Αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος ετών 30

Αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος ετών 30

Η Ελίζαμπεθ Χολμς έδωσε σε ηλικία 19 ετών τη λύση στην εύκολη πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις για όλους.

Πολλοί νέοι θα ζήλευαν την τύχη της Ελίζαμπεθ Χόλμς η οποία ήδη στα τριάντα της χρόνια έχει γίνει δισεκατομμυριούχος και περιλαμβάνεται στις περιβόητες λίστες πλουσίων οι οποίες την χαρακτηρίζουν ως τη νεαρότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχο.

Σε ηλικία 19 ετών επιδόθηκε στο να βρει οικονομικότερους τρόπους διεξαγωγής των ιατρικών εξετάσεων που κυριολεκτικά κοστίζουν μια περιουσία. Την απασχολούσαν δε οι περιπτώσεις ανθρώπων που από μια εξέταση ρουτίνας ανακάλυπταν ξαφνικά ότι πάσχουν από κάτι σοβαρό και έπρεπε να περνούν αρκετές ώρες στα νοσοκομεία κάνοντας ενδελεχείς ελέγχους.

Εγκαταλείπει λοιπόν το πανεπιστήμιο για να ακολουθήσει το όνειρό της και με τα χρήματα για τα δίδακτρα περνά στην υλοποίηση του σχεδίου της.

Πριν από 11 χρόνια ιδρύει την Theranos, ένα διαγνωστικό κέντρο, πρωτοποριακό για την εποχή του, όχι μόνο γιατί περιόριζε σημαντικά το κόστος των εξετάσεων αλλά και γιατί είχε αναπτύξει ένα λιγότερο επώδυνο σύστημα διεξαγωγής τους, ιδανικό για όσους έχουν «αλλεργία» στις σύριγγες.

 

Και πώς το κατάφερε αυτό; Είδε ότι για τις αναλύσεις δεν χρειαζόταν το περιεχόμενο μιας ολόκληρης σύριγγας. Αρκούσε μια και μόνο σταγόνα αίματος για δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εκάστοτε ασθενή. Εξάλλου και η ίδια φοβόταν τις σύριγγες και με αυτό τον τρόπο έδινε ταυτοχρόνως λύση στο δικό της πρόβλημα αλλά και κίνητρο σε πολλούς ανθρώπους που είχαν «δαιμονοποιήσει» τις ιατρικές εξετάσεις.

Το διαγνωστικό κέντρο της Χόλμς αύξησε τον αριθμό των ασθενών του και χάρη στο γεγονός ότι έδινε τα αποτελέσματα με απίστευτη ταχύτητα σε σύγκριση με τα καθιερωμένα.

Σήμερα το όνομα της νεαρής επιχειρηματία συζητείται στους ιατρικούς κύκλους καθώς δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις που επαγγελματίες του κλάδου έχουν ανελιχθεί σε τόσο μικρή ηλικία και που τα ποσά των τραπεζικών τους λογαριασμών κοσμούνται από πολλά μηδενικά. Η Theranos αξίζει 9 δισ. δολάρια και στη Χολμς ανήκει το 50% της εταιρείας. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του διαγνωστικού κέντρου είναι και ο Χένρι Κίσινγκερ, ο πρώην υπουργός Άμυνας.

Όσο για το τι απαντά η ίδια όταν η κουβέντα έρχεται στην τεράστια επαγγελματική της επιτυχία προτιμά, όπως έχει τονίσει σε συνεντεύξεις της, να μην στέκεται στα κομπλιμέντα αλλά να συνεχίζει την προσπάθειά της ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Για εκείνη η Theranos δεν είναι επιχειρηματική ιδέα, ούτε το όχημά της για να πλουτίσει. Δεν την ενδιαφέρει καν να γράψει ιστορία. Στόχος της παραμένει να βάλει ένα λιθαράκι, προκειμένου να μην χάνονται ζωές επειδή δεν έγινε έγκυρη διάγνωση κάποιας ασθένειας.

Διαβάστε ακόμη:

Πού βρίσκονται οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι;

Ποιος θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του κόσμου;

Ποιος θέλει να γίνει δισεκατομμυριούχος;