Αυτό το βιβλίο πρέπει να διαβάσει κάθε μάνατζερ σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς

Αυτό το βιβλίο πρέπει να διαβάσει κάθε μάνατζερ σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς

Η βιβλιοθήκη του συνιδρυτή της Microsoft έχει μια νέα προσθήκη. 

του Chris Morris

Ο συνιδρυτής της Microsoft και συν-επικεφαλής του Ιδρύματος Gates έγραψε μια βιβλιοπαρουσίαση για το βιβλίο Measure What Matters του John Doerr, λέγοντας ότι είναι μια καλή επιλογή «για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν καλύτεροι μάνατζερ».

Το βιβλίο επικεντρώνεται σε ένα σύστημα διοίκησης που ονομάζεται OKRs (Objectives and Key Results – Στόχοι και Κρίσιμα Αποτελέσματα), το οποίο βασίζεται στις ιδέες του Andy Grove της Intel. Όπως λέει ο Gates, ο Grove άσκησε μεγάλη επιρροή στο δικό του στυλ διοίκησης.

Ο Doerr, venture capitalist και πρόεδρος της Kleiner Perkins Caufield & Byers, συνεργάζεται εδώ και καιρό με τον Gates πάνω σε μια ποικιλία πρότζεκτ. Στο βιβλίο του, όμως, μιλάει για την επίδραση που είχε στη σκέψη του μια συνάντηση μιας ώρας με τον Grove. Συγκεκριμένα, γράφει, οι εργαζόμενοι κρίνονταν λιγότερο βάσει της εμπειρίας τους σε ένα θέμα και περισσότερο βάσει των επιτευγμάτων τους.

«Δεν έχει σχεδόν καμία σημασία το τι γνωρίζετε… Τον ισχυρισμό ότι η γνώση είναι δευτερεύουσας σημασίας και ότι το σημαντικό είναι η υλοποίηση, προφανώς δεν θα τον μάθαινα στο Χάρβαρντ», γράφει ο Doerr στο βιβλίο.

«Βρήκα την άποψη αυτή συναρπαστική – μια επιβεβαίωση στην πραγματική ζωή ότι το κρίσιμο είναι το επίτευγμα και όχι τα διαπιστευτήρια. Αλλά ο Grove είχε κι άλλα να μου πει. Στο κλείσιμο της κουβέντας, περιέγραψε ένα σύστημα που είχε αρχίσει να εφαρμόζει το 1971, όταν η Intel ήταν μόλις τριών ετών. Αυτό ήταν η πρώτη μου έκθεση στην τέχνη του επίσημου ορισμού στόχων. Ήμουν γοητευμένος», αναφέρει.

Ο Gates είναι αναμφισβήτητα ένας ακόμη μεγαλύτερος οπαδός του Grove, καθώς τονίζει ότι: «Μελέτησα εξαρχής αρκετά από τα βιβλία που έγραψε ο Grove και η Microsoft υιοθέτησε κάποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε η Intel. Θεωρώ τον Andy έναν από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ηγέτες του 20ου αιώνα».

Όταν στον Gates αρέσει ένα βιβλίο, δεν διστάζει να το μοιραστεί. Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μεταξύ άλλων τα βιβλία The Better Angels of Our Nature: A History of Violence and Humanity του Steven Pinker και Business Adventures του John Brooks.