Αυτό είναι το “κλειδί” για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους CEO

Αυτό είναι το “κλειδί” για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους CEO
Climate change, illustration. (Photo by VICTOR de SCHWANBERG/SCIENCE PHO / VSC / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
H επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων έχει αναδυχθεί σε υπαρξιακό ζήτημα για πολλές εταιρείες.

Του Phil Wahba

Καθώς οι μεγάλες εταιρείες αναλαμβάνουν το ακανθώδες ζήτημα της συμμετοχής τους στην επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, πρέπει να καταστήσουν σαφές στους προμηθευτές ότι έχουν κι αυτοί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, και πρέπει επίσης να μεταφέρουν με ακρίβεια στους καταναλωτές την έκταση του αποτυπώματος άνθρακα, ώστε όλοι να συμφωνούν, δήλωσαν οι ηγέτες των επιχειρήσεων σε συνέδριο του Fortune την Πέμπτη.

Η Stephanie Linnartz, πρόεδρος της Marriott International, της ξενοδοχειακής αλυσίδας με 8.100 καταλύματα παγκοσμίως, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στο CEO Initiative του Fortune στο Palm Beach ότι το 60% των πελατών ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για διακοπές σε ένα κατάλυμα της Marriott, εάν αυτό ήταν βιώσιμο.

«Το λέμε δυνατά και ξεκάθαρα: οι καταναλωτές ενδιαφέρονται πραγματικά γι’ αυτό», σημείωσε η Linnartz. Πριν από μερικά χρόνια, προσέθεσε, η Marriott άρχισε να βρίσκει τρόπο να μετρά το αποτύπωμα άνθρακα και νερού ενός ξενοδοχείου και να το δημοσιεύει στην ιστοσελίδα marriott.com.

Ταυτόχρονα, η επίτευξη των στόχων σημαίνει περισσότερη συνεργασία με άλλους φορείς. Για τη Marriott, αυτό σημαίνει την ενσωμάτωση των ξενοδοχείων franchise στους υπολογισμούς της ως προς 28 συγκεκριμένους στόχους. Για τον χημικό γίγαντα Dow, σημαίνει την ενσωμάτωση περισσότερων προμηθευτών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Dow, Jim Fitterling, δήλωσε στο συνέδριο ότι 350 προμηθευτές της έχουν ενσωματωθεί στους υπολογισμούς των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το επόμενο έτος αυτοί θα είναι 500. Βοηθάει σίγουρα το γεγονός ότι το 92% των προμηθευτών της Dow έχουν ήδη μετρήσεις και το 80% από αυτούς έχουν στόχους εκπομπών τόσο για το 2030 όσο και για το 2050 – δύο έτη με συγκεκριμένους στόχους-ορόσημα.

Εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων, οι πληροφορίες αυτές βοηθούν τη Dow να βελτιστοποιήσει τις δραστηριότητές της. «Μπορούμε να εξετάσουμε την ομάδα εφοδιαστικής αλυσίδας μας, τους πελάτες μας που αγοράζουν μικρές παραγγελίες από εμάς, πώς να τους συνδυάσουμε και πώς να τους δώσουμε μια διαδρομή που έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα για τις παραδόσεις τους», δήλωσε ο Fitterling.

Και η αξιοπιστία και η διαθεσιμότητα των δεδομένων προχωράει, προσέθεσε. «Κινούμαστε στον σωστό δρόμο, αλλά κάθε φορά που μπαίνεις σε έναν νέο χώρο, γίνεται λίγο χαοτικό».

Για την εταιρεία παραγωγής μπύρας AB InBev, η οποία παράγει μάρκες όπως η Corona, η επίτευξη των στόχων σημαίνει συνεργασία με τους αγρότες για να γίνει η παραγωγή της πιο βιώσιμη. Ο διευθύνων σύμβουλος της AB InBev, Michel Doukeris, δήλωσε ότι όλο αυτό αφορά τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της εταιρείας. «Αν δεν υπάρχει νερό, αν δεν υπάρχει κριθάρι ή αν υπάρχουν κλιματικά προβλήματα με τη συγκομιδή του κριθαριού, τότε δεν έχουμε μπύρα», δήλωσε ο Doukeris. Και κατέληξε: «Δουλεύουμε μαζί με τη φύση και όχι εναντίον της».

Η Linnartz της Marriott συμφώνησε, λέγοντας ότι η επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων είναι υπαρξιακό ζήτημα για πολλές εταιρείες. «Χωρίς νερό και κριθάρι, δεν υπάρχει μπύρα. Χωρίς παραλίες και βουνά, δεν υπάρχουν ξενοδοχεία και ταξίδια και τουρισμός, και όλοι μας έχουμε τις επιχειρήσεις μας άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτό», επεσήμανε.

Πηγή: Fortune.com