Αυστρία: Νίκησαν οι Σοσιαλδημοκράτες, άνοδος της Ακροδεξιάς

Αυστρία: Νίκησαν οι Σοσιαλδημοκράτες, άνοδος της Ακροδεξιάς

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που συγκυβερνούν οριακά συγκεντρώνουν το 50%.

Πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία παραμένει το μέχρι τώρα κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, μετά τις σημερινές αυστριακές βουλευτικές εκλογές, έχοντας όμως απώλειες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, του 2008. Παράλληλα σημαντική άνοδο έχει το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, όπως διαπιστώνεται τόσο από τις προβλέψεις των μεγάλων ινστιτούτων δημοσκόπησης που μεταδίδει η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, όσο και από τις πρώτες καταμετρήσεις των ψηφοδελτίων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν προηγούνται με ποσοστό 26,6% έναντι 24,0% του συγκυβερνώντος στο «Μεγάλο συνασπισμό» συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του μέχρι τώρα αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην Αυστρία είχαν συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές ποσοστό 29,3% και 26% αντίστοιχα. Αθροιστικά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα βρέθηκαν σήμερα, για πρώτη φορά μεταπολεμικά στην Αυστρία, οριακά στο 50%.

Τρίτο σε δύναμη κόμμα, που σύμφωνα με τις προβλέψεις συγκεντρώνει ένα 20,7% (το 2008 είχε πάρει 17,5%), αναδεικνύεται το Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ενώ στη τέταρτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 12,2% έναντι του 10,4% το 2008 και ακολουθεί το πρωτοεμφανιζόμενο σε εθνικές εκλογές κόμμα Ομάδα Στρόναχ του Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, με 5,8%.

Στη νέα Βουλή πρόκειται, στη βάση των πρώτων προβλέψεων, να εκπροσωπείται και το επίσης νέο κόμμα ΝΕΟΣ, κατακτώντας ποσοστό 5,2%, εκτός Βουλής θα βρεθεί το μικρότερο ακροδεξιό κόμμα Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, που με 3,6% (10,0,%) δεν συγκέντρωσε το όριο του 4%, ενώ με ποσοστό γύρω στο 1% “Πειρατές” και Κομμουνιστικό Κόμμα επίσης δεν θα εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Τελευταία Ενημέρωση: 21:28