Ακόμη πιο βαθιά στα «σκουπίδια» στέλνει η Moody’s την τουρκική οικονομία

Ακόμη πιο βαθιά στα «σκουπίδια» στέλνει η Moody’s την τουρκική οικονομία
epa06442790 A trader walks on the floor during the morning trading session at the Borsa Istanbul Stock Exchange in Istanbul, Turkey, 16 January 2018. EPA/TOLGA BOZOGLU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε κι άλλο την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας. Διαφωνεί το υπουργείο Οικονομικών με τα στοιχεία.

Η Moody’s υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας στην βαθμίδα «Β1» από «Ba3», διατηρώντας παράλληλα «αρνητική» προοπτική.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου, ο κίνδυνος κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών συνεχίζει να αυξάνεται και μαζί του και ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από πλευράς του τουρκικού κράτους.

Τον περασμένο Αύγουστο η Moody’s είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε Ba3 –τρεις βαθμίδες στην κατηγορία ‘junk’ (σκουπίδια).

Άλλη άποψη έχει το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody’s δεν συμβαδίζει με τους οικονομικούς δείκτες της χώρας.

«Η απόφαση δεν συμβαδίζει με τους βασικούς δείκτες της τουρκικής οικονομίς και ως εκ τούτου εγείρει ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της ανάλυσης του οργανισμού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα επιτεθεί στους οίκους Moody’s, Standrard & Poor’s και Fitch για τις επικρίσεις που διατυπώνουν σε βάρος της τουρκικής οικονομίας.