Αυτή είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τη Μελάνια Τραμπ

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τη Μελάνια Τραμπ
Photo:

Σύμφωνα με δημoσιεύματα, η Πρώτη Κυρία έχει συμφωνία με το πρακτορείο Getty που της απέφερε ένα εξαψήφιο νούμερο από 100.000 έως 1 εκατ. δολλάρια.

του Glenn Fleishman

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, έλαβε τουλάχιστον 100.000 δολάρια για φωτογραφίες δικές της, του Ντόναλντ Τραμπ και του γιου τους, Μπάρον, που χρησιμοποιήθηκαν σε ειδησεογραφικά κείμενα και lifestyle δημοσιεύματα, αναφέρει το NBC News. Οι φωτογραφίες δόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης υπό τον όρο να χρησιμοποιηθούν μόνο σε «θετικά δημοσιεύματα».

Τα έσοδα αυτά προέρχονται από 187 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το 2010 έως το 2016 από τη Ρεζίν Μαχό, μια Βελγίδα φωτογράφο που συνέχισε να φωτογραφίζει την οικογένεια από τότε. Οι φωτογράφοι ειδήσεων και lifestyle παραχωρούν συνήθως τα δικαιώματα των φωτογραφιών τους σε οργανισμούς που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα, καταβάλλουν τις αντίστοιχες πληρωμές, και κινούνται νομικά σε περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων.

(Μια αναζήτηση στη βάση δεδομένων του Getty Images εμφανίζει περισσότερες από 187 φωτογραφίες από το 2010 και μετά).

Στην ετήσια δήλωση εσόδων του Προέδρου Τραμπ, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο, υπάρχει μια καταχώρηση στην κατηγορία «στοιχεία ενεργητικού & εισόδημα» της Μελάνια Τραμπ από το Getty Images με τη σημείωση «δικαιώματα» και εύρος ποσού από 100.000 έως 1.000.000 δολάρια. Οι ομοσπονδιακές δηλώσεις εσόδων απαιτούν μόνο την αναγραφή ενός εύρους ποσού και όχι του ακριβούς ποσού.

Το Getty χορήγησε άδεια χρήσης των εικόνων με κάποιους περιορισμούς. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαν να χορηγήσουν τις φωτογραφίες σε tabloids. Επίσης, η χρήση τους θα γινόταν μόνο σε θετικές για την οικογένεια Τραμπ ιστορίες, ενώ απαιτείται και έγκριση από τον φωτογράφο. Η ελάχιστη χρέωση για τις φωτογραφίες είναι 500 δολάρια ανά χρήση.

Ορισμένες από αυτές τις φωτογραφίες εμφανίστηκαν σε ιστοσελίδες μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών, στους οποίους όπως αναφέρει το NBC News συγκαταλέγονται το Yahoo News, το ίδιο το NBC News, το Houston Chronicle και η Daily Mail. Το NBC News είπε ότι αρκετοί οργανισμοί απομάκρυναν τις εικόνες από τις ιστοσελίδες τους. Κανείς δεν φαίνεται να γνώριζε την απαγόρευση κάλυψης, συμπεριλαμβανομένου του NBC News.

Το Getty Images αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση σχετικά με τα δικαιώματα των φωτογραφιών, καθώς υπάρχουν εμπιστευτικές συμφωνίες. Παρ’ όλα αυτά, ένας φωτογράφος που τράβηξε τη Μελάνια Τραμπ και συνεργάζεται με την εν λόγω εταιρεία δήλωσε πως δεν λαμβάνει κάποιο ποσό για τις φωτογραφίες και ότι αυτοί οι διακανονισμοί είναι σπάνιοι.