Ο σωστός τρόπος για να προσλαμβάνετε κάποιον εργαζόμενο

Ο σωστός τρόπος για να προσλαμβάνετε κάποιον εργαζόμενο
Businessman writing on paper at desk

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να χτίσετε την καλύτερη ομάδα.

του Ρατμίρ Τιμάσεφ*

Ο μύθος του αυτοδημιούργητου κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Στιβ Τζομπς και οι Μαρκ Ζούκερμπεργκ τούτου του κόσμου δεν υλοποίησαν το όραμά τους μόνοι τους. Προσέλαβαν άλλους για να τους βοηθήσουν να το κάνουν.

Η ικανότητα του εντοπισμού και της καλλιέργειας του ταλέντου είναι μια από τις μεγαλύτερες δεξιότητες που μπορεί να έχει ένας ηγέτης, και ξεκινά με την εμπιστοσύνη. Οι επιχειρηματίες συχνά έχουν όραμα και ισχυρή βούληση, και είναι δύσκολο γι’ αυτούς να αφήσουν άλλους να εμπλακούν στη διαδικασία – να παραχωρήσουν τον έλεγχο. Αυτό είναι το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να υπερβείτε όταν οικοδομείτε μια ομάδα – να αποκτήσετε την ικανότητα να εμπιστεύεστε τους άλλους.

Η εμπιστοσύνη όμως δεν είναι αρκετή. Προτού χτίσετε μια ομάδα, πρέπει να προσδιορίσετε και να κατανοήσετε τις δικές σας βασικές αξίες. Οι εταιρείες έχουν κουλτούρες, κι αυτές διαιωνίζονται μέσω των ανθρώπων που προσλαμβάνετε.

Μόλις κατανοήσετε τον τύπο της κουλτούρας που θέλετε να δημιουργήσετε στην επιχείρηση, γίνεται πολύ απλούστερο το να εντοπίσετε και να φέρετε τους κατάλληλους εργαζομένους για να επανδρώσουν κρίσιμες θέσεις. Στα πρώιμα στάδια μιας επιχείρησης, είναι σημαντικό να βρείτε άτομα που έχουν μεγάλο κίνητρο και μπορούν να συμφωνήσουν πάνω στους στόχους και τις τακτικές.

Παράλληλα, καλό είναι να μην βιάζεστε όταν προσλαμβάνετε. Η ανάπτυξη δημιουργεί ζήτηση για περισσότερα ταλέντα, αλλά είναι εύθραυστη και μπορεί να πληγεί εάν προστεθεί ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων – ιδιαίτερα αν αυτοί δεν είναι οι καλύτερες επιλογές. Πιστεύω ακόμα στο δόγμα «προσλάμβανε αργά, απόλυε γρήγορα».

Πάντα μεταφέρω με σαφήνεια και διαφάνεια τους στόχους στα μέλη της ομάδας μου, κι οι στόχοι αυτοί είναι συχνά αρκετά επιθετικοί. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για δάκρυα – τα μέλη της ομάδας είτε ταιριάζουν, είτε φεύγουν. Είναι τόσο απλό.

Τέλος, ανεξάρτητα από τη θέση που προσπαθώ να καλύψω, αναζητώ πάντα κάποιον υποψήφιο με ικανότητα στις πωλήσεις. Ακόμα κι αν πρόκειται για μια θέση στο χρηματοοικονομικό τμήμα ή στους ανθρώπινους πόρους, ο καθένας που προσλαμβάνεται πρέπει να έχει την ικανότητα να πουλά το προϊόν μας. Θέλω ο κάθε εργαζόμενος να κατανοεί τι παράγουμε και να μπορεί να εκφράσει στον άλλον το γιατί αυτό που παράγουμε είναι πολύτιμο.

Ακόμα και το καλύτερο προϊόν στον κόσμο δεν θα πετύχει όταν δεν γνωρίζει κανένας την ύπαρξή του. Και μπορεί οι οργανωμένες προσπάθειες πωλήσεων και μάρκετινγκ να παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο, αλλά κάθε μικρή βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη. Όταν όλοι πουλάνε, ο καθένας νοιώθει μια άμεση σύνδεση με την ανάπτυξη της εταιρείας κι αυτό δημιουργεί μια θετική και ενθουσιώδη ατμόσφαιρα.

* Ο Ρατμίρ Τιμάσεφ είναι συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Veeam.