Οι 3 λόγοι που η Apple δεν «υποκύπτει» στο κύμα μαζικών απολύσεων

Οι 3 λόγοι που η Apple δεν «υποκύπτει» στο κύμα μαζικών απολύσεων
epa10213836 Apple Chief Executive Officer (CEO) Tim Cook attends a meeting with students ofthe Apple Academy in San Giovanni a Teduccio in Naples, Italy, 29 September 2022. EPA/CESARE ABBATE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσο οι τεχνολογικοί κολοσσοί συνεχίζουν το μαζικό κύμα απολύσεων, η Apple αντιστέκεται...

Μπορεί κορυφαίοι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Amazon, η Google και η Meta να έχουν μειώσει το εργατικό δυναμικό τους, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σημάδι απολύσεων από την Apple. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα πιθανώς να υπάρχουν τρεις λόγοι γι’αυτό.

Πρώτον, η Apple ήταν πιο προσεκτική από άλλες εταιρείες τεχνολογίας όσον αφορά την επέκτασή της. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ενώ άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους από 57% έως 100%, οι προσλήψεις της Apple ήταν πιο συγκρατημένες.

Η κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone έχει τοποθετηθεί στην αγορά καλύτερα από πολλούς ανταγωνιστές μέχρι σήμερα, εν μέρει επειδή πρόσθεσε υπαλλήλους με πολύ πιο αργό ρυθμό από τους άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας […] Χαρακτηριστικό είναι ότι από το τέλος του οικονομικού έτους, τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, το εργατικό δυναμικό της Apple αυξήθηκε κατά περίπου 20%, κάτι που υπολογίζεται σε περίπου 164.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Εν τω μεταξύ, κατά την ίδια περίπου περίοδο, ο αριθμός των εργαζομένων στην Amazon διπλασιάστηκε, ο αριθμός των εργαζομένων της Microsoft αυξήθηκε κατά 53%, της μητρικής Google, Alphabet Inc., αυξήθηκε κατά 57%, ενώ της Meta αυξήθηκε κατά 94%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεύτερον, η Apple απέφυγε το λάθος που έκαναν οι Meta και η Google, οι οποίες προσέλαβαν μεγάλο αριθμό εργατικού δυναμικού για projects που είναι απίθανο να αποφέρουν κέρδη σύντομα. Η τεράστια επένδυση της Meta στο metaverse είναι το πιο προφανές παράδειγμα αυτού.

Η εταιρεία με έδρα στο Κουπερτίνο προσλαμβάνει κόσμο για projects που ενέχουν κάποιο ρίσκο, όπως τα ακουστικά της Apple και το Apple Car, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα από τους ανταγωνιστές της στον τομέα της τεχνολογίας.

Τρίτον, σύμφωνα με τη WSJ, η Apple τείνει προς μια “πιο συντηρητική” οικονομική πολιτική, ξοδεύοντας λιγότερα για παροχές των εργαζομένων από ότι άλλες εταιρείες. Στο Apple Park, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι πληρώνουν για τα γεύματά τους στην καντίνα, σε αντίθεση με τα δωρεάν τρόφιμα που διατίθενται σε εταιρείες όπως η Google.

Αυτό το τελευταίο επιχείρημα της WSJ ωστόσο, φαίνεται κάπως τραβηγμένο. Το κόστος των κινήτρων των εργαζομένων είναι σχετικά ασήμαντο στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, ενώ μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην τελική απόδοση των εργαζομένων. Η Apple, για παράδειγμα, έχει μια ιατρική κλινική στην κύρια πανεπιστημιούπολη της.

Η πρόληψη ασθενειών είναι απολύ φθηνότερη από τη θεραπεία ατόμων που είναι ήδη άρρωστα. Τα προβλήματα υγείας έχουν ως αποτέλεσμα 69 εκατομμύρια εργαζόμενοι να χρειάζονται αρκετές αναρρωτικές άδειες κάθε χρόνο, μειώνοντας την οικονομική παραγωγή κατά 260 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Apple αναζητά ειδικούς «σχεδιαστές» που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή ενός προγράμματος που θα επικεντρώνεται στην πρόληψη ασθενειών και στην προώθηση της υγιούς συμπεριφοράς.

Η ύπαρξη μιας κλινικής στο Apple Park σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα κερδίζουν χρόνο αντί να χάνουν, στην προσπάθειά τους να κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό.

Αν και οι μελλοντικές απολύσεις της Apple δεν μπορούν να αποκλειστούν, η έκθεση προβλέπει ότι η εταιρεία μπορεί να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων με άλλον τρόπο αντί απολύσεων: απλώς δεν θα αντικαθιστά άτομα που εγκαταλείπουν την εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: