Αυτοί είναι οι λόγοι που κάνουν τους Έλληνες να ψωνίζουν online

Αυτοί είναι οι λόγοι που κάνουν τους Έλληνες να ψωνίζουν online
Photo: pixabay.com
Πώς βλέπουν οι καταναλωτές τις online αγορές μακροπρόθεσμα - Ποιοι παράγοντες της καθημερινότητας τους απασχολούν περισσότερο.

Αναποφάσιστο εμφανίζεται το 44-45% των Ελλήνων σε ότι αφορά τις μακροπρόθεσμες επιλογές τους σχετικά με την καταναλωτική τους συμπεριφορά. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της ΕΥ -το δείγμα ήταν 500 άτομα ηλικίας 18-64 ετών.

Στο ερώτημα για τις online αγορές το 37% των Ελλήνων καταναλωτών, από 29% που ήταν το 2022, δήλωσε ότι θα ψωνίζει διαδικτυακά για προϊόντα που πριν αγόραζε σε φυσικά καταστήματα. Με το 19% του δείγματος, από 27% το 2022 να δηλώνει ότι πρόκειται να κάνουν αυτή τη μετάβαση.

Στο ερώτημα αν οι περισσότερες αγορές θα είναι διαδικτυακές και θα επισκέπτονται μόνο καταστήματα που προσφέρουν σπουδαίες εμπειρίες το 35% του δείγματος, από 28% που ήταν το 2022, συμφώνησε ενώ αντίθετη άποψη εξέφρασε το 20%των Ελλήνων καταναλωτών από 27% που ήταν το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο και στα δύο ερωτήματα υπάρχει μια σημαντική μερίδα καταναλωτών 44% και 45% αντίστοιχα, που παραμένει αναποφάσιστο για το ποια θα είναι η καταναλωτική του συμπεριφορά σε σχέση με τις online αγορές μακροπρόθεσμα.

Ποιοι όμως είναι οι κυρίαρχοι λόγοι για τις online αγορές και συναλλαγές. Έξι στους 10 δηλώνουν ότι βρίσκουν καλύτερες τιμές διαδικτυακά και ποσοστό 58% ότι βρίσκει καλύτερες προσφορές. Ποσοστό 43% ή 4 στους 10 δήλωσαν στην έρευνα της ΕΥ ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων διαδικτυακά και ποσοστό 38% ότι έχει πιο άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες και προϊόντα.

Όμως την ίδια ώρα που σημαντική μερίδα καταναλωτών ψηφίζει τις online αγορές κρίνοντας ότι αυτές ταιριάζουν στον τρόπο ζωής του, 1 στους 2 ή ποσοστό 51% δήλωσε στην ίδια έρευνα πως θα ξοδεύει λιγότερα έως πολύ λιγότερα για delivery.

Άλλωστε το κόστος διαβίωσης απασχολεί πάρα πολύ το 73% των καταναλωτών, τα οικονομικά το 64%, η υγεία το 61%, ο τρόπος ζωής το 50% και η εργασία και η εκπαίδευση το 45%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: