Η εξήγηση πίσω από την «απο-δολαριοποίηση» του πετρελαίου

Η εξήγηση πίσω από την «απο-δολαριοποίηση» του πετρελαίου
6666607 05.10.2021 An oil pumpjack operated by the Yamashneft Oil and Gas Production Division of Tatneft, near the village of Yamashi in Almetyevsk District, Republic of Tatarstan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Ενισχύεται η επιρροή νομισμάτων, όπως το κινεζικό γουάν, για τον «μαύρο χρυσό». Πως επηρεάζει τις εξελίξεις ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Για την απώλεια της ισχύς του αμερικανικού δολαρίου στην αγορά πετρελαίου κάνει λόγο η JP Morgan, αποδίδοντας την εξέλιξη στην ενίσχυση που σημειώνουν άλλα νομίσματα, όπως το κινεζικό γουάν, σε σχέση με τον «μαύρο χρυσό».

Όπως υποστηρίζει η Νατάσα Κανέβα της JP Morgan, «το δολάριο των ΗΠΑ, ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, φαίνεται να χάνει την άλλοτε ισχυρή επιρροή του».

Η ίδια κατέληξε στο εν λόγω συμπέρασμα καταγράφοντας τον αντίκτυπο που έχει η ισχυροποίηση του δολαρίου προς τις τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το buninessinsider.com, η σχέση αυτή υφίσταται επειδή το δολάριο παραδοσιακά συσχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου, που σημαίνει ότι όταν η αξία του δολαρίου αυξάνεται, οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν και το αντίστροφο. Η συσχέτιση υφίσταται επειδή το διεθνές εμπόριο πετρελαίου συνήθως εκφράζεται σε δολάριο, οπότε η ζήτηση για το αγαθό μειώνεται όταν η αξία του δολαρίου αυξάνεται.

Μεταξύ του 2005 και του 2013, μια αύξηση 1% του εμπορικά σταθμισμένου δολαρίου -το οποίο μετρά την αξία του δολαρίου σε σχέση με ένα καλάθι άλλων ξένων νομισμάτων- θα μείωνε την τιμή του πετρελαίου brent κατά περίπου 3%, σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αλλαγή τάσης και το μέλλον του δολαρίου

Ωστόσο, την περίοδο 2014 – 2022, η άνοδος 1% του εμπορικά σταθμισμένου δολαρίου επέφερε πτώση μόλις 0,2% στο brent, δείχνοντας τη μειωμένη επιρροή του αμερικανικού δολαρίου στις τιμές του εμπορεύματος.

Η εξέλιξη αποδίδει στο ότι περισσότερο πετρέλαιο συναλλάσσεται σε νομίσματα εκτός δολαρίου, όπως το κινεζικό γουάν, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας. Πράγματι, η Κίνα χρησιμοποιεί το γουάν για σχεδόν όλες τις αγορές ρωσικού πετρελαίου που έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο χρόνο, όπως είχε μεταδώσει το Reuters τον Μάιο.

Παράλληλα, εν μέσω των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο πωλείται στο νόμισμα των αγοραστών ή στο νόμισμα των χωρών που η Μόσχα χαρακτηρίζει ως «φιλικές».

«Συνολικά, κρίνουμε πως η σημασία του δολαρίου έχει υποχωρήσει σημαντικά από το 2014 έως το 2022» δήλωσε ο Τζαχαγκίρ Αζίζι, επικεφαλής έρευνας για τις αναδυόμενες οικονομίες της JP Morgan. Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να αγνοηθεί αυτή η «στροφή», ακόμα και εν μέσω της ισχυροποίησης του δολαρίου στο μετά την πανδημία του κορονοϊού περιβάλλον και εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, το δολάριο διατηρεί την κυριαρχία του στο παγκόσμιο διατραπεζικό συναλλαγών SWIFT, με το 40% των συναλλαγών όταν το ευρώ έχει περίπου το 25% το γουάν μόλις το 3%, σύμφωνα με στοιχεία του Ιουλίου του 2022.

Και ενώ η JP Morgan αναμένει πως θα σημειωθεί μια «οριακή απο-δολαριοποίηση», ο ρυθμός δεν αναμένεται να είναι ταχύς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το δολάριο χρησιμοποιείται πολύ ευρέως σε ένα τεράστιο παγκόσμιο οικονομικό οικοσύστημα.

«Αντίθετα, η μερική απο-δολαριοποίηση -κατά την οποία το γουάν αναλαμβάνει ορισμένες από τις σημερινές λειτουργίες του δολαρίου μεταξύ των αδέσμευτων χωρών και των εμπορικών εταίρων της Κίνας- είναι πιο εύλογη, ιδίως σε ένα σκηνικό στρατηγικού ανταγωνισμού», προσθέτουν οι αναλυτές της τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: businessinsider.com