Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πότε περιμένουμε αποτελέσματα- Πού πέφτουν οι προβολείς

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πότε περιμένουμε αποτελέσματα- Πού πέφτουν οι προβολείς
Φάκελος με ψήφο πέφτει στην κάλπη σε εκλογικό τμήμα στο Μαρούσι , στη δεύτερη Κυριακή των Αυτοδιοικητικών εκλογών, Κυριακή 2 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά, με τις εκλογές να διεξάγονται σε επτά από τις 13 περιφέρειες και σε 229 από τους 332 δήμους της χώρας.

Σε περίπου 3,5 ώρες, δηλαδή στις 19:00, κλείνουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για τα αποτελέσματα τουλάχιστον σε μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες τα περιμένουμε στις 21:00 το βράδυ.

Η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά, με τις εκλογές να διεξάγονται σε επτά από τις 13 περιφέρειες και σε 229 από τους 332 δήμους της χώρας. Συνολικά είναι ανοιχτά τα 27.659 εκλογικά τμήματα έναντι 39.063 την περασμένη Κυριακή, δηλαδή το 71% του συνόλου, ενώ οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι αντιστοιχούν στο 80% του συνόλου.

Η συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας και η διαδικασία θα είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με την περασμένη Κυριακή διότι υπάρχου μόνο δύο συνδυασμοί και χωρίς σταυροδοσία. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η ροή των αποτελεσμάτων, ενώ δεν θα αργήσουν και τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα, που θα δείξουν πώς ακριβώς διαμορφώνεται ο «χάρτης» των περιφερειών και δήμων.

Στην Περιφέρεια Αττικής αναμετρώνται ο Γιώργος Πατούλης και η Ρούνα, που συγκέντρωσαν στον πρώτο γύρο ποσοστά 37,63% έναντι 19,71%.

Μάχη στήθος με στήθος δίνεται στην Πελοπόννησο. Ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ήρθε πρώτος με ποσοστό 34,09%, ενώ ο Παναγιώτης Νίκας ακολουθεί με 33,6%.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και η μάχη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου το νήμα έκοψε πρώτος την προηγούμενη Κυριακή ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Νεκτάριος Φαρμάκης με 39,96% και αναμετράται με τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα που συγκέντρωσε ποσοστό 32,93%. Ο τελευταίος έχει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα Ιόνια νησιά αναμετρώνται η υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας Ρόδη Κράτσα με τον νυν περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης αναμετράται με τον Νάσο Ηλιόπουλο. Στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ταχιάος αντιμετωπίζει τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Στον Πειραιά ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης διεκδικεί την επανεκλογή απέναντι στον Νίκο Βλαχάκο.

Ανησυχία για τη χαμηλή προσέλευση στις κάλπες

Αυτό που προβληματίζει τα κομματικά επιτελεία είναι η έως τώρα διαφαινόμενη χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Μηνύματα στους ψηφοφόρους να μην απέχουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές έστειλαν νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Δείτε ακόμη: Οι μεγάλες «μάχες» των επαναληπτικών εκλογών σε περιφέρειες και δήμους