Αυτές είναι οι ανησυχίες του CEO της J.P. Morgan για την αμερικανική οικονομία

Αυτές είναι οι ανησυχίες του CEO της J.P. Morgan για την αμερικανική οικονομία
epa03262969 Jamie Dimon, chairman of the board, president and CEO of JPMorgan Chase & Co. testifies before a Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee hearing about JP Morgan's massive trading losses in the Dirksen Senate Office Building in Washington, DC, USA, 13 June 2012. Those losses exceed 2 billion US dollars. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τί απασχολεί τον Jamie Dimon; 

της Hallie Detrick 

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της JP Morgan Chase, Jamie Dimon, δήλωσε στο CNBC ότι διαβλέπει δύο σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία των ΗΠΑ: τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε εμφάνισή του στην εκπομπή Closing Bell, ο Dimon ανέφερε ότι αυτός και άλλοι εταιρικοί ηγέτες είπαν στη κυβέρνηση του Τραμπ ότι δεν συμφωνούν με την τακτική επιβολής δασμών στα κινεζικά αγαθά, αλλά ο πρόεδρος «προφανώς δεν συμφωνεί μαζί μας». Επίσης, τόνισε ότι εάν η διαμάχη κλιμακωθεί σε έναν εμπορικό πόλεμο, θα μπορούσε να ακυρώσει την πρόοδο που έχει επιτύχει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα.

Η άλλη ανησυχία του είναι το τέλος της πρακτικής των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο να αγοράζουν τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικών ομολόγων για να τονώσουν την οικονομία μετά την κρίση του 2008 – γνωστή ως «ποσοτική χαλάρωση» ή QE. Η ανησυχία του Dimon δεν αφορά τόσο την ίδια την ποσοτική χαλάρωση, όσο την έλλειψη ενός ιστορικού προηγουμένου για την τρέχουσα κατάσταση: «Δεν θέλω να τρομάξω τον κόσμο, αλλά ποτέ δεν είχαμε ποσοτική χαλάρωση και ποτέ δεν είχαμε την αντιστροφή της… Οι άνθρωποι μπορεί να πανικοβληθούν όταν αλλάζουν τα πράγματα».

Ο Dimon γνωρίζει κάμποσα πράγματα σχετικά με την αβεβαιότητα, όντας ένας από τους δύο CEO που ηγήθηκαν των εταιρειών τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης και παραμένουν στο πόστο τους (ο έτερος είναι ο Lloyd Blankfein της Goldman Sachs).

Ωστόσο, παραμένει γενικά αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας. Σε πρόσφατη επικοινωνία του με αναλυτές, επικαλέστηκε τα ποσοστά απασχόλησης, το επίπεδο κατανάλωσης, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, τον σχηματισμό νοικοκυριών, την οικοδόμηση κατοικιών και ένα υγιές τραπεζικό σύστημα ως ενδείξεις επιτάχυνσης της ανάπτυξης.

Η κριτική του Dimon προς τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα δεν συνιστά την πρώτη φορά που προβαίνει σε πολιτικό σχολιασμό. Τον Ιούνιο, άσκησε κριτική στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης να διαχωρίζονται τα παιδιά από τους γονείς τους στα σύνορα, λέγοντας ότι δεν ήταν μόνο σκληρή αλλά και κακή για την οικονομία.

Υπήρξαν μάλιστα και φήμες ότι θα μπορούσε να κατέβει υποψήφιος εναντίον του Τραμπ το 2020, ενώ στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι ο Τραμπ πρέπει να είναι πρόεδρος μιας μόνο θητείας. Ο Dimon διέψευσε αυτές τις φήμες νωρίτερα φέτος, όταν δήλωσε την πρόθεσή του να παραμείνει στην J.P. Morgan Chase για περίπου μια πενταετία ακόμα.

Δείτε ακόμη: Συμμαχία «γιγάντων» δημιουργούν Amazon, Berkshire Hathaway και JP Morgan