Ράνια Λάμπρου (Simpler): Το eCommerce βρίσκεται σε ένα ιστορικό «turning point»

Ράνια Λάμπρου (Simpler): Το eCommerce βρίσκεται σε ένα ιστορικό «turning point»
Η Co-Founder & CEO της Simpler, Ράνια Λάμπρου, μιλά στο Fortune Greece για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της εταιρείας, τον τρόπο με τον οποίο θα ψωνίζουμε στο μέλλον και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Το 2021 η Simpler ξεκίνησε ένα ταξίδι με όραμα να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι κάνουν διαδικτυακές αγορές. Εκείνη την περίοδο, δεδομένης της πανδημίας, οι αγορές μέσω διαδικτύου ήταν ο μόνος τρόπος που μπορούσε κάποιος να αποκτήσει οποιοδήποτε προϊόν, αν αυτό δεν ήταν βασικό αγαθό. Οι άνθρωποι ουσιαστικά ζούσαν και επικοινωνούσαν σχεδόν αποκλειστικά στο διαδίκτυο και αυτό ήταν και το βασικό μέσο για τις αγορές τους. Το 2021 ήταν η χρονιά που οι πρώτοι έμποροι στην Ελλάδα άρχισαν να εμπιστεύονται τη Simpler και δειλά-δειλά ξεκίνησαν να κάνουν τις πρώτες αγορές μέσω της πλατφόρμας.

Το επόμενο έτος, η Simpler κέρδισε μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από σημαντικούς εμπόρους στην Ελλάδα, ενώ κατάφερε να κλείσει τις πρώτες συμφωνίες με το εξωτερικό, συγκεκριμένα σε Αγγλία και Ισπανία. Η εταιρεία με τις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις «1-Click Checkout» και «Remote Checkout», δίνει τη δυνατότητα στους εμπόρους να αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη και τις πωλήσεις τους, όχι μόνο μέσα από το e-shop τους, αλλά και μέσα από οποιοδήποτε online και offline κανάλι μάρκετινγκ χρησιμοποιούν. Με λίγα λόγια προσφέρει ένα ενιαίο «διαβατήριο αγορών», έτσι ώστε κάθε αγορά να γίνεται με ένα κλικ, σε δευτερόλεπτα, χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώνουν μακροσκελείς και χρονοβόρες checkout φόρμες.

Πλέον, το 2023, ο κόσμος έχει αλλάξει σημαντικά και αυτό φέρνει νέες προκλήσεις για την εταιρεία. Ο σύγχρονος καταναλωτής θέλει να λαμβάνει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες όταν πραγματοποιεί τις αγορές του, είτε διαδικτυακά είτε σε φυσικό κατάστημα. Αυτό για τη Simpler σημαίνει ότι πρέπει συνεχώς να εξελίσσει αντίστοιχα τις υπηρεσίες της, ώστε να δίνει στους πελάτες τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, συζήτησα με την Co-Founder & CEO της εταιρείας, Ράνια Λάμπρου, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Simpler, τον τρόπο με τον οποίο θα ψωνίζουμε στο μέλλον και τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας.

Πώς έχετε αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες σας ως προς τους συνεργάτες και τους καταναλωτές σας; Έχετε λανσάρει κάτι πρόσφατα;

Βεβαίως! Λανσάρουμε διάφορες βελτιώσεις στις υπηρεσίες μας σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, σε επίπεδο μεγάλων αλλαγών, αυτή την περίοδο επικεντρωνόμαστε στη βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή, καθώς θεωρούμε ότι τελικά, η ασύγκριτα καλύτερη εμπειρία που μπορεί να προσφέρει η Simpler στους καταναλωτές, είναι και ο βασικός λόγος που επιλέγουν να συνεργαστούν μαζί μας οι έμποροι.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα έχουμε λανσάρει τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές με οποιαδήποτε μέθοδο πληρωμής εκείνοι επιθυμούν. Για παράδειγμα, μέσω της Simpler ένας καταναλωτής μπορεί να ολοκληρώσει μία αγορά όχι μόνο με κάρτα, αλλά και με ApplePay, GooglePay ή ακόμα και με δόσεις χωρίς πιστωτική κάρτα, μέσω της συνεργασίας μας με την Klarna. Να τονίσουμε ο κάθε έμπορος μπορεί να προσφέρει όλα τα παραπάνω στους πελάτες του με μία απλή διασύνδεση μόνο με τη Simpler, η υλοποίηση της οποίας παίρνει μόλις μερικά λεπτά. Δε χρειάζεται να συνεργάζεται με κανέναν άλλον από τους παραπάνω παρόχους ή να κάνει ξεχωριστή υλοποίηση για τον καθένα.

Ακόμη, έχουμε δουλέψει τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο οι πελάτες παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους, αφενός στο κομμάτι της εμπειρίας του πελάτη κατά την αγορά και αφετέρου δίνοντας και τη δυνατότητα στους εμπόρους να προσφέρουν εύκολα και γρήγορα εναλλακτικούς τρόπους παράδοσης, όπως παράδοσης μέσω θυρίδων. Τα παραπάνω αποτελούν μόλις λίγες από τις αναβαθμίσεις που έχουμε λανσάρει τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ προφανώς έπεται και συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πόσα καταστήματα συνεργάζεστε σήμερα και πόσοι χρήστες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες σας; Ποιο είναι το feedback που λαμβάνετε;

Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 90 εμπόρους σε Ελλάδα, Αγγλία και Ισπανία, ενώ περίπου 110 χιλιάδες καταναλωτές έχουν ολοκληρώσει τις αγορές τους μέσω της Simpler και έχουν προστεθεί στο δίκτυο μας. Ενώ είμαστε περήφανοι για αυτούς τους αριθμούς, ο στόχος μας είναι, έως το τέλος του 2023, να έχουν ολοκληρώσει τις αγορές τους μέσω της Simpler περισσότεροι από μισό εκατομμύριο χρήστες, ενώ φιλοδοξούμε να έχουμε κλείσει συνεργασίες με περισσότερους από 300 εμπόρους στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε.

Το feedback που λαμβάνουμε από καταναλωτές και εμπόρους είναι ενθαρρυντικό. Προφανώς μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε, ωστόσο κατά περιπτώσεις μας βοηθάει να βελτιώσουμε και τις υπηρεσίες μας. Πιστεύω ότι κάτι αντιπροσωπευτικό είναι ότι το 97% των καταναλωτών που έχουν ολοκληρώσει τις αγορές τους μέσω Simpler, μας αξιολογεί με 5/5.

Στο κομμάτι των εμπόρων, το feedback είναι εξαιρετικό, ωστόσο μεταβάλλεται ανάλογα με την αγορά και τις ιδιαιτερότητές της. Για παράδειγμα, στην ελληνική αγορά βλέπουμε ότι πέραν της βελτίωσης της εμπειρίας των καταναλωτών, βοηθάμε ιδιαίτερα στη μείωση της αντικαταβολής, όπου αποτελεί ένα βραχνά για τους εμπόρους. Προφανώς, η έννοια της αντικαταβολής δεν υφίσταται στις υπόλοιπες αγορές που δραστηριοποιούμαστε. Εκεί οι έμποροι εντυπωσιάζονται από τα μεγάλα ποσοστά προτίμησης των καταναλωτών. Ενδεικτικά, στους μεγαλύτερους εμπόρους που έχουμε στην Αγγλία, διαχειριζόμαστε περίπου το 50% των συναλλαγών τους, όντας η πρώτη σε προτίμηση μέθοδος checkout για τους καταναλωτές. Αυτό είναι τρομερά σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι στις αγορές αυτές είμαστε απέναντι σε ανταγωνιστές όπως η Paypal.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει δώσει απεριόριστες δυνατότητες σε επιχειρήσεις, εμπόρους και καταναλωτές και έχει μεταμορφώσει το λιανεμπόριο σε μια προσωπική υπόθεση για κάθε καταναλωτή. Πώς πιστεύεις ότι θα ψωνίζουμε στο μέλλον;

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε σε μία συναρπαστική εποχή τεχνολογικά. Κατά την άποψή μου είμαστε σε ένα ιστορικό «turning point». Είναι δύσκολο να προβλέψουμε το μακρινό μέλλον, ωστόσο πιστεύω ότι οι κυριότερες τεχνολογίες που θα επηρεάσουν το λιανεμπόριο είναι αυτές της τεχνητής νοημοσύνης και του augmented reality.

Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην πλήρως προσωποποιημένη εμπειρία για τον εκάστοτε καταναλωτή. Πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια δεν θα υφίσταται η έννοια του καταστήματος και του εμπορεύματος όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, αλλά ο κάθε καταναλωτής θα έρχεται σε επαφή μόνο με τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν και θα είναι το πιθανότερο να αγοράζει. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, προφανώς τα δεδομένα θα παίξουν τεράστιο ρόλο και – χωρίς να θέλω να κάνω «spoilers» – τα δεδομένα είναι ένα κομμάτι στο οποίο δίνουμε τεράστια έμφαση σαν εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορείς να μας περιγράψεις την πολιτική που ακολουθείτε στο κομμάτι των ESG, και πώς προσεγγίζετε το κομμάτι της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας μέσα στην εταιρεία;

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, η πραγματικότητα είναι ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους συνήθως αμελούν το κομμάτι του ESG, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν να λύσουν θέματα επιβίωσης για την ίδια την επιχείρηση. Ωστόσο, το κομμάτι της βιωσιμότητας είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο, όχι μόνο της δικής μας κουλτούρας, αλλά και αυτής αρκετών πελατών μας. Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή εξετάζουμε διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε έμπρακτα να δείξουμε αυτή μας την πλευρά και αισιοδοξώ ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να προβούμε σε ανακοινώσεις.

Έπειτα, το θέμα της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης είναι μείζονος σημασίας για εμάς. Σαν εταιρεία, είμαστε αυτό που ονομάζουμε «equal opportunity employer». Επικροτούμε και ενθαρρύνουμε το δικαίωμα των εργαζομένων μας να εκφράζονται όπως εκείνοι επιθυμούν. Έχουμε ένα περιβάλλον εργασίας που είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία και την ηλικία ή ακόμα και το seniority του κάθε ατόμου μέσα στην εταιρεία.

Πώς απαντάτε στις ανάγκες εργαζομένων και υποψηφίων εργαζομένων όταν αναζητάτε νέα ταλέντα και με ποια κριτήρια προσλαμβάνετε;

Το νούμερο ένα κριτήριό μας είναι τα νέα μέλη της ομάδας μας να ταιριάζουν με την κουλτούρα της εταιρείας. Με αυτό δεν εννοούμε ότι όλοι πρέπει να είμαστε ίδιοι. Όπως ανέφερα και νωρίτερα, θα πρέπει απλά να μοιραζόμαστε κάποιες κοινές αρχές, όπως ο σεβασμός για τους άλλους, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η συμπερίληψη. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας.

Από εκεί και πέρα, προφανώς υπάρχει ένας συνδυασμός soft και hard skills όπου είναι τα επιθυμητά, ανάλογα με τον ρόλο του κάθε ατόμου. Σε επίπεδο soft skills, κυρίως μας ελκύουν άτομα που είναι self-driven και αυτόνομα. Έπειτα σε επίπεδο hard skills, εξαρτάται από τις ανάγκες της εκάστοτε θέσης.

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι κατανοούμε ότι δεν γίνεται όλοι οι άνθρωποι να πληρούν στο 100% τις ανάγκες της κάθε εταιρείας. Κάτι που συχνά αμελούν οι εργοδότες, είναι ότι πρέπει και αυτοί να επενδύουν στους ανθρώπους τους. Εμείς προσπαθούμε από την πλευρά μας να βοηθάμε τους ανθρώπους μας να εξελιχθούν, παρέχοντας την απαραίτητη βοήθεια και καθοδήγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυστυχώς, σύμφωνα με έρευνες της PwC, το πρόβλημα των ανισοτήτων εις βάρος των γυναικών στην εργασία έχει γίνει παγκόσμιο. Ο κόσμος και οι επιχειρήσεις, χρειάζονται περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης. Ποιες είναι οι σκέψεις σου πάνω σε αυτό;

Αναμφισβήτητα είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο, το οποίο είναι οφθαλμοφανές σε κάθε επίπεδο. Ιδιαίτερα σε τομείς όπως αυτός της τεχνολογίας, όπου έχω προσωπική εμπειρία, είναι ακόμα πιο έντονο. Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και αρκετά βαθύ και η λύση του ξεκινάει από τα πρώιμα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τις κατευθύνσεις που δίνουμε.

Παρόλα αυτά, βλέπουμε μία βελτίωση σε αυτό το θέμα τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό των γυναικών σε θέσεις ευθύνης να αυξάνεται σταδιακά. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι αρκετό, ωστόσο θεωρώ ότι με τη δημιουργία όλων και περισσότερων γυναικών-προτύπων, μπορούμε να ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερες γυναίκες, ώστε να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα τους προσφερθούν.

Μπορείς να μας πεις ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας σχετικά με την ανάπτυξη της εταιρείας;

Αυτή τη στιγμή οι κυριότερες προτεραιότητές μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας μας στην ελληνική αγορά, όπου υπάρχει ήδη μία ισχυρή βάση και κυρίως να δούμε κάποια σημαντικά αποτελέσματα στην αγορά της Ισπανίας, όπου έχουμε κάνει μία σημαντική επένδυση. Στο πλαίσιο αυτό προσαρμόζουμε ανάλογα τις υπηρεσίες μας, ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με τις επιταγές της κάθε αγοράς.

Μεσοπρόθεσμα, όπως ανέφερα και προηγουμένως, είμαστε σε ένα turning point. Κατά συνέπεια θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση και ομαλοποίηση της εμπειρίας του καταναλωτή ανάμεσα στον κόσμο του διαδικτύου και τα φυσικά καταστήματα. Ήδη τρέχουμε κάποιους «πιλότους» με συνεργάτες μας που είναι ιδιαίτερα ισχυρά brands στο χώρο της ένδυσης και του αθλητισμού και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τα δεδομένα μας και σε συνδυασμό με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, να εξελίξουμε περισσότερο τις υπηρεσίες μας, ώστε να προσφέρουμε μία πλήρως προσωποποιημένη εμπειρία στους καταναλωτές, πάντα με στόχο αφενός την βελτίωση της εμπειρίας τους και αφετέρου την αύξηση των εσόδων των συνεργατών μας.

Η Ράνια Λάμπρου συμμετείχε στο Most Powerful Women Summit 2023 που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Δείτε το βίντεο.

Οι συνιδρυτές της Simpler, Ράνια Λάμπρου, Αλέξανδρος Κυριακόπουλος και Σπύρος Μανδέκης ήταν στη λίστα 40UNDER40 2022.