Πρώτη παγκόσμια σύνοδος για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης – Οι στόχοι, οι ελπίδες και οι high-profile συμμετέχοντες

Πρώτη παγκόσμια σύνοδος για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης – Οι στόχοι, οι ελπίδες και οι high-profile συμμετέχοντες
Photo: pixabay.com
Περίπου 100 είναι οι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων παγκόσμιοι ηγέτες, στελέχη τεχνολογικών κολοσσών και ακαδημαϊκοί.

Η Βρετανία θα φιλοξενήσει αυτή την εβδομάδα την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να εξεταστούν οι κίνδυνοι της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας και να ξεκινήσει ένας διεθνής διάλογος για τη ρύθμισή της.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε για τη συνάντηση:

Ποιος θα παραβρεθεί

Οι διοργανωτές δήλωσαν στο Reuters ότι θα είναι περίπου 100 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων παγκόσμιοι ηγέτες, στελέχη εταιρειών τεχνολογίας, ακαδημαϊκοί και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Ο πλήρης κατάλογος των προσκεκλημένων δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες -μεταξύ των οποίων ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό– δεν θα παρευρεθούν, αλλά θα παρευρεθούν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο υφυπουργός τεχνολογίας της Κίνας Γου Ζαοχούι και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η παρουσία της Κίνας είναι ένα ακόμη σημάδι της αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Βρετανία, αφού ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τζέιμς Κλίβερλι επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Αύγουστο, στο πρώτο ταξίδι Βρετανού υπουργού Εξωτερικών εδώ και πέντε χρόνια.

Θα παρευρεθούν επίσης στελέχη από τις πιο γνωστές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο – μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος της Google Deepmind Demis Hassabis και ο Sam Altman, ο οποίος ίδρυσε την OpenAI, δημιουργό του ChatGPT, η οποία υποστηρίζεται από τη Microsoft. Επίσης, εκπρόσωποι της Alibaba και της Tencent θα δώσουν «το παρών».

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ θα συμμετάσχει στην εκδήλωση.

Ακαδημαϊκοί και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης, θα έχουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο, εκπροσωπούμενοι από «νονούς» της τεχνητής νοημοσύνης όπως ο Στιούαρτ Ράσελ και ο Τζέφρι Χίντον, μαζί με το Ινστιτούτο Alan Turing και το Ινστιτούτο Future of Life.

Τί θα συζητηθεί

Στόχος της συνόδου κορυφής είναι να ξεκινήσει μια παγκόσμια συζήτηση για τη μελλοντική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ευρείας κλίμακας παγκόσμιοι κανονισμοί, που να εστιάζουν στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, αν και ορισμένες κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να καταρτίζουν τους δικούς τους κανόνες. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συντάξει το πρώτο σύνολο νομοθεσίας που διέπει τη χρήση της για το μπλοκ.

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνόδου κορυφής, θα υπάρξει μια σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις απειλές που θέτουν οι μελλοντικές εξελίξεις στην τεχνολογία.

Τα θέματα περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα από χάκερς ή να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες για την κατασκευή βιολογικών όπλων, καθώς και τη δυνατότητα της τεχνολογίας να αποκτήσει συνείδηση και να προκαλέσει χάος στον κόσμο.

Οι εμπειρογνώμονες και οι ρυθμιστικές αρχές εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τον τρόπο ιεράρχησης αυτών των απειλών, με την πολυαναμενόμενη πράξη της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη να δίνει προτεραιότητα στις πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής και η προστασία από την παρακολούθηση- έναντι των λεγόμενων υπαρξιακών κινδύνων, που κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος της ατζέντας της συνόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τώρα και γιατί στη Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ θέλει η Βρετανία να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, χαράσσοντας έναν ρόλο μετά το Brexit ανάμεσα στα ανταγωνιστικά οικονομικά μπλοκ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σχεδόν ένα χρόνο αφότου η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT, προκαλώντας διεθνείς συζητήσεις σχετικά με τις δυνατότητες της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, με ορισμένους ειδικούς να τη συγκρίνουν με την κλιματική αλλαγή ή τα πυρηνικά όπλα.

Τί θα επιτύχει

Όταν η σύνοδος ολοκληρωθεί την Πέμπτη, ο Σουνάκ αναμένεται να εκφωνήσει μια ομιλία, στην οποία θα περιγράφει τα όσα συμφώνησαν οι συμμετέχοντες, προτού συμμετάσχει με τον Μασκ σε μια ζωντανή συζήτηση που θα μεταδοθεί από την πλατφόρμα X.

Πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι ο Σουνάκ σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα παγκόσμιο συμβουλευτικό συμβούλιο για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, κατά το πρότυπο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύνοδο τον Ιούνιο, ορισμένοι αμφισβήτησαν το πόσο καλά εξοπλισμένη ήταν η Βρετανία για να ηγηθεί μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Έκτοτε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που διέπει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη τη χώρα, η ΕΕ πλησίασε στην ψήφιση του δικού της νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη και η G7 συμφώνησε τον δικό της κώδικα δεοντολογίας για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία.

Την περασμένη εβδομάδα, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν το δικό τους συμβουλευτικό συμβούλιο για την τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούμενο από εμπειρογνώμονες από τη βιομηχανία, την έρευνα και διάφορες κυβερνήσεις.

Όμως οι υποστηρικτές λένε ότι η Βρετανία έχει ρόλο να διαδραματίσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ των τριών μεγάλων μπλοκ δυνάμεων του κόσμου – των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας – και ελπίζουν ότι η σύνοδος κορυφής θα θέσει τις βάσεις για μελλοντικό διεθνή διάλογο επί του θέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: