Τα υπέρ και τα κατά του iOS 9

Τα υπέρ και τα κατά του iOS 9

Μία αξιολόγηση του νέου λογισμικού της Apple - Τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία των iOS 9.

της Χέδερ Κέλι

Ζούμε σχεδόν «θαμμένοι» μέσα στα smartphone, άρα είναι απολύτως φυσιολογικό να ενθουσιαζόμαστε με ένα νέο λειτουργικό σύστημα. Το CNN Money μας παρουσιάζει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του.

Η Apple ξεκίνησε σήμερα τη διάθεση της τελευταίας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος iOS για κινητές συσκευές. Τα iOS 9 ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο και περιέχουν μια σειρά νέων εργαλείων πολλαπλών εφαρμογών για iPad, προγνωστικά χαρακτηριστικά, και μερικές ευπρόσδεκτες βελτιώσεις απόδοσης.

Χρησιμοποιώ την έκδοση beta εδώ και μερικούς μήνες. Κάποια από τα καλύτερα νέα χαρακτηριστικά είναι παγιδευμένα στο οικοσύστημα της Apple και δεν λειτουργούν με εφαρμογές τρίτων μερών – τουλάχιστον όχι ακόμα. Ευτυχώς, οι βελτιώσεις στη σταθερότητα και την μπαταρία αντισταθμίζουν αυτό το στοιχείο.

Ιδού οχτώ πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε στα iOS 9:

1. Αφήστε τον φορτιστή στο σπίτι (αλλά μην πάτε μακριά)

Η Apple λέει ότι τα iOS 9 θα προσφέρουν στις συσκευές (ακόμα και τις παλαιότερες) έως και μία ώρα επιπλέον διάρκεια. Η εταιρεία έχει κάνει τις εφαρμογές του συστήματος πιο αποδοτικές ενεργειακά. Επιπλέον, η επιλογή Low Power μπορεί να προσφέρει επιπλέον τρεις ώρες διάρκειας μπαταρίας. Όταν η μπαταρία σας πέσει στο 20% και στο 10%, έχετε την επιλογή να περάσετε στη λειτουργία Low Power που μειώνει τη φωτεινότητα της οθόνης, παύει τις διεργασίες στο παρασκήνιο και δεν ελέγχει τόσο συχνά για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

2. Πατήστε το κουμπί «προς τα πίσω»

Αυτή είναι η λειτουργία που χρησιμοποιώ περισσότερο. Η Apple έχει προσθέσει ένα κουμπί «επιστροφής» ή «προς τα πίσω» στην πάνω αριστερή γωνία των εφαρμογών. Για παράδειγμα, αν ανοίξεις ένα σύνδεσμο στο Safari από το Facebook, και στη συνέχεια πας στο ημερολόγιο από μια υπενθύμιση γεγονότος, πλέον μπορείς να ακολουθήσεις το …δρόμο πίσω στην πρώτη εφαρμογή που άνοιξες.

3. Πηγαίνετε να δουλέψετε

Η Apple θέλει πραγματικά να κάνει το iPad ένα σοβαρό επαγγελματικό εργαλείο. Τα iOS 9 προσθέτουν μια σειρά χαρακτηριστικών ταυτόχρονης εκτέλεσης πολλών ενεργειών στα υπάρχοντα iPad (αν και πολλά δεν δουλεύουν σε παλαιότερα μοντέλα).

Το Slide Over σας επιτρέπει να δείτε προεπισκόπηση μιας άλλης εφαρμογής στο πλάι της οθόνης. Αν διαβάζετε μια παρουσίαση μιας ταινίας στη νέα εφαρμογή News, πλέον μπορείτε να δείτε τις ώρες προβολής στο Safari ταυτόχρονα.

Επίσης, για πλήρες multitasking, το Split View βάζει πλάι-πλάι δύο εφαρμογές, απ’ τις οποίες μπορείτε να κάνετε αντιγραφή και επικόλληση μεταξύ τους. Αυτό είναι ένα βήμα πιο κοντά στις ικανότητες ενός PC.

4. Ρίξτε μια ματιά και στο βίντεο

Η αγαπημένη μου προθήκη στο iPad είναι το χαρακτηριστικό screen-in-screen. Αν βρίσκεστε σε μια κλήση FaceTime ή αν βλέπετε ένα βίντεο σε μια εφαρμογή βίντεο της Apple, χτυπήστε ελαφρά το κουμπί home και το βίντεο θα σμικρυνθεί σε ένα μικρότερο παράθυρο. Ανεξάρτητα απ’ το ποιες άλλες εφαρμογές χρησιμοποιείτε, το βίντεο θα συνεχίσει να παίζει.

5. Δείτε κατά πόσο σας η Apple σας καταλαβαίνει

Μια από τις διαφημισμένες βελτιώσεις στα iOS 9 είναι και η πιο απογοητευτική. Το λειτουργικό σύστημα προσπαθεί να σας μάθει – τις συνήθειές σας, τα γούστα σας, τις τοποθεσίες που πηγαίνετε – για να προβλέψει τι πληροφόρηση θα χρειαστείτε προτού τη ζητήσετε. Αυτή η «ενεργητική» βοήθεια εμφανίζεται σε μια ποικιλία εφαρμογών, όπως το Mail, όπου προτείνει παραλήπτες, και είναι πιο εμφανής στη Siri.

Για την ώρα, το χαρακτηριστικό αυτό είναι μια φτωχή απομίμηση του Google Now. Στην καλύτερη, σας λέει πότε να φύγετε για μια συνάντηση ώστε να μην συναντήσετε κίνηση, αλλά δεν έχει πρόσβαση στο εύρος των πληροφοριών που έχει η Google.

6. Κάντε τη Siri να σας κάνει νέα κόλπα

Η Siri πλέον κατανοεί και το νοηματικό πλαίσιο. Αν ψάχνετε αποκριάτικα κουστούμια στο Safari, μπορείτε να πείτε «Siri, θύμισέ μου να αγοράσω αυτό απόψε», και η Siri θα θυμάται την ιστοσελίδα. Αλλά αυτό δουλεύει μόνο σε εφαρμογές της Apple, όπως το Mail, το Safari και το Messages. Επίσης, η φωνητική βοηθός μπορεί να αναζητήσει φωτογραφίες και βίντεο στην εφαρμογή Apple Photos.

7. Δώστε άλλη μια ευκαιρία στο Notes

Το Apple Notes ήταν πάντα μια ανιαρή ενσωματωμένη εφαρμογή. Στα iOS 9 προσπαθεί να φτάσει επιλογές τρίτων όπως το Evernote και το OneNote, προσφέροντας περισσότερα σχεδιαστικά και φωτογραφικά εργαλεία. Αν βρίσκεστε σε μια άλλη εφαρμογή, μπορείτε να σώσετε συνδέσμους και εικόνες κατευθείαν σε ένα σημείωμα.

8. Δοκιμάστε τα Apple Maps

Άλλη μια εφαρμογή που προσπαθεί να καλλωπιστεί είναι τα Apple Maps. Αν και έχουν καλύψει αρκετό απ’ το χαμένο έδαφος, από το προβληματικό λανσάρισμά τους το 2012 και δώθε, συνεχίζουν να υπολείπονται της Google σε ακρίβεια. Και συνεχίζουν, επίσης, να αγνοούν το λεωφορείο που περνάει δίπλα απ’ το σπίτι μου.