Σαουδική Αραβία και Ρωσία «εκβιάζουν» την παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Σαουδική Αραβία και Ρωσία «εκβιάζουν» την παγκόσμια αγορά πετρελαίου
6666620 05.10.2021 An oil pumpjack operated by the Yamashneft Oil and Gas Production Division of Tatneft, near the village of Yamashi in Almetyevsk District, Republic of Tatarstan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Η παγκόσμια χρήση πετρελαίου έφτασε στο ρεκόρ των 103 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Ιούνιο και τον επόμενο μήνα, η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή σε χαμηλό διετίας.

Όταν το αργό πετρέλαιο ξεπερνά τα 90 δολάρια το βαρέλι και οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας παίρνουν τηλέφωνο για να συγχαρούν ο ένας τον άλλον για την καλή συνεργασία τους, οι καταναλωτές πετρελαίου θα πρέπει να το λάβουν υπόψη.

Μετά από μισό χρόνο σε ύφεση, η τιμή του σημαντικότερου εμπορεύματος στον κόσμο βρίσκεται σε ανοδική πορεία, καθώς οι μεγαλύτεροι παίκτες του ΟΠΕΚ+ προσπαθούν σοβαρά να διασφαλίσουν ότι η προσφορά δε θα υπερβεί τη ζήτηση. Η μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως που είχαν αρχικά υποσχεθεί οι Σαουδάραβες αποκλειστικά για τον μήνα Ιούλιο θα ισχύσει πλέον μέχρι το τέλος του έτους, παράλληλα με μια μικρότερη μείωση των εξαγωγών από τη Ρωσία.

Δεν είναι μόνο το μέγεθος του ελλείμματος εφοδιασμού που πιθανόν να προκύψει από αυτό – περίπου 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο σύμφωνα με την Rystad Energy A/S – που θα πρέπει να ανησυχεί τους καταναλωτές. Είναι το γεγονός ότι ο κάπως εχθρικός σύμμαχος της Δύσης, το Ριάντ, και ο απόλυτος εχθρός της, η Μόσχα, είναι πλέον τόσο σταθερά δεμένοι μεταξύ τους στην προσπάθεια τους για υψηλότερες τιμές.

«Η στενότητα του αργού φαίνεται αρκετά πιθανή», δήλωσε ο Greg Sharenow, διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Management Co. «Αυτό σίγουρα κρατά τις αγορές πετρελαίου σε έξαψη».

Η Σαουδική Αραβία «πιέζει» την αγορά ακριβώς την στιγμή που η κατανάλωση αυξάνεται κατακόρυφα. Η παγκόσμια χρήση πετρελαίου έφτασε στο ρεκόρ των 103 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Τον επόμενο μήνα, η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή σε χαμηλό διετίας, περίπου στα 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η επιπλέον περικοπή της Ρωσίας είναι μικρότερη από το ένα τρίτο του μεγέθους της περικοπής του Ριάντ και αφορά στις εξαγωγές και όχι την παραγωγή, αλλά το συνδυασμένο αποτέλεσμά τους αναγκάζει τους καταναλωτές να μειώσουν τα αποθέματά τους για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, ανεβάζοντας τις τιμές στη διαδικασία.

Από την 1η Ιουλίου, η τιμή αναφοράς για το αργό Μπρεντ έχει αυξηθεί περίπου 20%. Η τιμή στη Νέα Υόρκη του ντίζελ, ενός καυσίμου ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, έχει αυξηθεί κατά το ένα τρίτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η καλοκαιρινή άνοδος του κόστους των καυσίμων δίνει στη Ρωσία επιπλέον κεφάλαια για να συνεχίσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία και στη Σαουδική Αραβία περισσότερα μετρητά για τις επενδυτικές της προτεραιότητες. Απειλεί επίσης μια εύθραυστη παγκόσμια οικονομία με μια νέα πληθωριστική έξαρση, εκτροχιάζοντας ενδεχομένως τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών να χαλαρώσουν τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων τους.

Υπήρχε κάποια ελπίδα ότι η αλλαγή των εποχών θα μείωνε τη στενότητα στις αγορές πετρελαίου. Οι προβλέψεις του ΔΟΕ με έδρα το Παρίσι, ο οποίος συμβουλεύει τις μεγάλες οικονομίες για την ενεργειακή πολιτική, έδειχναν έλλειμμα προσφοράς λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο, το μισό από το εκτιμώμενο έλλειμμα από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Η κοινή ανακοίνωση της Τρίτης από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία μετέβαλε αισθητά τις προοπτικές αυτές, καθιστώντας το εκτιμώμενο έλλειμμα κατά το τελευταίο τρίμηνο εξίσου σοβαρό με εκείνο του καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει ακόμη υψηλότερες τιμές πετρελαίου παγκοσμίως, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Rystad Energy, με έδρα το Όσλο.

Ποιες δυνατότητες υπάρχουν λοιπόν για να αποφευχθεί μια επιζήμια αύξηση της τιμής του πετρελαίου; Υπάρχουν και άλλες πιθανές πηγές πρόσθετης προσφοράς από τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, αλλά όλες αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια.

Το Ιράκ θα μπορούσε να προσθέσει 400.000 έως 500.000 βαρέλια ημερησίως στην παραγωγή, εάν επιλύσει μια τριπλή νομική διαμάχη με την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του και την κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία έκλεισε έναν βασικό αγωγό εξαγωγής. Ωστόσο, μετά από έξι μήνες συνομιλιών, η λύση εξακολουθεί να αποδεικνύεται μακρινή υπόθεση.

Το Ιράν έχει ενισχύσει την παραγωγή εν μέσω της ασθενέστερης επιβολής των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά οι εξαγωγές του ενδέχεται να έχουν φθάσει στο ανώτατο σημείο τους για φέτος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι υποψήφιος για τις εκλογές του χρόνου, έχει στη διάθεσή του ένα πιθανό εργαλείο για τη συγκράτηση των τιμών – το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR). Οι πόροι του αξιοποιήθηκαν πέρυσι κάνοντας χρήση περίπου 180 εκατομμυρίων βαρελιών. Ωστόσο, όταν οι τιμές του αργού έπεσαν νωρίτερα φέτος, άρχισε η διαδικασία αναπλήρωσης.

Θεωρητικά, το Υπουργείο Ενέργειας λέει ότι θα μπορούσε ακόμα να προβεί σε ανταγωνιστική πώληση, να αναθέσει συμβάσεις και να προετοιμάσει την έναρξη των παραδόσεων εντός 13 ημερών από το προεδρικό διάταγμα για την αξιοποίηση του SPR. Στην πραγματικότητα, αυτό ενδέχεται να πάρει περισσότερο χρόνο λόγω της γήρανσης των εγκαταστάσεων και των αγωγών. Το τρέχον σχέδιο αναπλήρωσης έχει ήδη οριστεί και θα πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com