Αυτά είναι τα κριτήρια για την ένταξη των επιχειρήσεων στον αναπτυξιακό νόμο

Αυτά είναι τα κριτήρια για την ένταξη των επιχειρήσεων στον αναπτυξιακό νόμο
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο, Αθήνα, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021. Στη συνέντευξη παρουσιάζονται τα τρία επικείμενα νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα: το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το νομοσχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Νίκος Παπαθανάσης εξηγεί τι αλλάζει με τον νέο αναπτυξιακό νόμο για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Να δώσουν στους επενδυτές την ευκολία που τους αξίζει έτσι ώστε να είναι σε θέση να ολοκληρώσουν έγκαιρα τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να γυρίσουν πίσω όσοι έφυγαν στο εξωτερικό, είναι το σκεπτικό πίσω από τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Όπως τόνισε ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η Eurobank με τίτλο «Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο», η κυβέρνηση θα κινηθεί με γνώμονα την ταχύτητα, την ευελιξία και την πολυθεματική αντιμετώπιση.

«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη και πιο θεματική στόχευση με 13 νέα καθεστώτα. Είναι πιο αποτελεσματικός, στοχεύει στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και βασικός πυλώνας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Οι εγγυητικές επιστολές θα γίνονται μόνο με μία δηλωτική πράξη του ορκωτού ελεγκτή. Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε ο νέος νόμος 4864 για τις στρατηγικές επενδύσεις. Θέλουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δίνοντας έμφαση στην Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μια βασική διαφορά, του νέου, συγκριτικά με τους αναπτυξιακούς νόμους του παρελθόντος είναι ότι έχουν μειωθεί τα όρια και κάποιος μπορεί να υπαχθεί σε αυτόν με μικρότερες επενδύσεις.

«Οι καθυστερήσεις ταλαιπωρούν τις επιχειρήσεις και δυστυχώς έχουμε ένα “βαρύ” Κράτος. Πλέον δημιουργούμε μία ζώνη προστασίας στον επενδυτή, μειώνοντας τα στάδια στην ελεγκτική διαδικασία, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να μπορούν να κινηθούν και πέρα των περιφερειακών επενδύσεων».

Ο κ. Παπαθανάσης έκανε λόγο για ιδιαίτερη ενίσχυση της περιφέρειας, όπου έπεσε περισσότερο το κατά κεφαλήν εισόδημα και για περιορισμό της απορρόφησης κονδυλίων του κεντρικού και νότιου τμήματος της χώρας που καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις και ενισχύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Διευκρίνισε πως πολύ μικρή επιχείρηση χαρακτηρίζεται αυτή που έχει λιγότερους από 10 εργαζόμενους και τζίρο μικρότερο από 2 εκατομμύρια ευρώ, η μικρή επιχείρηση έχει λιγότερους από 50 εργαζομένους και τζίρο κάτω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, η μεσαία επιχείρηση απασχολεί πάνω από 50 εργαζομένους και έχει τζίρο άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ως μεγάλη επιχείρηση λογίζεται αυτή που απασχολεί περισσότερους από 250 εργαζομένους και καταγράφει τζίρο που ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα για την κατηγορία των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων προβλέπονται φοροαπαλλαγές.

Πρόσθεσε πως ο πήχης έχει κατέβει για να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότεροι στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ σε ότι αφορά τα κριτήρια είναι τα εξής:

Οι πολύ μικρές εταιρείες θα πρέπει να κάνουν επένδυση τουλάχιστον 150.000 ευρώ, οι μικρές 250.000 ευρώ και άνω, οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις 500.000 € και άνω, ενώ οι επενδύσεις των μεγάλων επιχειρήσεων θα πρέπει να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

«Η συμμετοχή μπορεί να είναι και με δάνειο αρκεί να μην εμπεριέχει κρατική ενίσχυση. Το πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει το ά δίμηνο του 2022. Έχει ήδη δημιουργηθεί ένα νέο ευέλικτο πληροφοριακό σύστημα όπου ο ενδιαφερόμενος κάνει την αίτηση και ξεκινάει αμέσως τις δαπάνες. Η αξιολόγηση γίνεται σε 60 ημέρες, όταν στο παρελθόν χρειαζόταν τουλάχιστον 1,5 χρόνος, και αν το Κράτος δεν εξυπηρετήσει τον φάκελο μέσα σε 45 μέρες, στέλνεται απευθείας σε ορκωτό λογιστή ο οποίος θα πληρωθεί από την πολιτεία, ενώ ο ορκωτός ελεγκτής που θα χρειαστεί στη συνέχεια θα πληρωθεί από τον επενδυτή. Ο δεύτερος με το που υποβάλλει τον έλεγχο θα εκδοθεί αυτομάτως η πράξη» υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ερωτηθείς αναφορικά για το αν θα υπάρξει παράταση, απάντησε πως είναι κατά αυτής της λογικής καθώς πιστεύει  ότι κάθε παράταση που δίνεται δημιουργεί πρόβλημα για τους επενδυτές που έχουν ήδη καταθέσει την αίτηση τους.

«Ως προς την αξιολόγηση σίγουρα είναι διαφορετικά τα οικονομικά στοιχεία που βλέπουμε εμείς από αυτά που βλέπουν οι τράπεζες και είναι φυσικό να υπάρξει διαφορετική βαθμολογία. Αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε συζητήσεις για να ανεβάσουμε το όριο των φοροαπαλλαγών, αλλά αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τον προϋπολογισμό».

Την εκδήλωση έκλεισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, τονίζοντας πως η μεγάλη δέσμευση της τράπεζας είναι να κλείσει την επόμενη πενταετία το επενδυτικό κενό των 100 δισεκατομμυρίων € που δημιουργήθηκε λόγω της κρίσης.