Αυτό είναι το προφίλ του νέου προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ

Αυτό είναι το προφίλ του νέου προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ

Ο Σταϊνμάγιερ θεωρείται μεγάλη προσωπικότητα της διεθνούς πολιτικής που μπορεί να αλλάξει το "ανάλγητο" προφιλ της Γερμανίας. Τι ξέρουμε γι΄αυτόν.

«Τον εμπιστεύομαι ότι θα καθοδηγήσει τη χώρα μας σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ μετά και την επίσημη ανακοίνωση της εκλογής του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ ως προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ο Σταϊνμάγιερ έλαβε 931 ψήφους σε σύνολο 1.239 έγκυρων ψηφοδελτίων στην ειδική συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης (βρέθηκαν επίσης 14 άκυρα ψηφοδέλτια ενώ 103 εκλέκτορες απείχαν). Όταν ο πρόεδρος της Bundestag ανακοίνωσε το αποτέλεσμα, οι εκλέκτορες σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν τον νέο πρόεδρο, με την εξαίρεση του λαϊκιστικού, ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ποιος είναι όμως ο νέος Πρόεδρος της Γερμανίας

Γεννήθηκε το 1956  στην Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, που είναι και το κρατίδιο καταγωγής του υποψηφίου για την Καγκελαρία, πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς. Ο Στάινμαγιερ δεν είναι γόνος κάποιας ευκατάστατης αστικής οικογένειας- οι γονείς του ήταν εργάτες αλλά ο ίδιος ήταν εξαιρετικός μαθητής. Σπούδασε Νομική και Πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν –μια μικρή πανεπιστημιούπολη έξω από τη Φρανκφούρτη- από όπου αποφοίτησε το 1986. Εργάστηκε στους κόλπους του πανεπιστημίου και το 1991 ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές, ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε και η πολιτική του καριέρα. Πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην Kαγκελαρία της Κάτω Σαξονίας, στον τομέα του Δικαίου Μέσων Ενημέρωσης και δυο χρόνια αργότερα, το 1993, ανέλαβε την διεύθυνση του προσωπικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού της Κάτω Σαξονίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Όταν το 1996 ο Σρέντερ εκλέχθηκε Καγκελάριος, ο Σταϊνμάγιερ τον ακολούθησε στο Βερολίνο όπου ορίστηκε Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας.

Ανέλαβε Υπουργός της Καγκελαρίας το 1999 και τον Νοέμβριο του 2005 ανέλαβε το ΥΠΕΞ υπό την Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, η στροφή αυτή, τάραξε την εγχώρια πολιτική σκηνή καθώς μέχρι τότε ήταν ο έμπιστος συνεργάτης του αντιπάλου της Μέρκελ, Σρέντερ.

Ο ίδιος, έχει παραδοσιακές σοσιαλιστικές θέσεις και είναι υπέρμαχος της πολιτικής για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Εναντιώνεται στην αυστηρή πολιτική λιτότητας, στην πυρηνική ενέργεια και υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Τον Ιανουάριο του 2014, το όνομα του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών και αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD είχε ακουστεί για το υπουργείο Οικονομικών, όπου ενδεχομένως και να τοποθετούνταν στη θέση του Σόιμπλε. Ωστόσο, η Μέρκελ θέλησε να τον διατηρήσει στο συγκεκριμένο υπουργείο με σκοπό να σημάνει κάποια αλλαγή αφενός στην εξωτερική πολιτική του Βερολίνου, αφετέρου στο εσωτερικό όπου ο ίδιος θα ήταν ικανός να χαράξει μια στρατηγική με έμφαση στην ανάπτυξη,  στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε σχέση με την λιτότητα που δεν αμφισβητούσε μεν, δεν εξυμνούσε δε.

Την άνοιξη της ίδιας χρονιάς, οι πολίτες είδαν ένα άλλο πρόσωπο του ΥΠΕΞ, όταν διαδηλωτές τον κατηγόρησαν ότι «κάνει πόλεμο» στην Ουκρανία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «σταματήστε τους ναζί στην Ουκρανία», «η χούντα του Κίεβου σκοτώνει τον λαό της». Τότε, ο Σταϊνμάγερ ανέβηκε στο βήμα και με ασυνήθιστα έντονο ύφος είπε μεταξύ άλλων: «Καθίστε και σκεφτείτε ποιος κάνει πόλεμο, ποιος χαρακτηρίζει μία ολόκληρη κοινωνία φασιστική, αυτός τροφοδοτεί την σύγκρουση, δεν έχετε δικαίωμα».

Εξοργισμένος με την «απλοϊκότητα, των σχολίων» , ο Σταϊνμάγερ τόνισε πως «ο κόσμος δεν χωρίζεται από τη μία σε “αγγέλους της ειρήνης” και από την άλλη στους “κακούς του πολέμου” και υπογράμμισε ότι «Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το δίδαγμα δύο παγκόσμιων πολέμων», πρόσθεσε. Όμως η σκηνή του έξαλλου υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας θυμίζει περισσότερο σκηνές μεσοπολέμου.

O νεοεκλεγείς πρόεδρος ήταν συμφοιτητής στο πανεπιστήμιο της Γερμανίας με τον νυν υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, με τους δυο άνδρες να έχουν συναντηθεί αρκετές φορές συζητώντας για καίρια ζητήματα όπως την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Bild, δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, πριν ακόμα τοποθετηθεί στη νέα του θέση, είχε αναφερθεί στο «Ποιες αντιλήψεις της (παγκόσμιας) τάξης θα επικρατήσουν τον 21ο αιώνα, πώς θα μοιάζει ο κόσμος του αύριο, τίποτε δεν ακόμη καθοριστεί, όλα είναι εντελώς ανοιχτά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί να εισέλθει σε μια «ταραγμένη περίοδο».

Παντρεμένος και έχοντας αποκτήσει μια κόρη, συντάραξε την γερμανική κοινή γνώμη, όταν πριν από λίγους μήνες, αποσύρθηκε προσωρινά από το προσκήνιο για να δωρίσει στην σύζυγό του το ένα του νεφρό κρατώντας την έτσι στη ζωή. Μαζί έχουν αποκτήσει μια κόρη και είναι μέλη της Ευαγγελικής Εκκλησίας.

Ο νέος Πρόεδρος θεωρείται μεγάλη προσωπικότητα της διεθνούς πολιτικής που χαίρει εκτίμησης στους διεθνείς διπλωματικούς κύκλους. Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο που μπορεί να βοηθήσει στο να αντιστραφεί το ανάλγητο προφίλ της Γερμανίας, το οποίο έχει χτίσει κυρίως η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και τις Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.