Αυτή είναι η «Διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ» για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης – Τι συμφώνησαν κράτη και τεχνολογικοί κολοσσοί

Αυτή είναι η «Διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ» για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης – Τι συμφώνησαν κράτη και τεχνολογικοί κολοσσοί
Delegates wait to listen to speakers during the UK Artificial Intelligence (AI) Safety Summit at Bletchley Park, in central England, on November 1, 2023. (Photo by Leon Neal / POOL / AFP) Photo: AFP
«Ορόσημο» χαρακτήρισε τη διακήρυξη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.

Η Βρετανία δημοσίευσε την Τετάρτη τη «Διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ», που συμφωνήθηκε με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, με στόχο την ενίσχυση των παγκόσμιων προσπαθειών για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η διακήρυξη, από 28 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημοσιεύθηκε κατά την εναρκτήρια ημέρα της Συνόδου Κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης που φιλοξενείται στο Bletchley Park, στην κεντρική Αγγλία.

«Η Διακήρυξη εκπληρώνει βασικούς στόχους της συνόδου κορυφής με τη θέσπιση κοινής συμφωνίας και ευθύνης σχετικά με τους κινδύνους, τις ευκαιρίες και μια προωθητική διαδικασία για τη διεθνή συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και έρευνας για την πρωτοποριακή τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως μέσω μεγαλύτερης επιστημονικής συνεργασίας», ανέφερε η Βρετανία σε ξεχωριστή δήλωση που συνόδευε τη Διακήρυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δήλωση ενθάρρυνε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία από τους φορείς που αναπτύσσουν την τεχνολογία αιχμής σχετικά με τα σχέδιά τους για την παρακολούθηση και τον μετριασμό των δυνητικά επιβλαβών δυνατοτήτων.

«Πρόκειται για ένα επίτευγμα-ορόσημο που βλέπει τις μεγαλύτερες δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο να συμφωνούν για την επείγουσα ανάγκη κατανόησης των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης – βοηθώντας να διασφαλιστεί το μακροπρόθεσμο μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.

Επίσης, καθορίστηκε μια διττή ατζέντα που επικεντρώνεται στον εντοπισμό των κινδύνων κοινής ανησυχίας και στην ανάπτυξη της επιστημονικής κατανόησής τους, καθώς και στην ανάπτυξη διακρατικών πολιτικών για τον μετριασμό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: