Αυτή η εταιρεία θα αξίζει 10 δισ. δολάρια σε πέντε χρόνια

Αυτή η εταιρεία θα αξίζει 10 δισ. δολάρια σε πέντε χρόνια

Η Informatica λέει ότι η αποτίμησή της θα διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η Informatica, μια μη εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, είπε ότι αναμένει η αποτίμηση αξίας της να διπλασιαστεί, φτάνοντας τουλάχιστον τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μέσω επενδύσεων στο cloud και στα μεγάλα δεδομένα.

Η εταιρεία, με έδρα την Καλιφόρνια, βρέθηκε στα χέρια των Permira και Canada Pension Plan Investment Board για περίπου 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία έχει επίσης ως στρατηγικούς επενδυτές τη Microsoft και τη Salesforce.

Η εταιρεία στοχεύει να εισαχθεί εκ νέου στο χρηματιστήριο στις αρχές του 2019, είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Αμίτ Βάλια, διευθυντής προϊόντων. Η 23 ετών εταιρεία, στους πελάτες της οποίας περιλαμβάνονται οι General Electric και Amazon, παρέχει σε εταιρείες εργαλεία διαχείρισης δεδομένων βασισμένα στο cloud.

«Η μεταβολή στην αποτίμηση θα έρθει μέσω της επένδυσης σε τομείς ανάπτυξης, οι κορυφαίοι εκ των οποίων είναι το cloud και τα μεγάλα δεδομένα», επισημαίνει ο Βάλια.

Η Informatica έχει μερίδιο 22% της αγοράς «συνεκτικής πλατφόρμας-ως-υπηρεσίας», ένα μοντέλο cloud computing που βοηθά τους πελάτες να αναπτύσσουν εφαρμογές και να διαχειρίζονται δεδομένα μέσω του διαδικτύου. Η αγορά κυριαρχείται από εταιρείες όπως η Amazon, η Salesforce και η Microsoft.

«Έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 50% στον κλάδο του cloud… δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος προτού αυξήσουμε το μερίδιό μας στην αγορά cloud στο ένα τρίτο του συνόλου» λέει ο Βάλια.

Η Informatica, η οποία είχε έσοδα πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2015, σχεδιάζει να επενδύσει σε νεοφυείς επιχειρήσεις, να προσλάβει περισσότερο προσωπικό, και να επενδύσει περαιτέρω σε έρευνα & ανάπτυξη για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξή της.

Η εταιρεία επιτρέπει στις startup να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα cloud της για να συνδέονται με διάφορους πελάτες μέσω ενός μοντέλου διαμοιρασμού εσόδων.

Έτσι οι startup δεν χρειάζεται να πληρώνουν ένα τεράστιο τέλος στην αρχή• αντίθετα, καθώς αναπτύσσονται, καταβάλλουν στην Informatica ένα μερίδιο των εσόδων τους.

«Στρατηγικά βρίσκονται σε καλή θέση στο cloud management» λέει ο Πάτρικ Μόρχεντ, αναλυτής στην Moor Insights & Strategy, και προσθέτει ότι αν η εταιρεία επιτύχει στον χώρο αυτό δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στο να διπλασιάσει την αποτίμηση της αξίας της.