Αυτή είναι η “μαύρη” πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για το πετρέλαιο

Αυτή είναι η “μαύρη” πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για το πετρέλαιο
Gas prices are displayed on a gas pump at an Exxon gas station in Washington, DC, on May 24, 2022. (Photo by Stefani Reynolds / AFP) Photo: AFP
Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ θα αναστατώσουν την αγορά πετρελαίου το τέταρτο τρίμηνο, αναφέρει ο IEA.

Οι περικοπές της παραγωγής πετρελαίου τις οποίες επέκτειναν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία μέχρι το τέλος του 2023 θα δημιουργήσουν σημαντικό έλλειμμα στην αγορά μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, δήλωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), καθώς εμμένει σε μεγάλο βαθμό στις εκτιμήσεις του για αύξηση της ζήτησης φέτος και την επόμενη χρονιά.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, άρχισαν να περιορίζουν τις προμήθειες το 2022 για να ενισχύσουν την αγορά. Αυτόν τον μήνα, το αργό πετρέλαιο αναφοράς Brent ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά φέτος, αφού οι ηγέτες του ΟΠΕΚ+ Σαουδική Αραβία και Ρωσία αποφάσισαν να επεκτείνουν τις συνδυασμένες περικοπές τους κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του 2023.

Οι περιορισμοί της παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ άνω των 2,5 εκατομμυρίων bpd από την αρχή του 2023 έχουν μέχρι στιγμής αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες προμήθειες από παραγωγούς εκτός της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας και του Ιράν που εξακολουθούν να υπόκεινται σε κυρώσεις.

«Αλλά από τον Σεπτέμβριο και μετά, η απώλεια της παραγωγής του ΟΠΕΚ+… θα οδηγήσει σε σημαντικό έλλειμμα εφοδιασμού κατά το τέταρτο τρίμηνο», ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του ο οργανισμός για το πετρέλαιο.

Ωστόσο, η έλλειψη περικοπών στις αρχές του επόμενου έτους θα μετατοπίσει το ισοζύγιο σε πλεόνασμα, ανέφερε ο οργανισμός, τονίζοντας ότι τα αποθέματα θα είναι σε δυσάρεστα χαμηλά επίπεδα, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέας αύξησης της αστάθειας σε ένα εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«ΧΑΟΤΙΚΗ» ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Οι ευρύτερες οικονομικές ανησυχίες, που οδηγούνται από την υποτονική ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία, έχουν ενισχυθεί από τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η ζήτηση πετρελαίου από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο «παρέμεινε μέχρι στιγμής εντυπωσιακά ανεπηρέαστη από την οικονομική ύφεση», ανέφερε ο IEA.

«Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αστάθμητος παράγοντας», προσθέτει ο οργανισμός. «Οποιαδήποτε απότομη αποδυνάμωση της βιομηχανικής δραστηριότητας της Κίνας και της ζήτησης πετρελαίου είναι πιθανό να διαχυθεί παγκοσμίως, δημιουργώντας ένα πιο δύσκολο κλίμα για τις αναδυόμενες αγορές στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική».

Οι εκτιμήσεις της παγκόσμιας ζήτησης και προσφοράς φέτος και για το επόμενο έτος διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με διαφορετικές προβλέψεις.

Τόσο ο ΙΕΑ όσο και ο ΟΠΕΚ – στη μηνιαία έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε την Τρίτη – είναι αισιόδοξοι για την κινεζική ζήτηση κατά τη διάρκεια του 2023, αφήνοντας τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια ζήτηση για φέτος και το επόμενο έτος σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.

Ο IEA εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση το 2023 θα αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια bpd, ενώ ο ΟΠΕΚ αναμένει ανάπτυξη 2,44 εκατομμύρια bpd.

Για το 2024, η αντίθεση είναι μεγάλη. Ο ΙΕΑ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα στο 1 εκατομμύριο bpd, ενώ ο ΟΠΕΚ έχει μια πολύ πιο ευνοϊκή εκτίμηση για 2,25 εκατομμύρια bpd.

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει προβλέψει αύξηση της ζήτησης κατά 1,81 εκατομμύρια bpd για το 2023 και 1,36 εκατομμύρια bpd το επόμενο έτος.

Καλώς ήρθατε στον χαοτικό κόσμο των προβλέψεων“, δήλωσε ο Tamas Varga της χρηματιστηριακής εταιρείας πετρελαίου PVM.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: