Αυτή θα είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο χωρίς αυτοκίνητα

Αυτή θα είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο χωρίς αυτοκίνητα
(GERMANY OUT) Norway Oslo Oslo - Karl Johans Gata Street and the city palace (Photo by Schöning/ullstein bild via Getty Images)

Είναι η πρωτεύουσα σκανδιναβικής χώρας και μάλιστα ένα από τα μέρη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στη γη.

Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, σκοπεύει να γίνει η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα ζει χωρίς κανένα αυτοκίνητο στους δρόμους της σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, στοχεύοντας έτσι να ενισχύσει την καμπάνια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία έχει επαναληφθεί ξανά σε ορισμένες πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη, όπου είχαν επιβληθεί βραχυχρόνιες απαγορεύσεις κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης. Όμως η περίπτωση του Όσλο σκοπεύει να είναι μόνιμη και να αφορά όλους.

Στο άκουσμα της είδησης πρώτοι αντέδρασαν οι καταστηματάρχες της πόλης, οι οποίοι ανησυχούν ότι αυτό το μέτρο θα βλάψει κατά πολύ τις δουλειές τους. Όμως οι δημοτικές αρχές δηλώνουν βέβαιες ότι η κίνηση αυτή θα ωφελήσει όλους τους κατοίκους, στοχεύοντας παράλληλα στην προώθηση της εκτεταμένης χρήσης ποδηλάτων.

Μάλιστα, στα άμεσα σχέδια των νορβηγικών αρχών είναι η κατασκευή ποδηλατοδρόμων μήκους 60 χλμ μέχρι το 2019, αλλά και η αύξηση των επενδύσεων στα μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς. Φυσικά, θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξαιρέσεις οι οποίες θα αφορούν τα οχήματα ανεφοδιασμού και μετακίνησης ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Ο συνολικός πληθυσμός του Όσλο είναι 600.000, ενώ τα αυτοκίνητά του είναι περίπου 350.000, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται ήδη εκτός του κέντρου της πόλης.