Αυτές είναι οι τέσσερις περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται σε συναγερμό πανδημίας

Αυτές είναι οι τέσσερις περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται σε συναγερμό πανδημίας
Υγειονομικό προσωπικό με ειδικές στολές ετοιμάζεται να μεταφέρει στο νοσοκομείο ηλικιωμένη από τον οίκο ευγηρίας ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 30 είναι τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας της Θεσσαλονίκης. Στην κλινική Covid απλής νοσηλείας του νοσοκομείου Παπανικολάου νοσηλεύονται από χθες το βράδυ επτά ηλικιωμένοι. Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση από το νοσοκομείο, οι επτά ηλικιωμένοι ήρθαν διαγνωσμένοι θετικοί για κορονοϊό στην εφημερία Covid του νοσοκομείου και η υγεία τους είναι ήδη επιβαρυμένη και από άλλα θέματα. με την ίδια πληροφόρηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προβληματίζει τους επιστήμονες ο αυξημένος αριθμός θανάτων και η είσοδος στις ΜΕΘ ασθενών κάτω των 60 ετών. Ξαφνική έκρηξη κρουσμάτων στις Σέρρες, σε δύσκολη κατάσταση η Νεάπολη.

Μεγάλη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση προκαλεί το άλμα της πανδημίας και η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Κοντά σε επίπεδα συναγερμού βρίσκονται τέσσερις περιοχές της χώρας, με τους επιδημιολόγους να έχουν στο μικροσκόπιό τους ΑττικήΘεσσαλονίκηΚαστοριά και Iωάννινα.

«Υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός θανάτων που μας απασχολεί» τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τους 11 θανάτους σε 24 ώρες που καταγράφηκαν τη Δευτέρα στη χώρα μας. Επίσης προειδοποίησε καθώς πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων, χαμηλώνει και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εξήγησε ότι ένα 40% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι κάτω από 60 ετών και ορισμένοι δεν έχουν προβλήματα υγείας.

Από την πλευρά του, ο Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι τα κρούσματα στην περιοχή είναι δεκάδες ενώ έχει πέσει πολύ χαμηλά και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων. Σε πάνω από 20 σχολεία έχουν εντοπιστεί κρούσματα και έχουν κλείσει τμήματα σχολείων. Σοβαρό είναι και το πρόβλημα σε εφήβους και νέους αθλητές με περίπου 20 κρούσματα με αποτέλεσμα να κλείσουν αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα στην περιοχή.

Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος είπε στον ΣΚΑΪ πως οι Σέρρες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως μπορεί να γίνει έκρηξη κρουσμάτων σε περιοχή με μηδενικά περιστατικά. Μέχρι και πριν από 2 με 3 ημέρες τα κρούσματα είναι μηδενικά και τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν 45. Εξήγησε ότι καθώς στις Σέρρες δεν ίσχυαν οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις εστίασης, έγινε πόλος έλξης για άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός τα σαββατοκύριακα. «Μπήκαμε σε φάση εκούσιων μέτρων», τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι οι πολίτες φοβούνται και ενεργοποιούνται με ευθύνη.

Γώγος: Μεγάλη η σημασία των οριζόντιων μέτρων

Αυτό είναι το νόημα των οριζόντιων μέτρων, σχολίασε ο  κ. Γώγος. Εξήγησε ότι η εφαρμογή lockdown σε μια πόλη η περιοχή οδηγεί τον κόσμο στη διπλανή και πως αυτό που χρειάζεται είναι οριζόντια τήρηση των μέτρων. Οι αποστάσεις πρέπει να τηρούνται και οι μάσκες και χρησιμοποιούνται παντού, ανεξαρτήτως αν μια περιοχή είναι στο «κόκκινο» ή στο «πράσινο», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Το εμβόλιο θα δώσει τη λύση

Στο MEGA μίλησε ο Θάνος Δημόπουλος- Πρύτανης ΕΚΠΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού και τι πρέπει να περιμένουμε τα Χριστούγεννα. «Σίγουρα δεν βλέπω τη δυνατότητα να υπάρχει χαλάρωση τους επόμενους μήνες. Σε κράτη της Ευρώπης που έχουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες, βλέπουμε ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Είναι ουτοπικό να περιμένουμε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα τους επόμενους μήνες. Σήμερα, ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ περισσότερα από ό,τι μερικούς μήνες πριν για την αντιμετώπιση των ασθενών», τόνισε ο κ. Δημόπουλος.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο είχαμε προχθές τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, 400 χιλιάδες κρούσματα σε μία ημέρα. Αυτό είναι ενδεικτικό ότι η πανδημία είναι ενεργή και η ουσιαστική αντιμετώπισή της θα γίνει με την ανάπτυξη εμβολίων, κάτι που ελπίζουμε να γίνει εφικτό σε σύντομο χρονικό διάστημα», συνέχισε ο ίδιος.

«Για τα Χριστούγεννα νομίζω ότι είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι θα μπορούμε να έχουμε έναν τέτοιο συγχρωτισμό. Δεν υπάρχει σίγουρη συνταγή για το τι και πώς πρέπει να γίνει. Υπάρχουν τα μέτρα, η αντίδραση των ανθρώπων σε αυτά, η συμμόρφωση του κόσμου. Ο συγκεκριμένος ιός έχει χαρακτηριστικά που αποτρέπουν την εκρίζωσή του μόνο με μέτρα. Χρειάζεται το εμβόλιο», σημείωσε ο κ. Δημόπουλος, προσθέτοντας ότι «το ζητούμενο δεν ξέρω αν είναι να κάνουμε κάτι για να έχουμε 5-10 μέρες εορταστικών εκδηλώσεων. Το σημαντικό είναι να κρατηθούν τα κρούσματα σε χαμηλούς αριθμούς και να είναι διαχειρίσιμα».