Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία: «Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας – Κύπρου θα έχει συνέπειες»

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία: «Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας – Κύπρου θα έχει συνέπειες»
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλάει κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο Ζάππειο Μέγαρο σε συνέντευξη τύπου της δέσμης θετικών μέτρων στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής που ήδη έχει προαναγγείλει, Τρίτη 7 Μαΐου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουμε κυρώσεις προς την Τουρκία από την Ε.Ε. αν επιβεβαιωθεί γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, «να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες», έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφερόμενος μάλιστα στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. «Συμφωνήσαμε», είπε ο πρωθυπουργός, «να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

«Όλες οι Ελληνίδες και οι Ελληνες είναι – και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται – απόλυτα ασφαλείς. Η τουρκική προκλητικότητα και παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και έχει καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο, τόσο ισχυρά, όσο ποτέ άλλοτε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη αξιολογήθηκε η κατάστασης και συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι η βάση πάνω στην οποία υφίστανται οι διεθνείς σχέσεις.

Κατρούγκαλος: Υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια με όπλο την διεθνή νομιμότητα 

«Ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής» ανέφερε σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος «Με ομοψυχία, εγρήγορση και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια, με όπλο την διεθνή νομιμότητα και το ενισχυμένο διπλωματικό μας κύρος. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν τόσο ευρεία υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα οι θέσεις μας».

Διάψευση του Υπ. Εθνικής Άμυνας για μετακίνηση στρατευμάτων

Το Πεντάγωνο επικρατεί ψυχραιμία παρά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται και αναφέρουν ότι οι Τούρκοι ενισχύουν τις τελευταίες εβδομάδες τις επίλεκτες μονάδες τους στη Μούγκλα, στο Ακσάζ, στο Κας και στην Αττάλεια.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αμυνας διέψευσε δημοσιεύματα για έκτακτη μετακίνηση ελληνικών στρατευμάτων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. «Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019’’ η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΕΘΑ.