AfterSalePro: Πώς συμπεριφέρονται οι καταναλωτές στην ολοκλήρωση των online αγορών τους

AfterSalePro: Πώς συμπεριφέρονται οι καταναλωτές στην ολοκλήρωση των online αγορών τους
Photo: pixabay.com
Η AfterSalePro προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση (SaaS) για τη δημιουργία, αλλά και τη διαχείριση των αποστολών που δρομολογούνται μέσω όλων των γνωστών εταιρειών courier που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η AfterSalePro λειτουργεί από το 2018 και γνωρίζει πλέον πολύ καλά το νευραλγικό κομμάτι του last mile, καθώς και τη μετάβασή του από την κανονικότητα στην ιδιαίτερα απαιτητική εποχή του covid-19. Η εταιρεία προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση (SaaS) για τη δημιουργία, αλλά και τη διαχείριση των αποστολών που δρομολογούνται μέσω όλων των γνωστών εταιρειών courier που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η εφαρμογή προσφέρει αυτόματη διασύνδεση όλων των γνωστών e-commerce platform απευθείας με το σύστημα API των εταιρειών courier. Εκτός των άλλων, υποστηρίζει μαζική δημιουργία voucher, έξυπνη παρακολούθηση των αποστολών (real-time tracking), αποστολή sms στον παραλήπτη, ταυτόχρονη χρήση δύο ή περισσότερων εταιρειών courier, καθώς και πολλές άλλες λειτουργίες που βελτιώνουν τα operations ενός retail business στο κρίσιμο κομμάτι του after sales.

Έχοντας ολοκληρώσει μία επιτυχημένη χρονιά με σημαντικές συνεργασίες, η AfterSalesPro ολοκλήρωσε μία ανάλυση και αποτίμηση της αγοραστικής συμπεριφοράς των καταναλωτών κατά την ολοκλήρωση των online αγορών τους. Μέσα από αυτή την αναφορά, παρουσιάζονται επίσης και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις εταιρείες ταχυμεταφορών και του last-mile.

Παρά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του e-commerce στην Ελλάδα και της αύξησης της χρήσης ψηφιακού χρήματος, με βάση τα στοιχεία που ανέλυσε η ομάδα του AfterSalesPro, οι καταναλωτές συνεχίζουν να επιλέγουν την αντικαταβολή ως βασικό τρόπο πληρωμής για τις online αγορές τους με ποσοστό 64%. Η πληρωμή με Χρεωστική ή Πιστωτική κάρτα ακολουθεί με ποσοστό 26,5%, ενώ στην 3η θέση βρίσκεται η τραπεζική κατάθεση με μόλις 5% το οποίο συνεχώς μειώνεται. Οι υπόλοιποι εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής (π.χ PayPal, Finloup, Simpler, Klarna κλπ) φθάνουν ένα ποσοστό 4,5% με το PayPal να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό (4%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η γεωγραφική κατανομή των παραγγελιών με τις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη να συγκεντρώνουν τις μισές παραγγελίες από αυτές που πραγματοποιούνται πανελλαδικά. Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα κατέχει το 37% των παραγγελιών και η Θεσσαλονίκη το 12% ενώ το υπόλοιπο 51% να κατανέμεται στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Από τα ίδια στοιχεία, οι χρήστες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενεργοί αγοραστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας χωρίς να παρουσιάζουν εντυπωσιακές διακυμάνσεις. Μεγαλύτερη προτίμηση για τις online αγορές τους δείχνουν στις καθημερινές με την Δευτέρα και Τρίτη να είναι οι επικρατέστερες, ενώ τα Σαββατοκύριακα η δραστηριότητα είναι ελαφρώς μειωμένη αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

(Δευ 16,4%, Τρι 15,5%, Τετ 15,3%, Πεμ 14,4%, Παρ 15,2%, Σαβ 11,5%, Κυρ 11,7%)

Σχετικά με την κατανομή των online αγορών μέσα στην ημέρα, τις μεσημεριανές ώρες φαίνεται να προτιμούν οι online καταναλωτές για τις αγορές τους και πιο συγκεκριμένα το διάστημα 12:00-14:00.  Υψηλό είναι και το ποσοστό για τις βραδινές ώρες με το 18,7% των παραγγελιών να πραγματοποιούνται το διάστημα 20:00 – 00:00.

Ο μέσος αριθμός των τεμαχίων ανά παραγγελία ήταν μόλις 1,5 ενώ η μέση αξία καλαθιού για το σύνολο των online αγορών του 2022 ανήλθε στα 60,3€.

Υψηλό είναι και το ποσοστό των αποστολών που δεν παραλαμβάνονται από τον αγοραστή και επιστρέφουν στον merchant το οποίο κυμαίνεται στο 5,4%.

Για την εξυπηρέτηση των παραγγελιών τους, τα eshops χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο δύο εταιρείες courier ταυτόχρονα, ενώ το 20% αυτών χρησιμοποιεί τουλάχιστον τρεις.

* Τα στοιχεία του ετήσιου report προκύπτουν από πραγματικά δεδομένα ενός δείγματος 500 eshop και συνολικά 1.000.000 και πλέον παραγγελιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: