Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου

Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου

Ανάμεσά τους και το ελληνικό.

Εάν είστε Βρετανός ή Αμερικανός πολίτης, τότε ίσως να πιστεύετε ότι έχετε το πιο ισχυρό διαβατήριο του κόσμου. Ωστόσο, μια νέα έρευνα της βρετανικής εταιρείας μετανάστευσης και ιθαγένειας, Henley & Partners παρουσιάζει ακριβώς το αντίθετο.

Σύμφωνα λοιπόν με μια νέα έρευνα, η οποία κυκλοφόρησε στις 24 Φεβρουαρίου, οι Γερμανοί κατέχουν το ισχυρότερο διαβατήριο στον πλανήτη, δίνοντάς τους πρόσβαση χωρίς θεώρηση σε 177 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό έθνος κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η έρευνα κατέταξε 199 χώρες, ενώ η επιλογή τους έγινε με βάση την ελευθερία ταξιδιού που παρέχουν στους πολίτες και χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ).

Μετά τη Γερμανία ακολουθεί η Σουηδία με τους πολίτες της να έχουν πρόσβαση σε 176 χώρες του κόσμου. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κατείχε την πρώτη θέση στην κατάταξη μεταξύ του 2013 και 2015, ήρθε στην τρίτη θέση μαζί με τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ οι ΗΠΑ βρέθηκαν από τη δεύτερη θέση που βρισκόταν το 2015 στην τέταρτη, μαζί με το Βέλγιο, τη Δανία και την Ολλανδία, οι οποίες προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση σε 174 χώρες.

Όσον αφορά τα έθνη που έχουν την πιο περιορισμένη πρόσβαση, το Αφγανιστάν κατατάσσεται στην 104η θέση, με πρόσβαση σε μόλις 25 χώρες, έπειτα στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Πακιστάν και στην τρίτη θέση το Ιράκ.

Ακολουθούν οι χώρες με τα πιο ισχυρά διαβατήρια (κατάταξη, χώρα, πρόσβαση χωρίς βίζα):

1. Γερμανία, 177

2. Σουηδία, 176

3. Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, 175

4. Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, 174

5. Αυστρία, Ιαπωνία, Σινγκαπούρη, 173

6. Καναδάς, Ιρλανδία, Κορέα, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ελβετία, 172

7. Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, 171

8. Αυστραλία, 169

9. Μάλτα, 168

10. Ουγγαρία, Τσέχικη Δημοκρατία, Ισλανδία, 167