Οι Big Tech “ρίχνουν” εκατομμύρια στην τεχνητή νοημοσύνη και απολύουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους

Οι Big Tech “ρίχνουν” εκατομμύρια στην τεχνητή νοημοσύνη και απολύουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους
Photo: pixabay.com
Η "χρυσή εποχή" της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει μεγάλες απώλειες σε θέσεις εργασίας.

του Steve Mollman

Ο τεχνολογικός κλάδος ήταν «απασχολημένος» με τις απολύσεις εργαζομένων τους τελευταίους μήνες, και ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες. Μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο, οι απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας ανέρχονται ήδη στο ένα τρίτο του αριθμού του περασμένου έτους.

Ταυτόχρονα, πολλοί από τους ίδιους τεχνολογικούς γίγαντες ρίχνουν επίσης πόρους στην τεχνητή νοημοσύνη και δρέπουν τις δυνατότητές της μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν.

Η Microsoft, για παράδειγμα, είπε ότι θα απολύσει 10.000 εργαζομένους σε μια κανονιστική κατάθεση εγγράφων αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενη «μακροοικονομικές συνθήκες και αλλαγή των προτεραιοτήτων των πελατών».

Αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Satya Nadella, μιλώντας επί σκηνής στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, είπε στους παρευρισκόμενους: «Μια χρυσή εποχή της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα επαναπροσδιορίσει την εργασία όπως την ξέρουμε».

Πριν από μερικά χρόνια, η Microsoft επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην OpenAI, τον κατασκευαστή του chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT. Τώρα σκέφτεται μια ακόμη μεγαλύτερη επένδυση, ενώ παράλληλα ενσωματώνει την τεχνολογία του εγχειρήματος σε μια ποικιλία προϊόντων. Αυτό περιλαμβάνει το DALL-E, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν εντυπωσιακές εικόνες πληκτρολογώντας απλώς μια περιγραφή, καθώς και το ChatGPT, το οποίο μπορεί να παρέχει καλογραμμένες απαντήσεις σε όλα τα είδη ερωτημάτων – και θα μπορούσε να βοηθήσει τη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Google.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν και καταργούμε θέσεις σε ορισμένους τομείς, θα συνεχίσουμε να προσλαμβάνουμε σε βασικούς στρατηγικούς τομείς», δήλωσε ο Nadella στο Νταβός. Για παράδειγμα, είπε, η Microsoft θα χρησιμοποιήσει τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει μια «νέα πλατφόρμα υπολογιστών».

Δεν είναι μόνο η Microsoft. Την Παρασκευή, η μητρική Alphabet της Google ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 12.000 θέσεις εργασίας. Ο διευθύνων σύμβουλος, Sundar Pichai, είπε ότι η εταιρεία έπρεπε να «κατευθύνει το ταλέντο και το κεφάλαιό μας στις υψηλότερες προτεραιότητές μας». Και προσέθεσε ότι η εταιρεία έχει «μια ουσιαστική ευκαιρία μπροστά της με τεχνητή νοημοσύνη σε όλα τα προϊόντα μας και είμαστε έτοιμοι να την προσεγγίσουμε με τόλμη και υπευθυνότητα.»

Ασφαλώς, η Alphabet, η Microsoft και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν καταστήσει σαφές ότι οι απολύσεις αποσκοπούν στην προετοιμασία ενόψει της οικονομικής αβεβαιότητας μετά από χρόνια επιθετικών προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως σημείωσε ο Pichai σε ένα σημείωμα σχετικά με τις απολύσεις: «Προσλαμβάναμε σε μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα από αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Η Alphabet ζήτησε πρόσφατα βοήθεια από τους ιδρυτές Larry Page και Sergey Brin, οι οποίοι εγκατέλειψαν τους καθημερινούς τους ρόλους στην εταιρεία πριν από μερικά χρόνια, για να βοηθήσουν με την απειλή που δημιουργείται από εργαλεία όπως το ChatGPT, το οποίο περιέγραψε τον περασμένο μήνα ως «code red».

Σύμφωνα με τους New York Times, στους υπαλλήλους της Alphabet έχει ανατεθεί το έργο της δημιουργίας εργαλείων παρόμοιων με το DALL-E. Ο Pichai αναβάθμισε το έργο ορισμένων ομάδων για να ανταποκριθεί στην απειλή από το ChatGPT και η Google σχεδιάζει να παρουσιάσει φέτος μια έκδοση της μηχανής αναζήτησής της με λειτουργίες chatbot.

Όπως φαίνεται, πολλοί απολυμένοι υπάλληλοι της Alphabet θα παρακολουθούν από το περιθώριο.

ΔΙΑΒΑΣΤ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com