Αυστηρότερους όρους στα Airbnb επιβάλλει η Βουδαπέστη- Διαμαρτυρίες για υπερ-τουρισμό

pixabay.com

Έρχονται πιο αυστηροί όροι για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, καθώς οι κάτοικοι αγωνίζονται να πάρουν πίσω τις γειτονιές από τους τουρίστες.

Να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν άλλοι δημοφιλείς προορισμοί ετοιμάζεται η Βουδαπέστη, με στόχο να συγκρατήσει τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διαμερισμάτων, οι οποίες ανεβάζουν τις τιμές ακινήτων στην καρδιά της ουγγρικής πρωτεύουσας. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, με πάνω από 10.000 καταχωρίσεις Airbnb το 2018, η Βουδαπέστη βασίζεται στον συγκεκριμένο κλάδο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Πλέον όμως, θα ενώσει δυνάμεις με το Παρίσι, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ και τη Μαδρίτη, επιβάλλοντας αυστηρότερους όρους σε τέτοιες μισθώσεις, καθώς οι κάτοικοι αγωνίζονται να πάρουν πίσω τις γειτονιές από τους τουρίστες.

Οι βουλευτές ενέκριναν την Τρίτη νομοθεσία που ανοίγει τον δρόμο για τους δήμους και να περιορίζουν τον αριθμό ημερών που οι ιδιοκτήτες μπορούν να νοικιάσουν τα διαμερίσματά τους μέσα από τέτοιου είδους πλατφόρμες.

Η αύξηση των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, όπως η Ryanair και η Easyjet, βοήθησαν να γίνει η πόλη αγαπημένος προορισμός για τα Σαββατοκύριακα στην Ευρώπη, τόσο πολύ που αξιωματούχοι και κάτοικοι διαμαρτύρονται τώρα για «υπερ-τουρισμό».

Η «έκρηξη» έχει κάνει τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τόσο επικερδείς, που ολόκληρα κτίρια κατοικιών έχουν μετατραπεί σε μίνι-ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης.

«Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ακολουθώντας το παράδειγμα του Άμστερνταμ, του Βερολίνου ή του Λονδίνου που περιορίζουν την περίοδο κατά την οποία ολόκληρα διαμερίσματα μπορούν να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία», δήλωσε ο δήμαρχος της Βουδαπέστης, Gergely Karacsony. Πρόσθεσε ότι τα ενοίκια στο κέντρο της πρωτεύουσας δεν μπορούν να τα προσεγγίσει, ακόμη και μία οικογένεια μεσαίας τάξης.

Το μερίδιο αγοράς της Airbnb σε διανυκτερεύσεις στη Βουδαπέστη έφτασε το 20% το 2018, ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, σύμφωνα με έκθεση της Colliers International. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των τιμών μακροπρόθεσμης ενοικίασης και ακινήτων.

Οι τιμές των ακινήτων της πόλης κινήθηκαν ανοδικά κατά 16% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, σημειώνοντας τον δεύτερο πιο γρήγορο ρυθμό μεταξύ 150 μεγάλων πόλεων του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση της Knight Frank.