Αυτές οι τράπεζες είναι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν

Αυτές οι τράπεζες είναι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν
Photo:

Κανένας δεν θέλει μια επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

 

Κανένας δεν θέλει μια επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν εκείνες τις τράπεζες που είναι «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν».

Το G20 δημοσίευσε την πιο πρόσφατη λίστα κατάταξης των τραπεζών εκείνων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά μέσω μιας κατάρρευσης.

Στην κορυφή της λίστας συναντάμε δύο τράπεζες: την JPMorgan Chase και την HSBC. Αυτές αποκαλεί το G20 τις «συστημικά σημαντικότερες τράπεζες» στον κόσμο.

Με άλλα λόγια, αυτές είναι οι τράπεζες που δεν πρέπει να καταρρεύσουν γιατί όχι μόνο είναι πολύ μεγάλες αλλά έχουν και πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Αν αντιμετωπίσουν κάποιο μεγάλο πρόβλημα, θα μπορούσαν να σπείρουν τον όλεθρο σε κράτη ολόκληρα, επειδή συνδέονται με πολλές άλλες τράπεζες και επενδυτές.

Η αλήθεια είναι ότι από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 μέχρι σήμερα, οι τράπεζες παγκοσμίως έχουν διογκωθεί ακόμα περισσότερο. Όμως, έχουν μειώσει και τους πιθανούς κινδύνους με πολλούς τρόπους.

Πλέον, διαθέτουν πολύ περισσότερο κεφάλαιο (με τη μορφή ρευστού ή ρευστοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού), το οποίο παρέχει μια ασφάλεια σε περιόδους πίεσης.

Συνολικά, υπάρχουν 30 τράπεζες στη λίστα του G20, οι οποίες διακρίνονται σε πέντε κατηγορίες.

Στη ζώνη του επιπέδου 5 δεν υπάρχουν τράπεζες. Η JPMorgan και η HSBC βρίσκονται στο επίπεδο 4, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Όλες οι τράπεζες της λίστας υποτίθεται ότι διατηρούν επιπλέον περιουσιακά στοιχεία για να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες σε καταστάσεις όπως αυτή στην οποία βρέθηκε η Lehman Brothers, η οποία αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση το 2008.

Ακολουθεί η πλήρης λίστα:

– Επίπεδο 5: Κενό

– Επίπεδο 4: HSBC, JP Morgan Chase

– Επίπεδο 3: Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank

– Επίπεδο 2: Bank of America, Credit Suisse, Goldman Sachs, Mitsubishi UFJ FG, Morgan Stanley

– Επίπεδο 1: Agricultural Bank of China, Bank of China, Bank of New York Mellon, China Construction Bank, Groupe BPCE, Groupe Credit Agricole, Industrial and Commercial Bank of China Limited, ING Bank, Mizuho GF, Nordea, Royal Bank of Scotland, Santander, Societe Generale, Standard Chartered, State Street, Sumitomo Mitsui FG, UBS, Unicredit Group, Wells Fargo.