Αυτοί είναι οι νικητές του 7ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής

Αυτοί είναι οι νικητές του 7ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής

Vitruvius, Fieldscale και SafeRandom συμπληρώνουν την νικητήρια τριάδα. Δείτε όλους τους επιτυχόντες του διαγωνισμού καινοτομίας. 

Η Εθνική Τράπεζα, εδώ και επτά χρόνια επενδύει σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Με τη βράβευση των 10 προτάσεων ολοκληρώθηκε και αυτή τη χρονιά ο κύκλος αυτός.

Με «όχημα» τον διαγωνισμό NBG Business Seeds, ενθαρρύνει την καινοτομία σε όλο το φάσμα της μέσα από δράσεις ανάδειξης και προβολής των πρωτοπορικαών προτάσεων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης των ομάδων και με την παροχή υποδομών, δικτύωσης και χρηματοδότησης χαράσσει τον δρόμο της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας.

Στο φετινό Διαγωνισμό συμμετείχαν, μεμονωμένα ή σε ομάδες, 713 άτομα και υπεβλήθησαν 401 προτάσεις.

Η Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα ήταν η θεματική ενότητα που συγκέντρωσε τις περισσότερες προτάσεις, ακολουθούμενη από το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.

Οι νικητές του διαγωνισμού για το 2017 είναι οι εξής: 

Vitruvius

Πρόκειται για ένα σύγχρονο περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών Motion Technology, Virtual Reality και Augmented Reality το οποίο επικεντρώνεται στην αναγνώριση του ανθρώπινου σώματος με τη χρήση αισθητήρων 3D . Ήδη, εταιρείες όπως η Intralot, η XEROX και η Disney, αλλά και ερευνητικά κέντρα όπως το Michigan State University και το University of Indian το χρησιμοποιούν με επιτυχία.  Το Vitruvius απλοποιεί όλα τα σύνθετα μαθηματικά μοντέλα ανάλυσης κίνησης και προσφέρει μια γρήγορη και οικονομική λύση σε επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες.

Fieldscale Cloud Simulation Apps

Η προσομοίωση είναι ο «πυρήνας» για κάθε τεχνολογικό προϊόν και ο τρόπος με τον οποίο ελέγχονται τα μοντέλα πριν περάσουν στο στάδιο της παραγωγής, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, το 90% των κατασκευαστών χρησιμοποιούν τους παραδοσιακούς τρόπους της δημιουργίας πρωτοτύπων παρά την προσομοίωση. Το Fieldscale Cloud Simulation Apps, αναπτύχθηκε με σκοπό να αυτοματοποιήσει τις πιο απαιτητικές διαδικασίες της προσομοίωσης και να εκμηδενίσει όλα τα εμπόδια που εμφανίζονται σε αντίστοιχα εργαλεία, κάνοντας την καινοτομία δυνατότητα για όλους.

SafeRandom

Ένας μοναδικός μηχανισμός για διαφανείς κληρώσεις. Μετά από πολυετή έρευνα και με όλα αυτά τα σκάνδαλα περί προδιαγεγραμμένων αποτελεσμάτων να πλανώνται για όλους τους τύπους διαγωνισμών και κληρώσεων, οι δημιουργοί του SafeRandom, κατάλαβαν ότι η λύση ήταν να εξαφανιστεί τελείως η φυσική κληρωτίδα. Εφόσον η «τυχαιότητα» είναι κάτι αποδεκτό στις κοινωνίες μας, η ομάδα πίσω το  SafeRandom, δημιούργησε μιας πληθώρα καινοτόμων εφαρμογών που διασφαλίζει κάθε είδους κληρώσεις.

Mermix

Μια πρωτοποριακή πλατφόρμα που ενώνει όσους ψάχνουν αγροτικό μηχάνημα, με εκείνους που κατέχουν τον εξοπλισμό και θέλουν να τον αξιοποιήσουν νοικιάζοντάς τον. Μέσα από την καθημερινή επαφή με αγρότες, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα «κενό» σχετικά με τη διαχείριση των αγροτικών εργαλείων καθώς  από τη μία μεριά, υπήρχαν αγρότες οι οποίοι είχαν τεράστιο αριθμό στόλου, συνήθως ανενεργό, ενώ από την άλλη, πολλοί άλλοι αγρότες δεν είχαν την πρόσβαση σε μηχανήματα. Το mermix, φέρνει σε επαφή τις δύο αυτές ομάδες, σε μία online κοινότητα.

Binalive

Η ιδέα αφορά την υλοποίηση μιας υπηρεσίας Internet of Things (ΙοΤ) για την διαχείριση της αποκομιδής των απορριμμάτων. Η υλοποίηση θα έπρεπε να γίνει με τρόπο που να επέτρεπε μελλοντικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε εφαρμογή ΙοΤ χωρίς να χρειάζεται να αναπτυχθεί εκ νέου. Η ιδέα προέκυψε από υλοποίηση συστήματος τηλεμετρίας ως εξωτερικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ

AID – Air Pollution Intelligent Defense

Το AID αποτελεί ένα κατανεμημένο ευφυές σύστημα παρακολούθησης και αντιμετώπισης έντονων αλλαγών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του δείκτη δυσφορίας σε πραγματικό χρόνο με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Η τεχνολογία του AID συνάδει 100% με την παγκόσμια τάση δημοσιοποίησης περιβαλλοντικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, στους πολίτες ειδικά των αστικών περιοχών.

Η ιδέα αναπτύχθηκε από τη διαπίστωση ότι πολλά περιβαλλοντικά δεδομένα, όπως αυτά της ποιότητας αέρα, δε δημοσιοποιούνται σε πραγματικό χρόνο παρά μόνο μετά από πολλές ημέρες. Το AID αποτελεί μία καινοτόμο πρόταση – λύση σε αυτό το ζήτημα της ελλιπούς ενημέρωσης.

Workathlon

Εταιρεία που έχει ως όραμα τον αποτελεσμεταικότερο τρόπο πρόσληψης εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η έλλειψη εργαλείων από την αγορά προσανατολισμένα προς τη διαχείριση της εύρεσης και σωστής κατανομής προσωπικό για τα ξενοδοχεία, «γέννησε» το spftware Workathlon.

Susurrus

Διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει στις εταιρείες να διαφημίζονται μέσα από influencers στο διαδίκτυο στοχεύοντας στα κοινά που επιθυμούν ώστε να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Το Susurrus προέκυψε σαν αποτέλεσμα αλλαγής μιας προηγούμενης startup που «έτρεχε» η συγκεκριμένη ομάδα, του DominoStyle όπου διαπιστώσαμε την ανάγκη των brands για ποιοτικό περιεχόμενο και προώθηση των προϊόντων τους μέσα από influencers/ bloggers.

Mist.io

Το Mist.io είναι μια πλατφόρμα διαχείρισης περίπλοκης υπολογιστικής υποδομής. Απευθύνεται σε τμήματα ΙΤ εταιρειών με κατακερματισμένη υποδομή σε διαφορετικά clouds που αναζητούν ένα ενιαίο control panel από όπου μπορούν να εκτελέσουν συνήθεις εργασίες διαχείρισης. Η ιδέα προέκυψε από την προηγούμενη ενασχόληση των ιδρυτών της Mist.io στο χώρο της ανάπτυξης λογισμικού και την εμπειρία τους με εταιρικούς πελάτες που συναντούσαν συνεχείς σχετικές δυσκολίες.

Έξυπνο Καινοτόμο Σύστημα Διαχείρισης  και Αξιοποίησης Ορού Τυρογάλακτος

Η εν λόγω ιδέα ξεκίνησε το 2012. Σε συνεργασία με τυροκομεία, διαπιστώθηκε το μεγάλο – σχεδόν άλυτο πρόβλημά τους με την διαχείριση του τυρογάλακτος, λόγω του υψηλού ρυπογόνου του φορτίου. Μετά από σχετική έρευνα αναπτύχθηκε ένα καινοτόμο σύστημα, με μικρό κόστος λειτουργίας και παράγωγα: καθαρό νερό και συμπύκνωμα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας , Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

«Εμείς στην Εθνική Τράπεζα στηρίζουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα με θεσμούς όπως το business seeds προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα υποστήριξης, ενθάρρυνσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε καινοτόμες ιδέες με επιχειρηματική προοπτική, και γι’αυτό όλοι εσείς πρέπει να συνεχίσετε να κυνηγάτε με όρεξη τις ιδέες σας και τα όνειρά σας. Η αλλαγή δεν θα έρθει απ’έξω ή από την πολιτεία μόνο, αλλά από εμάς τους ίδιους. Εμείς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και την δημιουργία.

Το πρόγραμμα business seeds αντικατοπτρίζει και ενστερνίζεται τους πυλώνες μιας βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η καινοτομία, η τεχνολογική πρόοδος, η εξωστρέφεια, η αύξηση της απασχόλησης των νέων, η ορθή χρηματοοικονομική δομή των νεοφυών επιχειρήσεων και η ορθή ανάληψη και απόδοση κινδύνου.

Στόχος μας μέσα από όλα αυτά είναι να ενισχύσουμε το ρόλο μας ως υποστηρικτές του νέου επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και να δώσουμε επιπλέον επιλογές και εργαλεία χρηματοδότησης ακόμα και από τρίτους. Ως τράπεζα είναι λογικό να εξαρτάται η απόδοσή μας από την κατάσταση της οικονομίας. Τόσο για την κερδοφορία μας όσο και για τα κόκκινα δάνεια. Όμως έχουμε πλέον αντιληφθεί πως την επόμενη μέρα πρέπει να τη χτίσουμε εμείς. ‘Όραμά μας είναι μια οικονομία εξωστρεφής, υγιής, βασισμένη στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την σκληρή δουλειά. Και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε όλους όσους μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς.»

Η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου έκανε έναν απολογισμό των 7 ετών του Διαγωνισμού: «Στα 7 χρόνια που τρέχει ο Διαγωνισμός, έχουμε λάβει 2.700 προτάσεις από 4.500 συμμετέχοντες με την υποστήριξη 135 αξιολογητών και μεντόρων. Τις εταιρείες που διακρίθηκαν, πέρα από την καθοδήγηση που έλαβαν, τις βοηθήσαμε με χρηματικά βραβεία και προβολή, και σε επιλεγμένες περιπτώσεις με συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο και με προωθητικές ενέργειες στους πελάτες μας».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πορεία του προγράμματος NBG Business Seeds: «Συνολικά, το πρόγραμμα έχει δώσει έως τώρα 5 εκατομμύρια Ευρώ χρηματοδότηση. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι 8 εταιρείες στις οποίες συμμετέχουμε με equity έχουν δημιουργήσει πάνω από 150 νέες θέσεις εργασίας και είναι εξωστρεφείς, με πελάτες σε πολλά μέρη του κόσμου».