Αυτός ο CEO βγάζει 1.118 φορές περισσότερα από έναν μέσο εργαζόμενο

Αυτός ο CEO βγάζει 1.118 φορές περισσότερα από έναν μέσο εργαζόμενο
Photo: pixabay.com

Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι μισθοί των CEOs δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα, σε σχέση με αυτούς των υπαλλήλων.

Ο Νταγκ ΜακΜίλον έλαβε 22,8 εκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος ως CEO της Walmart, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ενώ ένας μέσος υπάλληλος της εταιρείας κέρδισε μόλις 19.177 δολάρια για την ίδια περίοδο.

Ο γίγαντας λιανικού εμπορίου, ο οποίος θεωρείται σήμερα ως ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα στον κόσμο, απασχολεί περίπου 2,3 εκατομμύρια υπαλλήλους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων πλήρους και μερικής απασχόλησης. Περίπου 1,5 εκατομμύρια είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται ότι πολλές ακόμη επιχειρήσεις πρόσφατα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τις αμοιβές των CEOs. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι διευθύνοντες σύμβουλοι εξακολουθούν να λαμβάνουν πολλά περισσότερα από τους υπαλλήλους τους.

Για παράδειγμα, στο Macy’s, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά καταστήματα των ΗΠΑ, ο Διευθύνων Σύμβουλος έβγαλε 11,1 εκατομμύρια δολάρια το τελευταίο οικονομικό έτος – περίπου 806 περισσότερα από έναν μέσο εργαζόμενο. Στην GAP, ο διευθύνων σύμβουλος έλαβε 15,6 εκατομμύρια δολάρια, συνεπώς 2,900 περισσότερα χρήματα από έναν μέσο εργαζόμενο.

Ο εκπρόσωπος της Walmart, Randy Hargrove, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στους εργαζόμενους, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 11 δολάρια την ώρα τον Φεβρουάριο. Η εταιρεία έχει επίσης επενδύσει σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης για τους εργαζομένους της.

Ο ΜακΜίλον βρίσκεται στο «τιμόνι» της Walmart από το 2014. Υπό την ηγεσία του, ο έμπορος λιανικής πώλησης έχει κάνει σημαντικά κέρδη στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου καθώς προσπαθεί να παραμείνει ανταγωνιστικός και στην πρώτη γραμμή της αγοράς έχοντας απέναντι φυσικά και την Amazon.