Αυτά είναι τα «ντεσού» του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

Αυτά είναι τα «ντεσού» του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

Μπριάμ, γλυκόξινο κοτόπουλο και ισοτονικά ποτά για υποψήφιους…καναλάρχες.

Τη μεθεπόμενη Τρίτη 30 Αυγούστου στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στην Καλλιθέα θα λάβει χώρα ο διαγωνισμός για τις νέες τηλεοπτικές άδειες.

Διαψεύδοντας τα περί «ακύρωσης» της διαδικασίας, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εμφανίστηκε αμετακίνητος, παρά τις αντιδράσεις από ενδιαφερόμενους και μη, σχετικά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ανέφερε ότι αυτός θα γίνει όπως…έχει προγραμματιστεί, ενώ έθεσε και θέμα για την Digea, επισημαίνοντας ότι την δημιούργησαν τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν είναι νόμιμοι.

Παράλληλα ανήγγειλε ότι μετά τον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα ακολουθήσει εκείνος για την αδειοδότηση των θεματικών καναλιών.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι «η παρούσα κυβέρνηση είναι η πρώτη η οποία αδειοδοτεί, η πρώτη που κάνει το μαύρο, λευκό καθαρό και διάφανο» και σημείωσε ότι «16 νόμοι έχουν ψηφιστεί για τα κανάλια, 4 από αυτούς προέβλεπαν δημοπρασία η οποία δεν έγινε ποτέ. Αυτή τη φορά θα γίνει». Μάλιστα υποστήριξε την αναγκαιότητα της αδειοδότησης λέγοντας ότι το σημερινό τηλεοπτικό τοπίο είναι «ιδιότυπη χρησικτησία de facto ενός δημοσίου αγαθού», ξεκαθαρίζοντας ότι «χρησικτησία δημόσιου αγαθού δεν νοείται».

Αύριο, Πέμπτη 25 Αυγούστου, στα γραφεία της ΓΓΕΕ θα διεξαχθεί προσομοίωση της δημοπρασίας και για τον λόγο αυτό έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, ώστε να «εκπαιδευτούν» πλήρως και να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι άδειες για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας που δημοπρατούνται, είναι οριστικά τέσσερις, καθώς -όπως τονίζουν- τόσες «σηκώνει» η αγορά, δεδομένου ότι η σχετική διαφημιστική δαπάνη στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει κατά τα μνημονιακά χρόνια από 600 στα 180 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών, κακόβουλης χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής προσφορών ή τυχόν επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός
Τη διπλή πόρτα με τη γυάλινη οροφή, στη συμβολή των οδών Φραγκούδη 11 και Αλέξανδρου Πάντου, θα περάσουν στις 6 το πρωί μερικά από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά ονόματα της χώρας (Αλαφούζος, Βαρδινογιάνης, Βριώνης, Καλογρίτσας, Κοντομηνάς, Κυριακού, Μαρινάκης, Σαββίδης) τα οποία δεν αποκλείεται να ξαναδούν το φως της ημέρας μετά από δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα, προκειμένου να διεκδικήσουν μια από τις τέσσερις πολυπόθητες τηλεοπτικές άδειες.

Μαζί του ο καθένας από τους υποψήφιους καναλάρχες θα έχει και πέντε συνεργάτες του, ενώ στην πόρτα θα αφήσει Η/Υ, κινητά, κάμερες και οτιδήποτε μπορεί να τον φέρει σε επαφή με τον έξω κόσμο.

Ο στόχος είναι ο διαγωνισμός να εξελιχθεί σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης. Για τον σκοπό αυτό ακόμη και το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης που θα συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή της δημοπρασίας, θα κλειδωθεί και θα παραμείνει στο κτήριο μέχρι να ακουστεί η κόρνα της λήξης ενώ το κτήριο θα εκκενωθεί μία ημέρα πριν από τον διαγωνισμό και θα ελεγχθεί για την ύπαρξη μηχανημάτων υποκλοπής από ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι και θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το υπόλοιπο προσωπικό της ΓΓΕΕ θα λάβει υποχρεωτική άδεια.

Είναι ενδεικτικό επίσης ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα προσφέρει 120 πτυσσόμενα κρεβάτια του Ελληνικού Στρατού, προκειμένου οι μετέχοντες να μπορούν να ξεκουραστούν στα διαλείμματα της πολύωρης πλειοδοσίας.
Επίσης, αγοράσθηκαν τρεις χημικές τουαλέτες, οι οποίες τοποθετήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους διενέργειας της δημοπρασίας, ενώ για τη σίτιση των αντιπροσωπειών στο ισόγειο θα υπάρχει μπουφές με πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό και βραδινό ο οποίος ανάμεσα στα γεύματα θα μετατρέπεται σε μπουφέ-μπαρ, με καφέ, χυμούς και αναψυκτικά. Εννοείται πως ανμάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για όσους θα είναι κλεισμένοι σε δωμάτια κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας.

Τι θα έχει το μενού
Το μενού θα έχει απ’ όλα. Από καφέ, χυμούς, κέικ, κρουασανάκια, κουλουράκια, τσουρεκάκια, ποικιλία σάντουιτς μέχρι μοσχαράκι νουά, γεμιστό ρολό κοτόπουλο, μαριναρισμένο χοιρινό, μπριάμ λαχανικών φούρνου και σαλάτα, γεμιστό ρολό χοιρινό, μπιφτέκια, παστίτσιο, γεμιστά, διάφορα γλυκά και παγωτά.

Μάλιστα όσοι θα βρίσκονται στα δωμάτια θα «απολαμβάνουν» διαφορετικό μενού όπως μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια, κοτόπουλο με ρύζι, μπιφτέκι κοτόπουλο και γλυκόξινο κοτόπουλο με νουντλς.

Επίσης σύμφωνα με τα Νέα, έχουν προβλεφθεί μέχρι και ισοτονικά ποτά.

Την όλη διαδικασία έχει αναλάβει εταιρεία catering έναντι 12.000 ευρώ η οποία θα πληρωθεί από τους συμμετέχοντες στην αδειοδοτική διαδικασία αφού έχουν καταβάλει παράβολο 30.000 ευρώ έκαστος για να λάβουν μέρος.