Αυτή είναι η ελληνική ταινία που διεκδικεί είσοδο στα Όσκαρ

Αυτή είναι η ελληνική ταινία που διεκδικεί είσοδο στα Όσκαρ

Δείτε ποια θα είναι η φετινή υποψηφιότητα που ευελπιστεί να διακριθεί.

Η ταινία «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα θα είναι η επίσημη υποβολή της Ελλάδας στα Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 2015 κατά την 88η διοργάνωση της Ακαδημίας Κινηματογράφου των ΗΠΑ. Η σχετική ανακοίνωση της υπουργείου Πολιτισμού δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η επιλογή της ταινίας έγινε έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού και απόφαση της υπηρεσιακής αν. υπουργού πολιτισμού, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.

Η «Χenia», που είναι συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, έπειτα από τη συμμετοχή της σε πάνω από 30 φεστιβάλ παγκοσμίως -μεταξύ των οποίων το 67ο Φεστιβάλ Κανών, το 49ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και την υποψηφιότητα της για το βραβείο Lux 2014- διανεμήθηκε σε πολλές χώρες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Τώρα περνάει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου εκτός από την έξοδό της στις ΗΠΑ από τη Strand Releasing, «βγαίνει» στις αίθουσες και στο Μεξικό από αύριο 4 Σεπτεμβρίου.

Η έξοδος στο Μεξικό θα συνοδευτεί από έναν πρωτότυπο διαγωνισμό που διοργανώνεται από την εθνική αεροπορική εταιρεία της χώρας με έπαθλο ένα ταξίδι στο τουριστικό θέρετρο του Ακαπούλκο. Το Μεξικό ανήκει στην πρώτη πεντάδα στις πωλήσεις κινηματογραφικών εισιτηρίων παγκοσμίως.

Η «Xenia» είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, σε σενάριο του ίδιου, και αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή.