρηση» της Άγκυρας; Από χθες πληροφορίες που προέρχονται από την Κύπρο κάνουν λόγο για την πιθανότητα το γεωτρύπανο «Πορθητής» να έχει «τρυπήσει» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο όσοι παρακολουθούν από κοντά την παρουσία του «Πορθητή» στην Κύπρο, διαβεβαιώνουν ότι χθες το γεωτρύπανο δεν ήταν σταθεροποιημένο, όπως απαιτείται για να κάνει γεώτρηση. Υποστηρίζουν με βάση το στίγμα του ότι είχε μετακινηθεί περίπου 16 μέτρα σε 14 ώρες, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν ήταν σταθεροποιημένο.

Όπως και να έχει η Άγκυρα έχει κατορθώσει να προκαλέσει μεγάλη φασαρία στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το κλίμα των τελευταίων ημερών οδήγησε στην απόφαση για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία έγινε περισσότερο για να σταλεί μήνυμα όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Οι πολίτες έχουν λογικά ανησυχήσει από άθλιες κινδυνολογίες που προκαλούν ένα δηλητηριώδες κλίμα ηττοπάθειας στην κοινή γνώμη.

Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει την εικόνα μιας «υπερδύναμης» που δεν λογαριάζει κανέναν και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική:

– Η Τουρκία είναι ένα βήμα πριν την απόλυτη οικονομική κατάρρευση που πιθανώς θα την οδηγήσει για ακόμη μια φορά στα δεσμά του ΔΝΤ

– Είναι εγκλωβισμένη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με το θέμα των F-35 και των S-400. Αν επιλέξει τα πρώτα θέτει σε δοκιμασία τη σχέση της με τη Ρωσία και τον Πούτιν, τον μοναδικό σύμμαχο που έχει. Ο οποίος όπως λένε οι πληροφορίες ήταν κι αυτός που τον έσωσε από τα χειρότερα στην απόπειρα πραξικοπήματος. Αν επιλέξει τους S-400 εκτός από το οικονομικό ναυάγιο θα υποστεί τέτοιες κυρώσεις που θα έχουν επίπτωση στις τουρκικές ΕΔ και εδικά στην αεροπορία του.

– Είναι μπλεγμένη στη Συρία όπου βρίσκει απέναντί της τη «σύμμαχο» Ρωσία.

– Πρέπει να ανησυχεί για το τι θα κάνουν τελικά οι ΗΠΑ με το Ιράν, με το οποίο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις.

– Ψάχνει να βρει τρόπο να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι της νοτιοανατολικής Μεσογείου και μέχρι στιγμής δεν το έχει πετύχει.

Ο Ερντογάν στις 23 Ιουνίου παίζει ένα ακόμη πολιτικό-προσωπικό «στοίχημα»: Ακόμη κι αν κερδίσει τις επαναληπτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, πολιτικά έχει πληγεί σοβαρά.

Κατρούγκαλος: Υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια με όπλο την διεθνή νομιμότητα 

«Ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής» ανέφερε σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος «Με ομοψυχία, εγρήγορση και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια, με όπλο την διεθνή νομιμότητα και το ενισχυμένο διπλωματικό μας κύρος. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν τόσο ευρεία υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα οι θέσεις μας».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό θα έχει συνέπειες.

Διάψευση του Υπ. Εθνικής Άμυνας για μετακίνηση στρατευμάτων

Το Πεντάγωνο επικρατεί ψυχραιμία παρά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται και αναφέρουν ότι οι Τούρκοι ενισχύουν τις τελευταίες εβδομάδες τις επίλεκτες μονάδες τους στη Μούγκλα, στο Ακσάζ, στο Κας και στην Αττάλεια.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αμυνας διέψευσε δημοσιεύματα για έκτακτη μετακίνηση ελληνικών στρατευμάτων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. «Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019’’ η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΕΘΑ.

Δείτε ακόμη: 

Κύπρος: Υπάρχουν πληροφορίες για τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί

ΗΠΑ: «Ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα η πρόθεση της Άγκυρας για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ