Αυτές είναι οι 3 κορυφαίες προτεραιότητες του Έλον Μασκ στην Tesla

Αυτές είναι οι 3 κορυφαίες προτεραιότητες του Έλον Μασκ στην Tesla
Photo:

Πώς θα ανατρέψει την κατάσταση στην εταιρεία του.

της Κέιτι Φέρενμπάχερ

Ύστερα από ένα απ’ τα καλύτερα τρίμηνα στην ιστορία της Tesla, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Έλον Μασκ, αποκάλυψε τα τρία πράγματα που θέτει ως προτεραιότητα για τον γνωστό κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι τρεις κορυφαίοι στόχοι της εταιρείας είναι η έγκαιρη κυκλοφορία του Model 3 που θα έχει χαμηλότερη τιμή σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα, η βελτίωση του λογισμικού αυτόνομων οχημάτων της Tesla, και η διεύρυνση της παραγωγής των μπαταριών υψηλής ενέργειας για αυτοκίνητα.

Δεν προκαλεί έκπληξη που το Model 3 βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Η εταιρεία έχει παρουσιάσει μόλις τρία μοντέλα σε μια περίοδο 13 ετών, και το Model 3 θα είναι το τέταρτο μοντέλο στην ιστορία της εταιρείας. Την ίδια στιγμή, όμως, το αυτοκίνητο θα είναι το πρώτο της Tesla με χαμηλότερη τιμή, που σχεδιάζεται να είναι τα 35.000 δολάρια. Η τιμή στα υπόλοιπα αυτοκίνητα της εταιρείας αγγίζει συνήθως εξαψήφιο νούμερο, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.

Για να μπορέσει να εξασφαλίσει τη χαμηλή τιμή του Model 3, η Tesla σπεύδει να μειώσει το κόστος παραγωγής των μπαταριών, κατασκευάζοντας ένα τεράστιο εργοστάσιο μπαταριών έξω απ’ το Ρένο της Νεβάδα. Οι μπαταρίες θα κατασκευάζονται σε συνεργασία με τον ιαπωνικό γίγαντα Panasonic.

Στόχος της Tesla είναι τα πρώτα Model 3 να φτάσουν στους πελάτες στα τέλη του 2017 και να αυξηθεί η παραγωγή από 80.000 οχήματα το 2016 στα 500.000 οχήματα το 2018. Και δεν φαντάζει καθόλου εύκολο να τηρηθεί η προθεσμία έναρξης παράδοσης του Model 3, ιδιαίτερα καθώς η εταιρεία έχει χάσει παρεμφερείς προθεσμίες στο παρελθόν.

Ούτε και ο στόχος βελτίωσης του λογισμικού αυτόματης πλοήγησης Autopilot της εταιρείας προκαλεί έκπληξη. Ένα αυτοκίνητο Tesla ενεπλάκη σε θανατηφόρο δυστύχημα ενώ ο οδηγός του είχε ενεργοποιήσει το Autopilot. Ύστερα απ’ το συμβάν αυτό, η εταιρεία αναβάθμισε το λογισμικό και ανακοίνωσε ότι όλα τα αυτοκίνητα που παράγονται πλέον θα έχουν νέο hardware που θα τα καθιστά πλήρως αυτοκινούμενα (σε συνδυασμό με το λογισμικό της Tesla). Το νέο hardware περιλαμβάνει 8 κάμερες, πανίσχυρο υπολογιστή, και σύστημα ραντάρ νέας γενιάς.

Τέλος, ως τρίτη προτεραιότητα ο Μασκ έθεσε την αύξηση της παραγωγής των μπαταριών 100 κιλοβατώρων. Οι μπαταρίες αυτές επιτρέπουν στα αυτοκίνητα της Tesla να επιταχύνουν πιο γρήγορα και να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία με μία μόνο φόρτιση. Σήμερα, η μπαταρία αυτή παράγεται σε περιορισμένες ποσότητες. Στην ανακοίνωση της εταιρείας για τα κέρδη τριμήνου, ο Μασκ είπε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τη μπαταρία των 100 κιλοβατώρων κι ότι πρόθεσή του είναι να εστιάσει στη γραμμή παραγωγής της.