Αυτή είναι η «λέξη» της χρονιάς

Αυτή είναι η «λέξη» της χρονιάς

Το λεξικό της Οξφόρδης αναδεικνύει μια «μη-λέξη» ως την πιο διάσημη για το 2015.

Η λέξη της χρονιάς που ανέδειξε για φέτος το λεξικό της Οξφόρδης δεν έχει γράμματα. Για την ακρίβεια, δεν είναι καν λέξη. Είναι μια φατσούλα που στέλνουμε στα εικονομηνύματά μας, γνωστή στους περισσότερους ως emoji.

Έτσι λοιπόν, η λέξη του 2015 για τους ανθρώπους του λεξικού της Οξφόρδης είναι η συγκεκριμένη φάτσα που κλαίει από τα γέλια – για πολλούς, η εναλλακτική επιλογή για το πασίγνωστο LOL (σσ γελάω δυνατά).

Κάθε χρόνο οι λεξικογράφοι της Οξφόρδης αναδεικνύουν την πιο διάσημη λέξη στο αγγλικό λεξιλόγιο, με βάση το πόσο έντονα εισέρχεται στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την επιρροή της στην επικοινωνία. Γι’ αυτό και η επιλογή της φάτσας που κλαίει από τα γέλια δεν ήταν καθόλου τυχαία.

«Όλοι μπορούν να διακρίνουν πώς τα παραδοσιακά γραπτά μηνύματα πασχίζουν να διατηρηθούν απέναντι στις καταιγιστικές και φιλο-εικονικές απαιτήσεις του 21ου αιώνα», δήλωσε ο πρόεδρος του Λεξικού της Οξφόρδης, Casper Crathwhol. «Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι ένα εικονογραφικό κείμενο όπως το emoji ήρθε για να καλύψει αυτά τα κενά», συμπλήρωσε.

Η επίσημη ονομασία του συγκεκριμένου emoji είναι «φάτσα που κλαίει από χαρά» σύμφωνα με το Unicode Consortium, τον οργανισμό που καθορίζει τα στάνταρντς των emoji. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2010 και υπάρχει σχεδόν σε όλες τις πλατφόρμες σταθερών και φορητών έξυπνων συσκευών.

Συνολικά υπάρχουν περίπου 1.000 emojis, όμως η Οξφόρδη επέλεξε μόνο ένα. Πάντως από τα παλαιότερα που υπάρχουν στο διαδίκτυο δεν είναι η φάτσα που κλαίει από τα γέλια, αλλά η καρδιά.

Οι άνθρωποι του λεξικού της Οξφόρδης συνεργάστηκαν με την εταιρεία Swiftkey, μια κατασκευάστρια πληκτρολογίων για emoji, για να εντοπίσει πιο είναι το πιο διαδεδομένο στους χρήστες. Από την έρευνα τους, ανακάλυψαν ότι το 17% στις ΗΠΑ και το 20% στη Βρετανία από όσους χρησιμοποιούν αυτές τις εικόνες, ανεβάζουν τη φάτσα που κλαίει από τα γέλια.

Το emoji αποτελεί μια ακόμη νεωτεριστική λέξη που τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε από το λεξικό της Οξφόρδης ως κορυφαία. Το 2014 πρώτη ήταν η λέξη «vape» (εισπνοή καπνού από ηλεκτρονικό τσιγάρο), το 2013 ήταν η «selfie», και το 2012 η λέξη «GIF» (κινούμενες εικόνες).