Αυτή η ευρωπαϊκή χώρα μάλλον έχει την πιο φιλόδοξη περιβαλλοντική ατζέντα

Αυτή η ευρωπαϊκή χώρα μάλλον έχει την πιο φιλόδοξη περιβαλλοντική ατζέντα
Austria's Environment, Energy and Infrastructure Minister Leonore Gewessler (Green Party) poses on a train before its departure during the inauguration of the new night-train connexion from Vienna to Brussels on January 19, 2020 in Vienna, Austria. (Photo by ALEX HALADA / AFP) / Austria OUT Photo: AFP
Η ζωή στην «πράσινη» καρδιά ενός κράτους που έχει έναν από τους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους σε όλη την Ευρώπη πρόκειται να γίνει ακόμα πιο οικολογική, σύμφωνα με τη γυναίκα που είναι υπεύθυνη γι’ αυτό.

των Boris Groendahl & Jonathan Tirone, Bloomberg

Η ζωή στην «πράσινη» καρδιά ενός κράτους που έχει έναν από τους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους σε όλη την Ευρώπη πρόκειται να γίνει ακόμα πιο οικολογική, σύμφωνα με τη γυναίκα που είναι υπεύθυνη γι’ αυτό.

Ο βασικός άξονας του σχεδίου της Leonore Gewessler είναι η ριζική αναδιάρθρωση των δικτύων δημοσίων μεταφορών της Αυστρίας, δίνοντας στους κατοίκους πανεθνική πρόσβαση σε λεωφορεία, τρένα και μετρό με 3 ευρώ ημερησίως. Έτσι, αναμένεται οι πολίτες να ενθαρρυνθούν να αφήσουν τα αυτοκίνητα σπίτια τους.

Η υπουργός περιβάλλοντος, ενέργειας και μεταφορών συντάσσει νέα νομοσχέδια που θα μοιράσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε πιο οικολογικές δραστηριότητες εντός της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη.

«Αυτό το πρότζεκτ το έχω στην καρδιά μου» είπε η Gewessler στην πρώτη συνέντευξή της στο υπουργείο από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19. Η κίνηση στους δρόμους παραμένει «βασική ανησυχία» για την Αυστρία ώστε να καταφέρει να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2040 – μια δεκαετία νωρίτερα σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί από την Ευρ. Ένωση.

Η 42χρονη πρώην περιβαλλοντική ακτιβίστρια που έγινε πολιτικός των Πρασίνων κλήθηκε να ηγηθεί ενός «υπερ-υπουργείου» στην κυβέρνηση του συντηρητικού Καγκελάριου Sebastian Kurz. Η Gewessler είπε ότι η ευρεία εντολή που έχει λάβει αναφορικά με τις πολιτικές για το κλίμα, την ενέργεια και τις μεταφορές της προσφέρει μια «συστημική οπτική» των αλλαγών που απαιτούνται για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η κλιματική αλλαγή.

«Θέλουμε να καταστήσουμε φθηνότερο το να είσαι φιλικός προς το περιβάλλον, βάζοντας μια τιμή στο διοξείδιο του άνθρακα» τόνισε. «Είναι ένας τρόπος για να μετατρέψουμε το φορολογικό σύστημα σε μοχλό επίτευξης ουδετερότητας άνθρακα».

Η Αυστρία σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει τον φορολογικό της κώδικα μέχρι το 2022 και έχει ορίσει μια επιτροπή, υπό την ηγεσία της Gewessler και του συντηρητικού Υπουργού Οικονομικών Gernot Bluemel για να αξιολογήσει τον καλύτερο τρόπο τιμολόγησης των δραστηριοτήτων που καταστρέφουν το περιβάλλον. Η task force για τη φορολογία θεσπίστηκε μια εβδομάδα πριν το lockdown που τέθηκε σε ισχύ στην Αυστρία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Τώρα, η Gewessler χρησιμοποιεί το ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ πακέτο βοήθειας της κυβέρνησης για να επιταχυνθούν και να επεκταθούν έργα πράσινων επενδύσεων, όπως τα νέα εισιτήρια για τις δημόσιες μεταφορές.

«Πρόκειται για μια τεράστια οικονομική ευκαιρία γιατί εκεί βρίσκεται η μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα – στα πράσινα προϊόντα και τις πράσινες διαδικασίες» είπε. «Γι’ αυτό μπήκα στην πολιτική, επειδή θέλω να εκμεταλλευτώ τέτοιες ευκαιρίες».